Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Pohjoinen25.3.2025Häiriötilanne! Selviäisitkö kotonasi 72 tuntia? - Näin varaudutNyt ei maalailla piruja seinille, mutta poikkeustilanteisiin on hyvä varautua etukäteen. Esimerkiksi myrskyn tai tulvan aiheuttama pitkittynyt sähkökatko voi vaikeuttaa monia arkipäivän toimia – niin ruoanlaittoa, tiedon saantia kuin asunnon lämmittämistäkin. Kotitalouksien on hyvä varautua pärjäämään itsenäisesti vähintään 72 tuntia.
Häiriötilanne voi syntyä monesta eri syystä ja se voi vaikeuttaa useita arkipäivän toimintoja. Pitkittyneen sähkökatkoksen lisäksi muita häiriötilanteita voi olla esimerkiksi vedenjakelun keskeytyminen, lämmityksen puute, verkkoyhteyksien katkeaminen, julkisen liikenteen pysähtyminen, kauppojen sulkeminen, tavarapula sekä maksukorttien toimimattomuus. On hyvä pohtia etukäteen, kuinka itsellä on valmiuksia pärjätä edellä mainituissa tilanteissa. 1. Koosta kotivara – ei pelkkää ruokaa, vaan myös tarvikkeitaKotivaraa tarvitaan esimerkiksi arkipäiväisimmillään silloin, jos sairaus tai tapaturma estävät kaupassa käymisen tai jos lakot vaikuttavat ruoan saatavuuteen. Lisäksi myrskyt tai tulvat, onnettomuudet, liikenneyhteyksien katkeamiset, jakeluhäiriöt sekä maksujärjestelmien häiriöt voivat huonontaa tai estää ruoan saatavuutta.
  • Huolehdi että pullovettä on riittävästi. Yleinen ohjeistus on viisi litraa/henkilö. Kotona tulee olla myös puhtaita ja kannellisia vesiastioita, joihin voi kerätä vettä tarvittaessa.
  • Kotona on hyvä olla helposti valmistettavia ja hyvin säilyviä elintarvikkeita, jotka sopivat koko perheelle. Erilaiset kuivaruoat ja säilykkeet ovat hyviä kotivararuokia, minkä lisäksi esim. retkikeittimellä valmistettavat ruoat ovat käteviä. Varmista, että myös lemmikeillä on tarpeeksi ruokaa ja vettä.
  • Kotona on tärkeää olla ruoan lisäksi myös seuraavat tarvikkeet:
    paristokäyttöinen radio ja taskulamppu sekä varaparistoja, ladattu varavirtalähde, retkikeitin ja tulitikut, käteistä rahaa, välttämättömät lääkkeet ja joditabletteja, hygieniatarvikkeet, ensiapuvälineet, sammutuspeite tai käsisammutin, ilmastointiteippi, muovipusseja, vessapaperia, kasvomaskeja ja käsidesiä. Jos kotonasi on puulämmitys, varaa myös polttopuita.
2. Tutustu toimintaohjeisiin ja suojaa myös kotisi vahingoilta
  • Tutustu toimintaohjeisiin etukäteen, niin tiedät kuinka toimia yleisimmissä häiriötilanteissa, kuten vesi- ja sähkökatkoksissa. Esimerkiksi vesikatkoksen aikana on tärkeää tietää, kuinka wc:tä voi käyttää ilman vesihuoltoa. Puolestaan sähkökatkoksen aikana on mm. tärkeää estää tulipalon mahdollisuus sekä huolehtia siitä, ettei jääkaapin tai pakastimen mahdollinen sulaminen aiheuta vuotovahinkoja.
  • Erilaiset häiriötilanteet aiheuttavat monenlaisia tilanteita, joihin kotitalouksien tulee osata varautua. Vaikkapa sähkölämmitteisen talon riittävästä lämmityksestä tulee huolehtia esimerkiksi siten, ettei putket vaurioidu. Tarvittaessa veden tulon voi katkaista pääsulun kautta.
  • Pohdi etukäteen, kuinka kotisi toiminnot voi turvata ja vahingoilta välttyä. Voit varata kotiisi tulostetut toimintaohjeet, joista voit tarkistaa tietoja tilanteen tullen.
3. Varmista, että saat luotettavaa tietoa häiriötilanteen aikanaJos puhelin- ja tietoliikenneyhteydet lakkaavat toimimasta, viranomaiset antavat ohjeita radion kautta. Kotona on hyvä olla paristokäyttöinen radio. Jos verkkoyhteydet ovat toiminnassa, voit hakea tietoa luotettavista tietolähteistä, kuten Yleisradion eri kanavista, kunnan viestintäkanavista sekä sähkö- ja vesiyhtiöiden viestintäkanavista. Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus, kaikki vaara- ja muut viranomaistiedotteet välitetään siihen. Muista sallia sovellukselle sijaintisi käyttö, jotta saat tiedotteet.Tarjoamme LähiTapiola Pohjoisen asiakkaille varautumisen webinaarit keväällä 2025
Omatoiminen varautuminen on sekä yksilön että yhteiskunnan etu. Kotivara kannattaakin päivittää säännöllisesti ja sen lisäksi on hyvä perehtyä tarkemmin Varautuminen kotona -esitteeseen.
Järjestämme LähiTapiola Pohjoisen omistaja-asiakkaille kaksi samansisältöistä varautumisen webinaaria keväällä 2025. Ilmoittaudu mukaan 1.4. ja 8.4. järjestettäviin webinaareihin.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Länsi-Suomi17.4.2025Liki joka viides länsisuomalainen reissaa vailla vakuutusta – ”Voi tulla kallis pääsiäisyllätys”Neljäsosa länsisuomalaisista on sairastunut ennen matkaa tai sen aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Silti lähes joka viides ei hanki matkavakuutusta tai vakuuttaa pelkät matkatavarat. Matkavakuutuksen vuosittaisista miljoonakorvauksista valtaosa aiheutuu terveydenhoitokuluista.LähiTapiola Pirkanmaa16.4.2025Mukavaa pääsiäistä! Nappaa talteen vinkit vahinkojen ehkäisemiseksiPääsiäinen on herkuttelun ja rentoutumisen aikaa. Toisaalta piha- ja keittiöhommat saattavat pitää kiireisenä. Kokosimme sinulle vinkkejä, joiden avulla voit välttää yleisimmät pääsiäisen ajan vahingot.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu15.4.2025Rasvapalo voi pilata grillijuhlat – varaudu oikeinAurinkoiset grillikelit ovat Suomessa harvinaista herkkua. Jo ennen grillin sytyttämistä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama asia.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetHäiriötilanne! Selviäisitkö kotonasi 72 tuntia? - Näin varaudutHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn