Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-Suomi10.12.2023

Älyteknologia ja yhteistyö auttavat maatilan riskienhallinnassa – kolme keskisuomalaista karjatilaa keksivät uudenlaisen ratkaisun

Hyvälaatuinen säilörehu on avainasemassa karjatilan arjessa. Se vaikuttaa suoraan eläinten terveyteen, tuotannon laatuun ja kustannustehokkuuteen. Lisäksi hyvin toteutettu rehunteko vähentää ravinteiden hukkakäyttöä ja maatalouden ympäristövaikutuksia.

Kuvateksti: Ostorehun kallistuessa uusi ajosilppuri hillitsee myös tuotannon kustannuksia. Kuvassa PeTaKo Oy:n Kari Hänninen, Päivi Hänninen, Juha Moisio, Tuomas Pietiläinen ja Ida-Maria Pietiläinen sekä valpas Bella-koira.

Hyvän rehunsaannin varmistamiseksi kolme keskisuomalaista karjatilaa keksi poikkeuksellisen ratkaisun. He hankkivat yhdessä modernin älyteknologian ajosilppurin, jolla turvataan säilörehun laatu ja saatavuus tiloille oikea-aikaisesti.

- Tällaisen koneen hankkiminen yksittäiselle tilalle on niin iso investointi, että hankinta olisi miltei mahdotonta. Nyt voimme jakaa kustannuksia, konetta käyttävää työvoimaa sekä riskiä, joka tällaisen ison koneen hankinnasta syntyy, Tapiolan maitotilan isäntä Tuomas Pietiläinen kertoo.

Tapiolan maitotilan lisäksi ajosilppurin hankinnassa ovat mukana Penttilän Maito Oy ja Kovalan tila. Yhteisen investoinnin mahdollistamiseksi karjatilat perustivat erillisen osakeyhtiön PeTaKo Oy:n, jonka avulla kulut saadaan jakautumaan tasaisesti.

- Ajatuksena oli, että perustamme osakeyhtiön heti alkuun, jotta homma sujuu tasapuolisesti ja läpinäkyvästi, Penttilän maitotilan emäntä Päivi Hänninen sanoo. Hän toimii myös uuden PeTaKo Oy:n toimitusjohtajana.

Älyteknologia parantaa rehun laatua

Modernissa ajosilppurissa on käytössä uusinta älyteknologiaa, jolla rehunteko on tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Koneessa on muun muassa reaaliaikainen satokartoitus sekä rehun kosteuden ja kuiva- ja ravintoaineiden mittauslaitteet. Uusimman älyteknologian ansiosta säilöntäaineiden säätö tapahtuu nyt automaattisesti ja resurssitehokkaammin.

- Pellon parannustoimenpiteet helpottuvat, kun saamme reaaliaikaista dataa pellon tilasta. Kesän aikana koneelle tulee ajoa noin 700 hehtaaria vuodessa, joten koneen ominaisuudet tulevat todella käyttöön. Hyvään säilörehuun kannattaa satsata, se näkyy heti tuloksessa, Tuomas Pietiläinen sanoo.

Uusin teknologia lisää kolmen karjatilan rehuntuotannon laatua, ennustettavuutta ja tehokkuutta, mutta yhteistyössä on takana myös henkilöihin liittyvää riskienhallintaa: jokaiselta tilalta avainhenkilöt opettelevat koneen käytön, jolloin rehunteko ei ole yhteen henkilöön sidonnainen.

- On tärkeää, ettei näin keskeisesti tulokseen vaikuttavaa toimintaa lasketa yhden ihmisen varaan. Lisäksi älyteknologiaa sisältävä maatalouskone lisää myös meidän kiinnostavuutta työnantajana. On hienoa, että voimme tarjota työntekijöillemme mahdollisuuden kehittymiseen ja uuden teknologian oppimiseen, Päivi Hänninen sanoo.

Ajosilppurissa laaja vakuutusturva

Kaksi PeTaKo:n omistavista kolmesta karjatilasta ovat LähiTapiola Keski-Suomen pitkäaikaisia asiakkaita. Myös uuteen ajosilppuriin vakuutukset otettiin LähiTapiolasta ja apuna hyödynnettiin tutun maatila-asiantuntijan palvelua.

– Kone on Keski-Suomen alueella niin harvinainen, että Pohjanmaalta oli haettava mallia koneen vakuuttamiseen. Vakuutusten teko oli mielenkiintoinen työtehtävä myös itselle, kun tällaisia harvoin pääsee tekemään, LähiTapiola Keski-Suomen maatalousasiantuntija Marko Trast kertoo.

Uuteen ajosilppuriin on otettu riskien varalle LähiTapiolan laaja turva ja keskeytysvakuutus. Tilojen toiminnassa avainasemassa oleva kone on oltava pikaisesti korjattavissa, jos vikoja ilmenisi.

Muita ajankohtaisia asioita

Katso lisää tiedotteita