Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola UusimaaTurvallisuus7.11.2023

Henkilöauto koetaan turvallisimmaksi liikkumisvälineeksi Uudellamaalla

Henkilöauto, traktori ja sähköpyörä ovat turvallisimpia liikkumisvälineitä LähiTapiolan Arjen katsaus –kyselyn perusteella. Tätä mieltä ovat vastaajat sekä Uudellamaalla että valtakunnallisesti.

Henkilöautoa pitää erittäin tai melko turvallisena liikkumisvälineenä 93 % uusmaalaisista vastaajista, mikä on valtakunnan tasoa vastaava määrä. Turvattomimpana liikkumisvälineenä niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti koetaan sähköpotkulauta – lähes 90 % vastaajista kokee sähköpotkulaudan turvattomaksi. Huomattavasti autoa, traktoria ja sähköpyörää turvattomammaksi koetaan myös mönkijät, moottoripyörät, mopot, moottorikelkat ja mopoautot.

LähiTapiola Uusimaan ajoneuvotarkastaja Seppo Patrikainen yhtyy näkemykseen henkilöautojen turvallisuudesta erityisesti henkilövahinkojen vähentyneen määrän näkökulmasta.

- Autojen turvallisuus on kasvanut, mikä näkyy myös LähiTapiola Uusimaan korvaustilastoissa. Kasko- ja liikennevahinkoja sattuu edelleen, mutta niihin liittyvät henkilövahingot ovat vuosien kuluessa vähentyneet. Nykyajan autoissa on mm. ajonvakautusjärjestelmät, ABS-jarrut, turvatyynyt, kaistavahdit, peruutusavustimet, katvealueen varoitukset ja hätäjarrutusjärjestelmät, jotka ehkäisevät niin pelti- kuin henkilövahinkoja ja tukevat kuskin turvallista ajoa.

- Toisaalta, auton automatiikkaan ei koskaan voi luottaa täysin, vaan edelleen kuskin tarkkaavaisuus ja turvallinen, rauhallinen ja muut huomioiva ajotapa on edelleen tärkein tapa edistää autoilun turvallisuutta, tähdentää Patrikainen.

LähiTapiolan Arjen katsaus-kysely on Kantar Publicin teettämä ja siihen vastasi 11. – 26.5.2023 välisenä aikana yhteensä 5.227 henkilöä ja alueella Uusimaa 300 henkilöä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko aineiston tasolla + 1,4 ja alueella Uusimaa + 5,6  prosenttiyksikköä.