Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-Suomi14.11.2023

LähiTapiola Varsinais-Suomelta 10 000 euroa Operaatio Ruokakassille: jaettavaa ruokaa ei riitä enää kaikille tarvitseville, hätä alueellamme on suuri ja todellinen

Turkulaisen avustusjärjestö Operaatio Ruokakassin kautta jaetaan yli 4100 ruokakassia viikoittain ja moni varsinaissuomalainen on heiltä saadusta ruoka-avusta riippuvainen. Ilman Operaatio Ruokakassia jäisi moni meidän alueemme vähävaraisista ilman ruokaa.

Operaatio Ruokakassi UH

Operaatio Ruokakassi ry toimii ainoana ruoka-aputoiminnan logistisena keskuksena Varsinais-Suomessa 14 kunnan alueella. Järjestön ydintehtävä on tarjota ruoka-apua vähävaraisille, mutta taloudellinen tilanne ja sen tuomat haasteet uhkaavat toiminnan jatkumista.

Asiakasmäärän kasvu ja lisääntyvät kulut rasittavat jo muutenkin haastavaa tilannetta

Maailmantilanteen muutos kahden viime vuoden aikana on vaikeuttanut suuresti ruoka-aputoimintaa, ja järjestön talous on ollut koetuksella. Logistiset kustannukset ovat kasvaneet ja tukityöllistettyjen palkkakulut nousseet. Samaan aikaan avun tarve on kasvanut asiakasmäärissä mitaten kymmeniä prosentteja, kun taas ruokaa ei ole saatavilla aiempaan tapaan.

- Asiakasmäärä on kasvanut tänä vuonna n. 30 %. Kuitenkin ruuan saatavuuden haasteet ja kuljetuskustannukset ovat kasvaneet. Ruuan tarvitsijoita on enemmän kuin mitä voimme tarjota ja myös resurssien vähyys haastaa meitä jatkuvasti, toteaa Operaatio Ruokakassi ry:n toiminnanjohtaja Julia Lastunen.

LähiTapiola Varsinais-Suomi on toiminut Operaatio Ruokakassin toiminnan tukijana jo usean vuoden ajan

LähiTapiola Varsinais-Suomi on antanut tukensa Operaatio Ruokakassille vuosittain. Vuonna 2022 lahjoituksen suuruus oli 24 000 euroa ja vuoden 2023 marraskuussa lahjoitus oli 10 000 euroa.

- Koen, että meillä on velvollisuus ja vastuu auttaa alueemme ihmisiä, joiden elämäntilanne on näin äärimmäisen haastava ja joilla on puutetta yhdestä elämän perusedellytyksestä, ruuasta. Tilanne on kriittinen ja äärimmäisen huolestuttava sekä tietysti todella surullinen, sanoo LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula.

Järjestötoimijana Operaatio Ruokakassilla ei ole pysyvää rahoituspohjaa ja siksi ruoka-avun rahoitus on käytännössä lähes täysin ihmisten hyväntahtoisuuden varassa. Tänä vuonna järjestö ei saanut toiminnalleen lainkaan avustusta valtiolta. Myös yritysten ja yksittäisten henkilöiden tekemät lahjoitukset ovat vähentyneet viime aikoina voimakkaasti.

- LähiTapiola Varsinais-Suomelta saadun lahjoituksen merkitystä ja sen tarvetta ei voi liikaa korostaa. Avustuksen avulla saamme jälleen toimitettua useita tuhansia ilmaisia ruokakasseja niitä tarvitseville. Toivomme myös muiden yritysten ottavan mallia LähiTapiola Varsinais-Suomen toiminnasta, kertoo Julia Lastunen.

Ei vain ruoka-apua vaan myös työpaikkoja ja vertaistukea

Ruoka-aputoiminnan yhteiskunnallinen merkitys on laajempi kuin pelkästään ruuan tarjoaminen ja ihmisten perustarpeisiin vastaaminen. Toiminta on myös yhteisöllistä ja mahdollistavaa. Sen lisäksi, että Operaatio Ruokakassin kautta jaetaan vuosittain yli 200 000 ruokakassia ja 2 miljoonaa kiloa ylijäämäruokaa, tarjoaa järjestö myös useita kymmeniä työpaikkoja vaikeasti työllistyville. He luovat vapaaehtoistoiminnan ja vertaistukiryhmien mahdollisuuksia ja auttavat ihmisiä palveluohjauksen keinoin.

- Lahjoituksen lisäksi mahdollistamme henkilöstöllemme yhden palkallisen työpäivän vuodessa, jolloin voi tehdä itselleen sydäntä lähellä olevaa vapaaehtoistyötä. Tänä vuonna meiltä on ilmoittautunut jo 22 henkilöä vapaaehtoiseksi auttamaan Operaatio Ruokakassin paketointitalkoissa, kun paketoidaan alueen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille joululahjoja. Minusta on hienoa, että emme vain yrityksenä ole tukemassa järjestön tärkeää toimintaa, vaan myös henkilöstömme on halukas antamaan oman panoksensa toiminnan tukemiseen, sanoo Olli Aakula.

Aakula haastaakin Turun seudun yrityksiä mukaan Operaatio Ruokakassin toiminnan tukemiseen ja auttamaan alueemme ihmisten perustarpeiden pysyvyyden ylläpitämisessä ruoka-aputoiminnan osalta.