Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Länsi-Suomi 27.3.2024

Kiirastorstai on pääsiäisen pahin vahinkopäivä – ”Omalla toiminnalla voi vähintään puolittaa riskit”

LähiTapiola Länsi-Suomen tilastojen mukaan pääsiäisenä sattuu eniten vahinkoja autoille, ihmisille, irtaimistolle ja eläimille. Riskialttein päivä on kiirastorstai, jonka ajaksi asiantuntija peräänkuuluttaa malttia auton ratissa.

Pääsiäisen vietto aiheuttaa piikkejä vakuutusyhtiöiden tilastoihin myös Satakunnassa. LähiTapiola Länsi-Suomen kokoaman datan mukaan vuosien 2022 ja 2023 pääsiäisinä ilmoitettiin kumpanakin yli 400 vahingosta.

Tilastoissa korostuvat ajoneuvoille ja ihmisille sattuneet vahingot, joita on ilmoitettu kahtena edeltävänä pääsiäisenä reilut 500 kappaletta.

Ajoneuvovahinkojen määrä kasvoi selvästi vuodesta 2022 vuoteen 2023, jolloin määrä kohosi yli 150:n. Vahingoista reilut neljä viidesosaa korvattiin kaskovakuutuksesta ja loput lakisääteisestä liikennevakuutuksesta.

LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Ville Sampolahti povaa ajoneuvojen osalta tälle pääsiäiselle vähintään samanlaisia lukemia.

– Satakunnan tiet ovat nyt pitkälti sulia sekä talven jälkeen heikossa kunnossa, ja niitä pitkin posotetaan tulevina pyhinä todennäköisimmin talvirenkailla. Siksi irtokivet ja irtoilevat nastat tulevat varmasti aiheuttamaan harmia, kun liikenteessä on normaalia enemmän ajoneuvoja. Tämä tietysti myös kasvattaa ajoneuvovahingon riskiä ylipäätään.

Erityisesti kiirastorstaina malttia rattiin – ja suklaamunat piiloon lemmikeiltä

LähiTapiola Länsi-Suomen tilastojen mukaan pääsiäispyhien alku on tiellä liikkujille erityisen riskialtista aikaa. Vuosina 2022 ja 2023 noin kolmannes ajoneuvovahingoista nimittäin kirjattiin kiirastorstaille. Vuonna 2023 kiirastorstain vahinkomäärä oli suurempi kuin esimerkiksi joulun ja vuodenvaihteen tienoilla keskimäärin .

Sampolahdella on pari yksinkertaista neuvoa ikävien yllätysten välttämiseksi.

– Niin kiveniskemät kuin pahemmat vaaratilanteetkin ovat vältettävissä riittävällä turvavälillä ja rajoitusten mukaisella tasaisella ajonopeudella. Näin omalla toiminnalla voi vähintään puolittaa pääsiäisen riskit sekä itseltä että muilta ja keskittyä nauttimaan pitkästä viikonlopusta.

Vakuutusyhtiön tilastot tietävät kertoa, että neljän yleisimmän pääsiäissattumuksen joukkoon mahtuvat myös eläinvahingot. Osasyyllisiä ovat ajankohtaan liittyvät herkut.

– Suklaa eri muodoissaan on nyt varsin ajankohtainen tarjoiltava, mutta se on syytä pitää loitolla koirista myrkytyksen välttämiseksi. Myös pääsiäismunien sisältämien yllätyksien kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta ne eivät päädy vääriin suihin ja aiheuta ongelmia lemmikin suolistossa, Sampolahti muistuttaa.