Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu24.3.2025Huolla ilmalämpöpumppu vahinkojen ehkäisemiseksi Yhä useamman pääkaupunkiseutulaisen kodista löytyy ilmalämpöpumppu, selviää LähiTapiolan kyselystä. Laske hinta ja osta
16 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista on hankkinut kotiinsa tai mökillensä ilmalämpöpumpun viimeisen kahden vuoden aikana, selviää LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä*. Jos on ostanut ilmalämpöpumpun parin viime vuoden sisällä, nyt on oikea aika huollolle, sanoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun vahinkotarkastaja Mika Salo.

– Ilmalämpöpumpun säännöllinen huolto ammattilaisen toimesta vähintään kolmen vuoden välein auttaa ennaltaehkäisemään vahinkoja ja pidentämään laitteen käyttöikää. Talven pakkaset voivat koetella ilmalämpöpumppua, joten pitkän lämmityskauden jälkeen kevät on ihanteellinen ajankohta huollolle ennen kesän helteitä. Lisäksi huolto on suositeltavaa, jos pumppu on ollut talven ajan käyttämättömänä, esimerkiksi mökillä.

LähiTapiolan korvaustietojen mukaan ilmalämpöpumppujen yleisin vahinko on sisäinen rikkoutuminen tai toimintahäiriö, joiden keskivahinko on lähes tuhat euroa. Vahinkoriskiä pienentää myös säännöllinen suodattimen peruspuhdistus, jonka voi tehdä itse imurin avulla. Pumppu kannattaa puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, sillä pölystä tukkeutunut suodatin heikentää pumpun tehoa. Myös ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti.

Erityisesti uusien ilmalämpöpumpun omistajien on hyvä olla tarkkana, kun laite siirretään lämmityksestä viilennystoiminnolle.

– Viilennyskauden alkaessa on tärkeää varmistaa, että sisäyksikön kondenssivesi pääsee poistumaan esteettömästi. Jos pumppu valuttaa vettä lattialle, syynä voi olla esimerkiksi liian loiva kaato tai tukos kondenssiveden poistoputkessa. Tällöin on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Huomaamatta jäänyt vuoto voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja, Salo sanoo.

Jos ilmalämpöpumppua ollaan vasta hankkimassa kesän viilennystarpeisiin, kannattaa ulkoyksikön sijoituspaikka suunnitella huolella.

– On tärkeää varmistaa, ettei talvella katolta putoava lumi pääse vahingoittamaan sitä. Sijoittamalla yksikön esimerkiksi talon päätyyn tai muuhun suojaisaan paikkaan voi välttyä monilta ongelmilta, sillä kotivakuutus ei yleensä kata lumen aiheuttamia vaurioita, Salo muistuttaa.
Viisi vinkkiä ilmalämpöpumpun vahinkojen ennaltaehkäisemiseen:
  • Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuuhtelua.
  • Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.
  • Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.
  • Varmista, että kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Jos vedenpoistossa on ongelmia, syy kannattaa selvittää ja korjata välittömästi.
  • Huollata laite ammattilaisen toimesta vähintään kolmen vuoden välein.

    * Vastaajia pyydettiin valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista, millaisia energiatehokkuuteen liittyviä toimia tai hankintoja he olivat tehneet kotonaan tai mökillään viimeisen kahden vuoden aikana. Kyselyyn vastanneet edustavat Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 1 058 henkilöä pääkaupunkiseudulta 12.–19.1.2024 välisenä aikana. Haastattelut kerättiin Kantar Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 3,0 prosenttiyksikköä.
Jokainen koti tarvitsee vakuutuksen Vakuuta kotisi ja sen tärkeät tavarat laajalla kotivakuutuksella. Kotivakuutus turvaa myös muuttosi.
Laske hinta ja osta
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetHuolla ilmalämpöpumppu vahinkojen ehkäisemiseksi Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn