Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pohjoinen Elämänturva 5.10.2023

Liukkaat kelit aiheuttavat tapaturmia – Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla korostuvat pyörällä kaatumiset

LähiTapiolan tuottaman Arjen katsaus* -kyselyn perusteella pohjois- ja keskipohjalaiset kaatuvat liukkailla keleillä huomattavasti keskivertosuomalaista useammin pyörällä.

Tuloksissa näkynee Oulun alueen asukkaiden innokkuus talvipyöräilyyn: 38 prosenttia pohjois- ja keskipohjalaisista on kaatunut pyörällä liukkaalla kelillä, kun valtakunnan keskiarvo on 22 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan eniten liukastumisonnettomuuksia alueesta riippumatta tapahtuu kävelijöille: sekä Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla että koko Suomessa lähes kaksi kolmannesta on kaatunut liukkaalla kelillä kävellessään.

Suurin osa liukastumisista ei kuitenkaan johda loukkaantumisiin: 43 prosenttia pohjois- ja keskipohjalaisista selvisi kaatumisesta kokonaan ilman vammoja, ja 32 prosentilla kaatuminen johti lieviin vammoihin kuten mustelmiin. Hoitoa on tarvinnut 13 prosenttia kaatuneista.

Suurin osa suomalaisista varautuu liukkaisiin keleihin valitsemalla hiekoitetun tai auratun reitin, ja varaamalla matkoihin enemmän aikaa. Myös nasta- tai kitkakenkien tai liukuesteiden hankkiminen sekä pyöräilyn välttäminen ovat useimpien keinoja kaatumisten ehkäisyyn.

- Nyt on oikea hetki varata paitsi autoon, myös polkupyörään nastarenkaat – pakkasyön jälkeen liukas tie voi yllättää helposti. Mustaa jäätä voi olla erityisesti paikoissa, joihin kosteutta kertyy helposti. Myös kypärä on erityisen tärkeä talviajossa vakavien vammojen ehkäisyn näkökulmasta, korostaa LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harri .

Varmista nopea hoitoonpääsy tapaturmavakuutuksella

Tapaturmavakuutus tuo turvaa liukastumistilanteisiin ja mahdollistaa nopean hoitoon pääsyn. LähiTapiolan tapaturmavakuutuksesta korvataan esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimus- ja hoitokulut sekä leikkaukset ja lääkkeet.

Lue lisää tapaturmavakuutuksesta (suora linkki)

Viisi syytä ottaa tapaturmavakuutus

 1. 1.

  Tapaturmavakuutus korvaa hoitokuluja ilman omavastuuta tarvittaessa myös yksityisellä lääkäriasemalla.

 2. 2.

  Tapaturmavakuutus korvaa myös tapaturman aiheuttamat hammasvammat.

 3. 3.

  Laajennetulla tapaturmaturvalla tarjoamme lisäturvaa liikkuvalle ja urheilevalle henkilölle., sillä kaikki vammat eivät oikeuta vakuutuskorvaukseen, vaikka ne ilmenisivät tapaturman yhteydessä.

 4. 4.

  Voit lisäksi turvata oman toimeentulosi lyhytaikaisen työkyvyttömyyden tai tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan varalle. Läheistesi toimeentulon voit turvata tapaturmaisen kuoleman varalta.

 5. 5.

  Saat käyttöösi LähiTapiolan TerveysHelppi etälääkäripalvelun, jossa sairaanhoitajat ja lääkärit ovat apunasi joka päivä klo 7 - 23. Lue lisää TerveysHelpistä.

*Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4. – 30.1.2023 välisenä aikana yhteensä 5.567 henkilöä ja alueella Pohjoinen 344 henkilöä. Haastattelut kerättiin Gallup Forumissa. Kyseessä on Kantar Publicin käyttämä vastaajapaneeli, jonka tiedonsiirrossa hyödynnetään internetiä. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on LähiTapiola Pohjoisen osalta + 5,3 %.