Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola Keski-Suomi22.1.2025Älä jää tien päälle pakkasilla – Tiedätkö autosi akun kunnon? Auton akun testauttaminen on helppo tapa varautua talvipakkasiin. Suomen Akkujen Jyväskylän toimipisteen myymäläpäällikkö Santeri jakaa parhaat vinkkinsä akun kestävään käyttöön, suorituskyvyn tarkastamiseen sekä kertoo, mitkä merkit viittaavat akun heikkenemiseen.
Pakkaset paukkuvat, ja auton akun toiminta tai pahimmassa tapauksessa toimimattomuus koskettaa lähes jokaista autoa käyttävää henkilöä. Jos auto jää pihaan eikä enää käynnisty, se voi aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia kuten myöhästymisiä tärkeistä tapaamisista tai aikataulujen sekaantumista. Näin tunnistat akun heikentymisen ja pidennät sen käyttöikää Yksi tehokas tapa välttää akkuongelmia on oppia huomaamaan, koska akku on heikkenemässä. Tunnistamalla varoitusmerkit ajoissa voit välttää yllättävät tilanteet ja pitää autosi toimintakunnossa.– Tämän päivän autoissa on tarkat akunhallintajärjestelmät, jotka mittaavat akun kuntoa sekä virran tarvetta hyvin tarkkaan. Jos auto ilmoittaa pieniäkin merkkejä ajotietokoneen kautta tai pudottaa joitakin apulaitteita kuten ilmastointilaitetta tai penkinlämmitintä pois, se on merkki alkaa miettimään akun vaihtoa, kertoo Santeri. Akun kunnon ylläpitämiseksi on tärkeää ajaa autolla riittävästi, jotta akku pääsee luovuttamaan ja vastaanottamaan virtaa. Erityisesti kovilla pakkasilla on tärkeää ajaa autolla säännöllisesti ja välttää lyhyitä matkoja, jotta akku ehtii latautua kunnolla eikä tyhjene pikkuhiljaa.– Kun lämpötila laskee -30 asteeseen, auton akun suorituskyvystä on jäljellä vain noin 20 %, kun taas +25 asteen lämpötilassa akku toimii täydellä teholla. Siksi pienikin heikkous akussa voi mahdollisesti johtaa erittäin huonoon suorituskykyyn kovilla pakkasilla, kuvailee Santeri. Akun käyttöikää ja suorituskykyä voi parantaa esimerkiksi lataamalla sitä erillisellä laturilla tai asentamalla autoon kiinteä akkulaturi. Koska olet viimeksi testauttanut akkusi? Jos akun kunto mietityttää edes hieman, kannattaa ajoneuvon akku viedä ammattilaisen tarkastettavaksi. Monissa paikoissa auton akun testaus on maksutonta ja vie vain muutaman minuutin. Lisäksi, jos akku todetaan huonokuntoiseksi ammattilaisella, sen voi usein vaihtaa paikan päällä.Yleinen suositus on, että akku tulee testauttaa viimeistään 3–5 vuoden iässä. Santeri kuitenkin korostaa, että erityisesti vähän käytössä olevien autojen akut kannattaa testauttaa, vaikka ne olisivat vain vuoden tai kahden vanhoja. Akun testaamiseen kannattaa käyttää ammattilaista, sillä kotona tehtävä yleismittaus ja akun lepojännite eivät paljasta koko totuutta. Ammattilaisen tekemä rasitusmittaus tarkastaa akun varaustilan sekä käynnistystehon, jotka antavat akun kunnosta kattavamman ja todellisuutta vastaavan kuvan. Turvallisuus ajaessa lähtee riskien ennakoimisesta Jos akku tyhjenee kokonaan kesken ajon, ja auto jää tien varteen, se voi aiheuttaa vaaratilanteita muille tienkäyttäjille erityisesti vilkkaasti liikennöidyillä teillä. Akun ollessa täysin tyhjä on mahdollista, että ajoneuvossa ei toimi esimerkiksi valot ja vilkut, mikä lisää onnettomuusriskiä etenkin pimeällä tai huonossa säässä.Katso videolta vielä Santerin vinkit täältä.Akku hyytyi kesken matkan – mitä tehdä?
  • Pysäytä auto mahdollisimman turvalliseen paikkaan tien pientareelle. Laita seisontavalot ja tarvittaessa hätävilkut päälle, jos ne vielä toimivat.
  • Pue huomioliivi ennen kuin poistut autosta. Pimeällä ota mukaan taskulamppu.
  • Vie hätäkolmio autosi tulosuuntaan varoittamaan muuta liikennettä. Sijoita se riittävän etäälle.
  • Jos sinulla on kaskovakuutus, soita LähiTapiolan hätäpalveluun: +358 800 0 4531 (avoinna 24/7) ja pyydä lisäohjeita.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjanmaa20.3.2025Kiveniskemät tuulilaseihin ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Pohjanmaalla – monet selviävät korjauksella.Pohjanmaalla auton tuulilasin vauriot lisääntyivät yli 31 prosenttia vuonna 2024 verrattuna vuoteen 2023. Kun verrataan tammi- ja helmikuuta vuonna 2025 vuoteen 2024, kiveniskemät lisääntyivät 65 prosenttia. Samalla yhä useammat hyödyntävät mahdollisuuden korjata vaurion, mikä on mahdollista, jos toimii oikein ja nopeasti.LähiTapiola Keski-Suomi19.3.2025Mitä jokaisen akullisen kulkupelin omistajan tulisi tietää – Vältä paloriskit ja varmista vakuutusturvaAkullisten sähkölaitteiden, kuten skuuttien ja sähköpyörien, aiheuttamat palot ovat yleistyneet, mikä on herättänyt huolta paloturvallisuudesta. Monet eivät tiedä, mitä akkupalojen aiheuttamia vahinkoja eri vakuutukset korvaavat ja millaisia vakuutuksia tarvitaan. LähiTapiola Keski-Suomen korvauspäällikkö Maiju Matilainen kertoo, miten suojautua paloriskeiltä ja varmistaa oikea vakuutusturva.LähiTapiola Pääkaupunkiseutu18.3.2025Kesärenkaiden vaihto edessä – tarkasta ensin nämä asiatKevät on loistavaa aikaa kesärenkaiden kunnon tarkistamiseen. Renkaasta on hyvä tarkistaa ikä, kuluminen, urasyvyys ja ilmanpaine.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetÄlä jää tien päälle pakkasilla – Tiedätkö autosi akun kunnon? Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn