Huvilakausi loppuu – mitä vahinkoja mökillä voi sattua talven aikana ja mitä vakuutus korvaa?
Kesämökki on rakas paikka monelle pohjalaiselle. Samalla se on paikka missä voi tapahtua yhtä sun toista. Talvikaudella, kun monet mökit eivät ole aktiivisessa käytössä, on vaikeampaa huomata mahdollisia vaurioita. Tekemällä muutaman arkipäiväisen toimenpiteen päättäessäsi mökkikauden voit minimoida vaurioiden riskin talvikauden ajaksi.
Pohjanmaalla loppukesä kulminoituu Venetsialaisiin. Tämä viikonloppu on monille vakiintunut ajankohta päättää mökkikausi ja valmistella mökki talvea varten. Perusteellisen siivouksen lisäksi on tärkeää ennaltaehkäistä talvella mahdollisesti tapahtuvia vahinkoja.
Mökin irtaimisto on suojattava varkauksilta yhtä huolellisesti kuin ympärivuotisessa kodissa. Vältä jättämästä arvokasta omaisuutta mökille. Suurempi omaisuus, kuten koneet ja työkalut, jotka jäävät mökille, on aina säilytettävä lukitussa tilassa. Jotta mökkivakuutus korvaisi omaisuuden varkauden sattuessa, on tilan oltava lukittu ja rikosilmoitus tehty. mökkinaapureiden kannattaa sopia keskenään toistenkin mökkien silmällä pitämisestä silloin kun on paikalla.
Tulen käyttäminen on yleisin syy mökkipalojen syttymiseen. Huono tuhkan säilytys on yksi yleisimmistä tulipalojen syistä, mutta se on onneksi helppo välttää: säilytä tuhkaa paloturvallisessa, kannellisessa astiassa kuten vanhassa maalipurkissa, jossa kansi on tallella. Roskien ulkona polttaminen on myös suosittua huvilakauden päättäjäisviikonloppuna ja syksyn aikana, ja tällöin on aina huomioitava mahdolliset maastopalovaroitukset. Ruohojen, oksien, kaislojen tai muiden pihan roskien polttaminen on aina kiellettyä, jos alueella on metsä- tai maastopalovaara.
Eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyyn auttaa monesti verkon asentaminen niin savupiipun kuin mahdollisten muiden aukkojen päälle, jotta mahdolliset tuholaiset, kuten esimerkiksi supikoira tai minkki, eivät pääse sisään. Muista myös, ettei ruokaa kannata jättää esille.
Vesi ja kosteus on yleinen syy vahingoille
Kosteus- ja putkivahinkojen varalta erityisesti vapaa-ajan käytössä olevien rakennusten lämpötilavalvontaa tulee pakkaskausina lisätä niin, ettei rakennus pääse kylmilleen, jos rakennuksen vesijärjestelmiä ei ole tyhjennetty. Rakennuksen eri huonetilojen väliset ovet kannattaa pitää ilmankierron vuoksi avattuina lämpötilan tasaantumisen vuoksi. Nykyään useimmissa kiinteistöissä lisälämmön tuojana oleva ilmalämpöpumppu ei yksinään ole riittävä lämmityslaite kiinteistöille pakkaskauden aikana.
Kotivakuutuksen ehdot suosittelevat rakennusten sisälämpötilaksi 12 astetta. Monella lämpö jää 5-7 asteeseen. Tämä ei ole kiinteistölle riittävä lämpötila pakkaskauden aikana. Vakuutuksista ei yleensä korvata jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja.
Myös mökin tuuletuksen on oltava kunnossa. Etenkin ei-lämmitetyissä mökeissä moni pyrkii pitämään lämmön sisällä sulkemalla kaikki luukut. Sellaisesta toimenpiteestä aiheutuu sisätilaan sekä hajua että kosteutta.
Myrskyvahinkojen osalta laaja kotivakuutus kattaa esimerkiksi myrskyn mökin päälle kaataman puun aiheuttamat vahingot. Näiden, ja toisaalta kattojen kosteusvahinkojen välttämiseksi on hyvä muistaa, että puiden ja muun kasvillisuuden ei tulisi sijaita lähellä rakennuksen seinää. Kaatuvien puiden lisäksi puista irtoavat lehdet, neulaset ja kävyt likaavat katon ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa kosteusvaurioita. Muista myös siivota irtonaiset asiat mökin pihalta jotta ne eivät katoa tai aiheuta vahinkoja mahdollisissa tulvissa tai vesien noustessa.