Kevättulva on arvioitu keskimäärin tavanomaiseksi - Länsi-Lapin kevään 2023 tulva on tuoreessa muistissa
Länsi-Lapin kevään 2023 poikkeuksellinen tulvatilanne muistutti meitä siitä, että ennusteesta riippumatta tulvaan varautuminen on erittäin tärkeää, mikäli oma kiinteistö sijaitsee lähellä vesistöjä. Tänä vuonna kevään eteneminen on Lapissa ollut hidasta. Nopeat muutokset säässä vaikuttavat tulvahuipun ajankohtaan ja veden huippukorkeuteen.
Vaikka Lapin kevät on antanut odottaa itseään ja lumipeite ei ole vielä juurikaan päässyt ohenemaan pitkään jatkuneiden pakkassäiden vuoksi, kevättulvat kuitenkin tulevat taas. Lapin Ely-keskus arvioi tämän kevään tulvien olevan tavanomaisia tai vähän tavanomaisia suurempia. Tulvatilanteen kehittymiseen vaikuttavat erityisesti pitkään jatkuneet pakkassäät ja runsasluminen talvi - Lapissa lumipeitteen paksuus ylittää monin paikoin metrin.
Mikäli kiinteistösi sijaitsee tulvariskialueella, kannattaa tulviin varautua riittävän ajoissa joka kevät, sillä nopeat vaihtelut säässä voivat muuttaa tulvatilanteen kehityssuuntaa merkittävästi. Tästä konkreettisen muistutuksen antoi Länsi-Lapin vuoden 2023 kevättulva, joka kärjistyi nopeasti poikkeukselliseksi kastellen useita kiinteistöjä etenkin Pellon ja Ylitornion alueella.
Voit tarkistaa oman kiinteistösi tulvariskin Tulvakeskuksen
Pienilläkin teoilla on merkitystä
Tulviin varautumisessa korostuvat toimenpiteet, joilla suojataan omaisuutta ja vähennetään tulvavesien aiheuttamia vahinkoja. Tulvaan kannattaa alkaa varautumaan jo silloin, kun ajatus tuntuu vielä kaukaiselta. Ennaltaehkäisyyn tarvittavia materiaaleja kannattaa hankkia hyvissä ajoin ja tehdä myös erilaiset ennaltaehkäisevät toimenpiteet valmiiksi, vaikka tulvasta ei olisi vielä tietoakaan.
- Jo niinkin pienillä teoilla voi suojata omaisuuttaan, kuin säilyttää aina kellarivarastoissa tavarat lattiatasojen sijasta hyllyillä tai vastaavilla tasoilla. Kaikki arvokas omaisuus ja haitalliset aineet tulee siirtää kokonaan pois kellareista, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela muistuttaa.
- Kellarin tulvimisen varalta, kannattaa varmistaa myös viemärin takaiskuventtiilin kunto ja varata sen lisäksi muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja sen päälle paino, Koskela jatkaa.
Vahinkoja on tärkeää ehkäistä kaikin keinoin ja omaisuuden suojaaminen on jokaisen omalla vastuulla. Omaisuuden tuhoutuminen osittain tai jopa kokonaan on valitettava takaisku lompakolle etenkin, jos vahingot olisi olleet ehkäistävissä.
- Kotivakuutusten ehtojen mukaan vain poikkeuksellisten tulvien aiheuttamat vahingot ovat korvattavia. Vesistötulvissa poikkeuksellisuuden raja on, kun tulvimisen esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin. Tällainen tilanne oli juuri Länsi-Lapissa keväällä 2023. Suomen ympäristökeskus määrittää vakuutusehtojen mukaisen poikkeuksellisuuden, jonka jälkeen voidaan tehdä päätökset vahinkojen korvattavuudesta. Siksi tulvavahinkojen korvattavuus selviää aina vasta viiveellä, Koskela kertoo.
Jos tiedossa on tavanomaista isompi kevättulva, tontin muodoista riippuen rakennusta voi pyrkiä suojaamaan pengertämällä tai hiekkasäkein, ja avata pintavesien kulkureitit pois tontilta. Vahvalla rakennusmuovilla voidaan suojata rakennuksia tukemalla se paikoilleen hiekan avulla.
- Oman tontin salaojien ja rumpuaukkojen tukkimisen mahdollisuudet kannattaa selvittää ennakoivasti. Tarpeen tullen voidaan estää tulvaveden pääseminen rumpuaukkojen, esimerkiksi tienpenkereen ali tontille, Koskela kertoo.
Ennaltaehkäise vahinkoja näin:
Tarkkaile ajantasaista viranomaistiedottamista tulvatilanteesta.
Siirrä kellarivarastoissa säilytettävä tavara pois lattioilta hyllyille, vähintään 10 cm korkeuteen.
Tee etukäteen suunnitelma, miten voisit suojata kiinteistöjä mahdolliselta tulvavedeltä pengertämällä, hiekkasäkein ja muovittamalla.
Selvitä ennakoivasti oman tontin salaojien ja rumpuaukkojen tukkimisen mahdollisuudet.
Siirrä auto turvaan tulvan alta.
Vältä autoilua veden valtaamilla alueilla.
Jos vesi pääsee vahingoittamaan omaisuutta, vahinkojen korjaaminen on aloitettava mahdollisimman pian sen havaitsemisesta. Näin voidaan estää ja rajoittaa lisävahinkoja sekä pelastaa vahingoittumatonta omaisuutta. Vaurioitunut omaisuus kannattaa kuvata ennen korjaustöiden aloittamista.