Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjoinen29.5.2024Ilmastonmuutoksen myötä metsätuholaisten teot voivat yltää Pohjois-SuomeenkinHyönteistuhovahinkojen määrä on viisinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana ja tuhot ovat yleistyneet myös Pohjois-Suomessa. Metsänomistajan kannattaa nyt kevään ja kesän myötä tarkistaa metsänsä kunto ja toimia nopeasti, jos metsässä näkyy esimerkiksi pystyyn kuivuneita kuusia. Tämä voi olla merkki kirjanpainajan iskusta metsään.
Hyönteisten aiheuttamat metsätuhot ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti, minkä huomaa myös ilmoitettujen vahinkojen määrästä. Kun vielä ennen vuosikymmenen vaihdetta LähiTapiolaan tuli ilmoituksia vuosittain sadasta kahteensataan, vuosina 2022 ja 2023 vahinkomäärät ovat olleet viiden ja seitsemänsadan välillä.

Pelkästään kirjanpainajan vuoksi on hakattu metsää tuhansia hehtaareita. Metsänomistajan kärsimä vahinko voi nousta suureksi, koska kirjanpainaja iskee varttuneisiin ja uudistuskypsiin kuusikoihin. Puut on hakattava pois mahdollisimman pian ja pahimmillaan vahingoittuneelle puulle jää energiapuun arvo.

Pitkään kirjanpainajat olivat eteläisen Suomen ongelma, mutta lämpimien ja vähäsateisten kesien sekä lauhojen talvien myötä ne ovat siirtyneet yhä pohjoisemmaksi. Viime vuonna kirjanpainajan vuoksi tehtyjä hakkuita ilmoitettiin eniten Uudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan ja Etelä-Savon maakunnissa. Pari vuotta sitten kirjanpainajaa tavattiin kuitenkin kohtalaisen paljon jo Kainuussa.
– Keski- ja Pohjois-pohjanmaalla tilanne on toistaiseksi hyvä, sillä LähiTapiola Pohjoisen vuoden 2023 korvaustilastoissa ei ollut yhtään metsätuholaisen aiheuttamaa metsätuhovahinkoa. Jo lähitulevaisuudessa tilanne voi olla eri, kun ilmastonmuutoksen myötä pakkaset vähentyvät ja ilmasto muutenkin lauhtuu, LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri kertoo.

– LähiTapiolan laajasta metsävakuutuksesta korvataan hyönteisten puustolle ja taimikolle aiheuttamat vahingot, mutta ei mäntyankeroisen eikä muiden sukkulamatojen aiheuttamia vahinkoja, Harri jatkaa.

Kirjanpainajan riskialueet voi käydä tarkistamassa Metsäkeskuksen ylläpitämästä kartasta.
Kirjanpainajien parveilu alkamassaKevät eteni tänä vuonna hitaasti. Nyt, kun lumet ovat sulaneet ja kesä on täällä, oman metsän puuston kunnon tarkkailuun on hyvä ottaa hetki.

– Pystyyn kuivaneet kuuset voivat olla merkki kirjanpainajatuhosta. Jos vielä terveen näköisten puiden rungolla näkyy pieniä reikiä, kirjanpainajan iskeymästä voi olla varma, LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri sanoo.

Jo kuolleet puut eivät aiheuta enää lisätuhoa, mutta siltä varalta, että tuho on levinnyt vielä elossa oleviin kuusiin, kannattaa olla nopea.

– Metsäammattilainen voi todeta onko tuho levinnyt, jolloin puut on syytä hakata ja kuljettaa pois metsästä ennen kuin uusi kirjanpainajasukupolvi lähtee parveilemaan.

Parveilu tapahtuu viimeistään silloin, kun ilman lämpötila on noussut +18 asteeseen ja maaperä on saavuttanut +9 asteen lämpötilan.
Säännölliset käynnit metsässä kannattaa Kirjanpainajalle otollisimmat olosuhteet muodostuvat silloin kun on lämmintä, kuivaa ja tuoretta lisääntymismateriaalia esimerkiksi myrskyjen jälkeen on runsaasti tarjolla. Myös juurikääpä altistaa kirjapainajatuhoille.

Asiantuntijat muistuttavat säännöllisen tarkastuskäynnin tärkeydestä, jotta korjaaviin toimiin voi tarttua ripeästi. Kevät tai alkukesä on parasta aikaa tarkkailla varttuneita kuusikoita, sillä silloin kuoriaiset ovat vielä puun sisällä.

– Käynnit ovat metsäverotuksessa vähennettäviä matkakuluja, ja meno kannattaa ilmoittaa vaikka kyseiseltä vuodelta ei metsätalouden tuloa olisikaan, Harri muistuttaa.

Tärkeintä tuhojen ehkäisyssä on metsänomistajan oma aktiivisuus. Jos esimerkiksi perintönä saatu metsä sijaitsee kaukana tai se ei ole taloudellisesti kiinnostava, saattaa vierailut metsäpalstalla jäädä tekemättä. Silloin kannattaa hyödyntää metsäammattilaisia tai harkita metsän liittämistä yhteismetsään, jossa ammattilainen huolehtii metsänhoidosta. Suurissa yhteismetsissä myös tuhoriskit ovat paremmin hajautettu.
Kun metsässä on kirjanpainajavahinko Tapio Oy:n mukaan kirjanpainajan aiheuttama tuhoriski kasvaa huomattavasti vuoteen 2050 mennessä, siksi kannattaa huolehtia, että vakuutusturva on kunnossa. Tällä hetkellä LähiTapiola Pohjoinen myöntää hyönteisturvaa. Vakuutuksesta korvataan vain välittömät vahingot, eli se puusto, jonka hyönteiset ovat tuhonneet.

Vaikka oikeaoppiset toimenpiteet tehtäisiin metsissä tuhojen ehkäisemiseksi, hyönteistuho voi jatkua pahimmillaan vielä vuosikaudet. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki tehtävissä oleva tehdään, ja mieluiten ennakoivasti.
Näin voit ennaltaehkäistä ja vähentää kirjanpainajan aiheuttamia metsävahinkoja • Seuraa aktiivisesti metsäsi tilaa, jotta mahdolliset vahingot eivät ehdi levitä.
• Korjaa tuulenkaadot mahdollisimman pian myrskyn jälkeen.
• Älä jätä kuorellista kuusipuutavaraa metsäteiden varsiin. Poisvientipäivämäärät löytyvät myös Metsätuholaista.
• Istuta jalostettuja taimia, vältä kuusikoita ja suosi sekametsiä.
• Pyri välttämään paahteisten kuusikkometsänreunojen syntymistä uudistusaloja suunnitellessa.
• Jätä lehtipuita kuusien joukkoon. Pyydä tarvittaessa metsäammattilaisen apua hoito- ja hakkuiden suunnitteluun.

Lue lisää LähiTapiola Yhteismetsästä.
Lue lisää metsätuhoista ja ilmoita vahingosta.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetIlmastonmuutoksen myötä metsätuholaisten teot voivat yltää Pohjois-SuomeenkinHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn