Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjanmaa30.5.2024

Autoloman A ja O: varmista, että sinulla on nämä mukanasi kesän automatkoilla!

Kesä tuo monille pohjalaisille pidempiä ajomatkoja: matkustetaan mökeille, kesäparatiiseihin tai lomaillaan Suomessa – tunnettu ilmiö nimeltä "kotiloma". Ennen kesää kannattaa käydä läpi auton varusteet ja varmistaa, että kaikki tarvittava on mukana niin oman kuin muidenkin turvallisuuden vuoksi. Tutustu autovakuutukseen

On tärkeää tarkistaa, mitä varusteita autosta löytyy, täyttää lasinpesunestettä ja siivota ensiaputarvikkeet säännöllisesti. Erityisesti kesää varten on hyvä käydä läpi auton irtonaiset varusteet, jotta koko perhe löytää tarvittavat asiat, jos pieninkin onnettomuus sattuu tien päällä. Auton varusteisiin kuuluvat kiinteiden osien, kuten renkaiden ja tuulilasinpyyhkijöiden, lisäksi myös muut turvallisuusvarusteet. Esimerkiksi ensiapupakkaus, heijastinliivit kaikille matkustajille ja varoituskolmio ovat esimerkkejä hyvistä varusteista.

Renkaat ovat ensimmäinen asia, joka täytyy tarkistaa ennen matkaa

Riippumatta siitä, onko renkaat vaihdettu kesärenkaisiin korjaamolla tai omatoimisesti, on helppo poiketa lähimmälle autokorjaamolle tarkistamaan, että pultit ovat kunnolla kiinni. Vaikka renkaat olisi vaihdettu korjaamolla, on suositeltavaa tarkistaa pulttien kireys muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen.

- Lisäksi on tietenkin varmistettava, että kesärenkaat ovat hyvässä kunnossa ja ajokelpoisia. Tavallisesti sanotaan, että renkaiden urien tulisi olla yhtä syvät kuin kahden euron kolikon reuna. Lain mukaan minimisyvyys on 1,6 millimetriä, kertoo Simon Backlund, palvelupäällikkö LähiTapiola Pohjanmaalta.

Renkaiden kunnon lisäksi myös ilmanpaine tulee tarkistaa säännöllisin väliajoin. Jos renkaat ovat olleet edes pari kuukautta säilytyksessä, on ilmanpaine syytä tarkistaa. Monet uudemmat autot ilmoittavat tästä automaattisesti, jolloin voi ajaa lähimmälle huoltoasemalle tai autokorjaamolle täyttämään renkaat.  Jos renkaat vaihtaa kotona, voi samalla tarkistaa auton jarrupalat ja kiertää auton ympäri varmistaakseen, että kaikki valot toimivat oikein. Myös tuulilasinpyyhkijät täytyy usein vaihtaa talven jälkeen.

10 asiaa, jotka tulee olla autossa

Samalla kun auton varusteet päivitetään kesää varten, on hyvä tarkistaa turvallisuusvarusteet. Ota mielellään koko perhe mukaan, jotta myös pienimmät tietävät, miten toimia, jos jotain sattuu tiellä.

 1. 1.

  Varoituskolmio. Harjoittele myös sen asettamista, ja muista sijoittaa kolmio kauas autosta, jos se pysähtyy tielle. 200 metrin etäisyys on hyvä nyrkkisääntö. On kuitenkin hyvä huomioida, että mutkat tai muut näkyvyyteen vaikuttavat tekijät voivat sekä pidentää että lyhentää tarvittavaa etäisyyttä.

 2. 2.

  Hälytyspalvelun numero, auki 24/7: +358 8000 4531.

 3. 3.

  Ensiapulaukku. Auttamaan sekä suurempia onnettomuuksia että pieniä naarmuja kesän aikana.

 4. 4.

  Heijastinliivit kaikille. Aseta ne mielellään jokaiseen oveen, jotta ne voidaan helposti pukea päälle suoraan autosta noustessa.

 5. 5.

  Taskulamppu. Mieluiten sellainen, joka valaisee hyvin. Testaa sitä myös säännöllisin väliajoin, jotta paristot eivät lopu.

 6. 6.

  Puhelimen laturi. Sekä sellainen, joka toimii autossa, että virtapankki.

 7. 7.

  Ikkunavasara ja turvavyönleikkuri, jotka on asetettu saavutettavalle paikalle.

 8. 8.

  Viltti. Sekä paleleville matkustajille että käytettäväksi hätätilanteessa.

 9. 9.

  Vesipullo jokaiselle, joka matkustaa autossa.

 10. 10.

  Aurinkolasit – myös sellaiset, joita voi tarvittaessa lainata. Polarisoivat aurinkolasit vähentävät häikäisyn ja valon heijastumisen riskiä, mikä on kesällä erityisen yleistä sateen jälkeen.