Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä 13.2.2024

LähiTapiola Etelä kasvatti vahinkovakuutuksen markkinaosuutta ja sijoitustoiminnan tulos parani vuodentakaisesta

LähiTapiola Etelälle vuosi 2023 oli kaksijakoinen, markkinaosuus kasvoi, mutta vahinkovakuutuksen kannattavuudessa oli haasteita. Sijoitustoiminnan osalta vuosi oli selvästi edellistä vuotta parempi. Yhtiön vakavaraisuusasema pysyi vahvalla tasolla ollen 253 % vuoden lopussa. Tilikauden voitto verojen jälkeen oli 5,3 miljoonaa euroa.

-Vuosi 2023 oli poikkeuksellinen monella tavalla. Vahinkovakuuttamisessa onnistuimme edelleen kasvattamaan markkinaosuuttamme, tästä haluan kiittää LähiTapiola Etelän henkilöstöä ja uskollisia omistaja- asiakkaitamme. Inflaatiokehitys ja sen myötä kohonneet kustannukset näkyivät erityisesti korvausmenojen kasvussa, mikä haastoi vahinkovakuutusliiketoiminnan kannattavuutta. Kasvaneisiin korvausmenoihin vaikutti myös suurvahinkojen kasvu. Sijoitusmarkkinat elpyivät hyvin edellisestä vuodesta ja tämä auttoi meitä kokonaistuloksessa. Vakavaraisuutemme oli vahvalla tasolla tuoden vakautta ja turvaa omistaja-asiakkaillemme, yhtiön toimitusjohtaja Mikko Lempiäinen toteaa.

Vahinkovakuutustoiminnan maksutulo oli 46,1 miljoonaa euroa ja se kasvoi 2,1 prosenttia vuoden takaisesta. Vahvinta kasvu oli henkilövakuutuksissa, joiden maksutulo kasvoi lähes 7 % vauhtia. Vahingonkorvauksia maksettiin 34,3 miljoonaa euroa, joka on 1,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhdistetty kulusuhde oli heikolla tasolla, 101,4 %, riskisuhteen ollessa 69,8 % ja toimintakulusuhteen 31,6 %. Suurvahinkoja sattui vuoden aikana 18 kappaletta, joka rasitti vakuutustoiminnan tulosta. Suurimman vahingon määrä oli lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön asiakasmäärä on noin 55 700. Asiakasmäärä kasvoi 1 700 asiakkaalla. Yhtiö palkitsee asiakkaitaan vakuutusten keskittämisestä ja jakoi asiakkailleen asiakasetuja 14,3 miljoonan euron arvosta vuoden 2023 aikana. Yhtiö on vahinkovakuuttamisen markkinajohtaja toimialueellaan, liikennevakuutuksen markkinaosuuden ollessa 39,2 prosenttia, jossa oli kasvua 1 prosenttiyksikköä. Vuodelle 2023 laskettiin henkilö- ja pakettiautojen liikennevakuutusten hintoja kaikille asiakkaille yhtiön vahvan vakavaraisuuden ansiosta. Tämän edun vaikutus asiakkaille oli yhteensä lähes 1,6 miljoonaa euroa.

LähiTapiola Etelä on asiakkaidensa omistama yhtiö ja yhtiön strategiana on kasvattaa asiakkaidensa elämänturvaa ja asiakashyötyjä sekä ennaltaehkäistä vahinkoja. Paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Etelä haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja tukea paikallista yhteisöä. Vuonna 2023 yhtiö teki 20 860 euron lahjoituksen Pro Ukraina, Omri ry:lle, joka mahdollisti 110 kamiinan valmistamisen ja kuljettamisen Ukrainaan.


Lisätiedot:

LähiTapiola Etelä Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Toimitusjohtaja Mikko Lempiäinen, P. 040 515 8729

LähiTapiola Etelällä on 55 700 asiakasta, henkilöstöä lähes 90 ja tase 175 miljoonaa euroa. Toimistot sijaitsevat Lohjalla, Nummelassa, Salossa ja Somerolla. Lisäksi yhtiöllä on palvelupisteet Karkkilassa, Marttilassa ja Koski Tl:ssä. Yhtiö on markkinajohtaja vahinkovakuuttamisessa toimialueellaan.