Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-Suomi7.8.2024

Huoli lastensa suojatieturvallisuudesta vie LähiTapiola Keski-Suomen jälleen suojatiepäivystämään

Neljä viidestä keskisuomalaisesta on huolissaan lasten suojatieturvallisuudesta. LähiTapiola Keski-Suomi järjestää koulujen alkaessa perinteeksi muodostuneen suojatiepäivystyksen muistuttaakseen koululaisia ja muita kulkijoita turvallisesta liikkumisesta suojateillä.

LähiTapiola Keski-Suomen työntekijät jalkautuvat 7.8. (Jämsä) ja 8.8. (Jyväskylä ja Äänekoski) suojateille yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa turvaamaan koulunsa aloittavien koulumatkaa sekä jakamaan lapsille heijastimia pimeneviä aamuja varten. Tempaus on osa yhtiön suojatieturvallisuuskampanjaa, jolla pyritään kiinnittämään huomiota suojateiden vaaranpaikkoihin ja liikenneturvallisuuteen. Yhteistyökumppaneina turvaamassa ovat tänä vuonna ainakin JYP ja O2 Jyväskylä. Suojatiepäivystäjät turvaavat valittujen koulujen läheisyydessä olevia suojateitä ja jakavat lapsille myös heijastimia noin 30 minuuttia aamulla koulun alkaessa.

LähiTapiola toimii myös MLL:n valtakunnallisen Koulutien turvaajat -kampanjan pääyhteistyökumppanina. Kampanjassa MLL:n paikallisjärjestöt, kuten MLL Huhtasuo Jyväskylässä, pitävät omia suojatienpäivystyspaikkojaan, joihin osaan LähiTapiola Keski-Suomi myös osallistuu auttamaan.

Koulumatkan harjoittelu kannattaa

Huoli lasten suojatieturvallisuudesta on monella vanhemmalla läsnä. LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan jopa 82 % keskisuomalaisista on huolissaan lasten suojatieturvallisuudesta koulujen lähistöllä.*

Koulunsa aloittavien lasten kanssa on hyvä käydä koulumatkaa läpi ennakkoon. Reitin tutuksi tekeminen auttaa vähentämään ensimmäisen koulupäivän jännitystä ja tekee matkasta turvallisemman, kun vaaranpaikat on käyty etukäteen läpi. Mikäli lapsella on älylaite, on hyvä muistuttaa, ettei sitä käyttäisi koulumatkalla, jotta huomio olisi täysin ympäristön tarkkailussa.

LähiTapiola Keski-Suomen ajoneuvokorvauksia käsittelevän Tainan poika Tomppa aloitti koulutaipaleensa viime syksynä. Taina kertoi haastattelussa, mitä hän teki lisätäkseen Tompan koulumatkan turvallisuutta.

– Jo pienestä pitäen olemme yhdessä leikkineet paljon liikennemerkeillä ja harjoitelleet suojatiensääntöjä liikennematon avulla. Koulun lähialue ja reitti olivat myös entuudestaan tuttuja, kuvailee Taina.

Kuvassa työntekijämme Mintun tytär Liina, joka aloittaa tänä vuonna koulutaipaleensa.

Käytännön keinoja suojatieturvallisuuden parantamiseen

Syksy pimenee nopeasti, ja koulun aloituksenkin jälkeen liikennesääntöjä on hyvä kerrata säännöllisesti. Tainalta kysyttiin, millaisia toimia hän teki turvatakseen Tompan koulumatkaa syksyn edetessä ja sen pimetessä.

– Tomppa kulkee kouluun pyörällä, niin hankimme heti hänelle kunnollisen pyöränvalon, jossa on tuikkiva asetus. Sen erottaa jo kaukaa. Myös heijastinliivi on jo heti alkusyksystä pojalla käytössä. Nykyään on kiva, kun on sellaisia henkselimallisia heijastinliivejä, niin niitä tulee käytettyä mielellään.

Myös tottuneiden teillä liikkujien kannattaa pitää huolta omasta näkyvyydestään. Erityyppiset heijastimet ja valot auttavat havaitsemaan kulkijan kauempaa. Hyvistä varusteistakin huolimatta jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kannattaa kuitenkin olla varovaisia tietä ylittäessään erityisesti pimeällä.

Jokaisen liikenteessä liikkuvan ja erityisesti autoilijoiden on hyvä kiinnittää huomiota omaan toimintaansa varsinkin nyt, kun liikenteessä on taas pieniä kulkijoita. Ennakointi liikenteessä ja selkeiden suuntamerkkien antaminen vähentävät onnettomuuksien riskiä. Erityisesti koulujen läheisyydessä ja muilla ruuhkaisilla tienylityspaikoilla on tärkeää hidastaa ajonopeutta. Äkkinäisiä liikkeitä tulisi myös välttää, kun ajaa esimerkiksi pyörällä tai sähköskootterilla. Näin jokainen pääsee tekemään oman osansa turvallisuuden edistämiseksi.

* Kyselyyn vastasi 17.4. – 13.5.2024 välisenä aikana yhteensä 6.030 henkilöä ja alueella Keski-Suomi 322 henkilöä. Haastattelut kerättiin Kantar Media Finlandin Forumissa. Kyseessä on Verianin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla + 1,3 ja alueella Keski-Suomi + 5,4 prosenttiyksikköä.