Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaYmpäristö23.10.2023

Vakuutusyhtiö keksi konstin, jolla saa lisättyä hyötyosien saatavuutta - LähiTapiola Pirkanmaa edistää korvaustoiminnassaan kiertotaloutta

LähiTapiola tavoittelee korvaustoiminnassaan vastuullisempia ja ympäristöystävällisempiä korjaustapoja. LähiTapiola Pirkanmaa toteuttaa ajoneuvokorvauksissaan sekä Euroopan komission tuoretta asetusehdotusta että Suomen hallitusohjelmaa lisäämällä hyötyosien saatavuutta lunastamistaan ajoneuvoista.

Euroopan komission kesällä annetun asetusehdotuksen tavoitteena on parantaa ajoneuvojen ja autoteollisuuden kiertotaloutta, materiaalien saatavuutta EU:n alueella sekä vähentää tuontiriippuvuutta. Ehdotuksessa halutaan edistää ajoneuvojen purkamista niiden käyttöiän umpeuduttua, mikä parantaisi mahdollisuuksia saada uudelleenkäytettäviä osia ja kierrätettäviä materiaaleja uusien autojen valmistukseen. Myös pääministeri Orpon hallitusohjelmassa halutaan edistää ajoneuvojen osien kierrätystä hyötykäyttöön.

LähiTapiola Pirkanmaa aloitti kesän aikana 18 kuukautta kestävän kokeilun autopurkamo Fusti Oy:n kanssa. Kokeilun aikana LähiTapiola Pirkanmaa myy purettavaksi suurimman osan lunastamistaan yli 5-vuotiaista henkilö- ja pakettiautoista. Purkuun myytyjen autojen korinosat jäävät puolen vuoden karenssiin, jonka aikana korinosia käytetään vain yhteistyökorjaamoilla LähiTapiola Pirkanmaan asiakkaiden autojen vauriokorjauksiin.

Karenssiajan jälkeen autojen korinosat ovat vapaasti myytävissä kaikille. Purkuautojen kaikki muut osat ovat vapaasti kaikkien hankittavissa ilman karenssiaikaa. Toimintamallista hyötyvät sekä korjaamot että autoja korjaavat yksityishenkilöt, sillä hyötyosien ja teknisten osien paikallinen saatavuus paranee.

- Hyötyosien käytön suurimmat haasteet ovat olleet saatavuusvaikeudet, osien hintojen nousu, työläs hankinta ja epävarmuus hankitun osan kunnosta. Aiemmin toimintatapana oli myydä lunastettu auto edelleen kunnostettavaksi tai suuremmin vaurioituneet kokonaan purettavaksi, jolloin niistä saatavat hyötyosat jäivät määrältään vähäisiksi, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan pitkäaikainen ajoneuvovahinkotarkastaja Kari Lehtola.

Uusi toimintamalli ajoneuvojen lunastuksissa ja ajoneuvokorjauksissa toteuttaa hallitusohjelmaan kirjattuja linjauksia kiertotalouden edistämisestä. Pirkanmaan talousalue hyötyy, kun autojen hyötyosien kauppa on paikallista eikä uusia osia hankita enää samoissa määrin ulkomailta. Kuljetuskustannukset pienenevät ja myös vauriokorjauksiin käytetty aika lyhenee.

- Olemme ylpeitä, että olemme päässeet muuttamaan oman alamme toimintatapoja ajoneuvojen lunastuksissa ja vauriokorjauksissa. Edistämällä hyötyosien tuotantoa ja käyttöastetta, kannamme vastuuta kiertotalouden eteenpäin viemisestä. Samalla asiakkaamme hyötyvät, kun ajoneuvojen osia saadaan nopeammin ja korjausajat lyhenevät. Näin asiakkaidemme arjen häiriintyminen voidaan minimoida ajoneuvovahinkotilanteissa, iloitsee korvauspäällikkö Joni Rajaharju LähiTapiola Pirkanmaalta.

Fustin kanssa LähiTapiola Pirkanmaa on jo pitkään tehnyt yhteistyötä ajoneuvojen lunastustoiminnan merkeissä. Idea purkamolle tulevien autojen korinosien hyödyntämisestä on muhinut jo jonkun aikaa, ja nyt keväällä saatiin toimintapa yhdessä sovittua ja aloitettua.

- Autothan valmistetaan alun perinkin korjattavaksi ja kierrätettäväksi. Ne ovat täynnä uudelleenkäytettäviä varaosia. Puhdas energia yksinään ei riitä pysäyttämään luontokatoa niin miksi emme käyttäisi olemassa olevia varaosia uudelleen? LähiTapiola Pirkanmaa on tarttunut kanssamme tähän haasteeseen luoden yhteistyöverkoston kiertotalouden mahdollistamiseksi, mikä on vaatinut uudenlaista ja ennakkoluulotonta ajattelua. Tässä vakuutusyhtiön paikallistuntemus on ollut merkittävässä asemassa toimintatavan käynnistämisessä. On kunnia olla mukana tässä yhteistyöprojektissa, joka vahvistaa entisestään pirkanmaalaisten autoalan yritysten toimintaedellytyksiä ja johtaa konkreettisesti kehittyvään yhteistyöverkostoon perinteisten pullakahvittelujen sijaan, kertoo Juha Vähäoja Fustilta.

Fusti Oy on tamperelainen yritys, jolla on yli 60 vuoden kokemus purkamotoiminnasta ja purkuosien myynnistä, ja joka perustaa toimintansa kestävään kehitykseen. Koska yritys sijaitsee kaupunkialueella Tampereen Takahuhdissa, kaikki toimenpiteet on tehty tulevaisuutta silmällä pitäen, ja ne jopa ylittävät tämän hetken ympäristövaatimukset. Tästä hyvänä esimerkkinä voi pitää panostuksia purkamotontin maainfraan ja ympäristönsuojeluun. Vastaanottokentiltä löytyy mm. hitsattu alusmuovi, asianmukaiset hiekan- ja öljynerottimet sekä aktiivihiilisuodattimet. Tammikuussa otettiin käyttöön uusi esikäsittely- ja purkuhalli. Hallin suunnittelussa huomioitiin erityisesti turvallisuus ja työn tekemistä helpottavia yksityiskohtia.

Faktaboksi:

  • Hyötyosat ovat ajoneuvovalmistajien alkuperäisiä, mutta käytettyjen ajoneuvojen osia. Korin osia ovat näkyvät pintaosat kuten valot, etukansi, lokasuojat, ovet ja luukut.

  • Teknisiä osia ovat esimerkiksi moottori ja sen apulaitteet ja vaihteisto.

  • Muut varaosat kuten pyörät ja alustanosat sekä jarrut ovat kuluvia ajoneuvon osia.

Lähteet:
Ympäristöministeriön tiedote 13.7.2023
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma 20.6.2023

Ylimmässä kuvassa vasemmalta oikealle:
Juha Vähäoja, toimitusjohtaja, Fusti Oy
Kari Lehtola, ajoneuvovahinkotarkastaja, LähiTapiola Pirkanmaa
Joni Rajaharju, korvauspäällikkö, ajoneuvokorvaukset, LähiTapiola Pirkanmaa