Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuElämänturva7.11.2023

”Rakkaus jalkapalloon voitti rötöstelyn” – lahjoitusvaroilla ennaltaehkäistään lasten ja nuorten syrjäytymistä

”Jos lapsi syystä tai toisesta lopettaa liikkumisen ja syrjäytyy, se on menetys koko yhteiskunnalle. Olemme auttaneet LähiTapiola Pääkaupunkiseudun ja muiden kumppaniemme lahjoitusvaroilla noin sataa lasta ja nuorta pysymään jalkapallon parissa. Kannustava yhteisöllisyys ja joukkuetaidot kantavat pitkälle elämässä”, HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen sanoo.

Neljäkymmentä lasta pinkoo jalkapallon perässä kuin se olisi maailman tärkein asia – ja tässä hetkessä se onkin. Tänään HJK:n 7–8-vuotiaat juniorit harjoittelevat Helsingin Meilahdessa pallonhallintaa, joka kehittää koordinaatiota. Pelin tiimellyksessä lapset oppivat muutakin arvokasta.

”Jalkapalloilu tarjoaa mahdollisuuden kehittää sosiaalisia taitoja, kasvattaa itseluottamusta ja saada uusia ystäviä. Tiivis ja kannustava joukkueyhteisö ja siinä opitut taidot kantavat pitkälle elämässä”, HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen sanoo kentän laidalla.

LähiTapiolan tuki on vaikuttanut jo sadan lapsen harrastukseen

Yhteiset arvot toivat HJK:n ja LähiTapiola Pääkaupunkiseudun yhteen vuonna 2017. Kumppanukset tekevät yhdessä töitä sen eteen, että mahdollisimman monella lapsella ja nuorella olisi tasavertainen mahdollisuus harrastaa jalkapalloa.

Timo Muurisen mukaan yritysten tuki on tärkeämpää kuin koskaan. Ensin monissa perheissä korona toi lomautuksia. Nyt inflaatio ja työttömyys kiristävät tilannetta.

”Lasten ei pitäisi kokea eriarvoisuutta. Pienen lapsen on vaikea käsittää, miksi toinen voi tehdä jotain, mikä ei ole itselle mahdollista”, hän toteaa.

HJK:lla on Aulis Rytkönen -rahasto, johon LähiTapiolan ja muiden kumppaneiden lahjoitukset ohjataan.

”Lahjoitusvaroilla monien vähävaraisten perheiden lapset ja nuoret pystyvät joko aloittamaan tai jatkamaan jalkapalloharrastustaan. Tuen hakijoiden määrä on kasvanut. LähiTapiolan harrastetuki on vaikuttanut jo noin sadan lapsen ja nuoren liikkumiseen. Se on upea juttu. Perheiden auttaminen on sijoitus tulevaisuuteen”, Muurinen sanoo.

LähiTapiola Pääkaupunkiseutu on lahjoittanut varoja myös ukrainalaisten lasten harrastusmahdollisuuksien tukemiseen HJK:ssa.

Syrjäytyminen on menetys koko yhteiskunnalle

HJK on Suomen suurin ja menestynein jalkapalloseura. Se liikuttaa viikoittain lähes 4 500 lasta ja nuorta. Nuorimmat tuen piirissä olevat lapset ovat kuusivuotiaita ja vanhimmat 16–17-vuotiaita.

”Emme katso ikää vaan sitä, kuka on avun tarpeessa. Olemme onnellisessa asemassa, kun meillä on LähiTapiola Pääkaupunkiseudun kaltaisia isoja ja pitkäaikaisia kumppaneita, joiden tuella voimme estää lasten tippumisen pois harrastuksesta. Jos lapsi tai nuori lopettaa liikkumisen ja syrjäytyy, siinä ei menetä pelkästään HJK vaan koko yhteiskunta.”

Monen lapsen arkiliikunta on urheiluseurojen varassa. Futiskenttä voi olla ainoa paikka, jossa lapsi kokee pärjäävänsä.

”Kokemuksemme mukaan esimerkiksi kaikki maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret eivät välttämättä käy koulussa, mutta jalkapallotreeneihin he tulevat joka kerta”, Muurinen sanoo.

Joukkueessa he saavat sosiaalisia kontakteja ja kuuluvat yhteisöön.

”Esimerkiksi Meilahden kentällä nyt harjoittelevilla lapsilla on viikossa 2–3 treeniä sekä peli, eli he näkevät toisiaan kolmesta neljään kertaan viikossa.”

Monella riipaisevalla tarinalla onnellinen loppu

Timo Muurisen mieleen on jäänyt monta koskettavaa tarinaa. Eräs perhe oli menettänyt kaiken omakotitalonsa palossa, lapsille futistreenit olivat tärkeä kiintopiste.

”Monella tarinalla on onnellinen loppu. Nappulakengät jalassa lapsi voi unelmoida suuria. On ollut hienoa seurata läheltä, kuinka moni lapsi ja nuori on löytänyt elämälleen suunnan. Myös joukkuekavereiden kanssa solmitut ystävyyssuhteet kannattelevat monia.”

Tunnettuun jalkapallosukuun kuuluvalle Muuriselle on jäänyt omilta pelivuosilta elinikäisiä ystäviä ja tukku koskettavia muistoja. Hänen isänsä on Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Antti Muurinen.

”Muistan junnuvuosiltani, kuinka osa kavereista oli tippumassa yhteiskunnan kelkasta ja lähti tekemään rikoksia. Jotkut jouduttiin jopa hyllyttämään joukkueesta. He halusivat kuitenkin pelata niin palavasti, että lopettivat rötöstelyn.”

Nyt Timo Muurinen saa todistaa vastaavia tarinoita HJK:n toiminnanjohtajana.

”Olemme saaneet monet lapset rakastumaan jalkapalloon. Se on johtanut positiivisen muutoksen tielle. Osa on päässyt urallaan pitkällekin. Näitä asioita haluan muistella vanhana kiikkustuolissa – että olen saanut olla mukana tekemässä jotain merkityksellistä.”