Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous26.9.2023

Kuinka pitää avainhenkilöistä kiinni? – Lisäeläke voi olla sekä kilpailuetu että keino sitouttaa

Juuri nyt monessa yrityksessä pohditaan, kuinka houkutella uusia osaajia. Yhtä kuumeisesti mietitään, kuinka säilyttää tärkeät asiantuntijat omissa riveissä. Lisäeläke tarjoaa tähän yhden mahdollisuuden. Yrittäjälle ratkaisu tuo taas turvaa eläkepäiviin.

Yhä useampi on halukas vaihtamaan työnantajaa seuraavan vuoden aikana. YTK Työttömyyskassa selvitti työntekijöiden sitoutuneisuuteen vaikuttavia tekijöitä: Laajan Jäsenpulssi-kyselyn mukaan 27 prosenttia vastaajista kertoo harkitsevansa työpaikan vaihtoa. Näistä 14 prosenttia mainitsee syyksi sen, ettei ole sitoutunut nykyiseen työpaikkaansa.

Samaan aikaan osaajista on monella alalla todellinen pula. Työvoiman saatavuusongelmat ovat edellisen vuoden tapaan iso este yritysten kehittämisessä, selviää Suomen Yrittäjien julkaisemasta Pk-yritysbarometristä. Jokaisen työnantajan kannattaakin pohtia, kuinka pitää oman yrityksen tuloksentekijät tyytyväisinä ja mistä haalia uusia kykyjä.

Kuinka sitouttaa osaajat omaan yritykseen?

Työntekijöiden eduista huolehtiminen lisää tunnetusti tyytyväisyyttä omaa työpaikkaa kohtaan. Yksi tarjolla oleva vaihtoehto ovat lisäeläkeratkaisut.  Yritykselle eläketurvajärjestelyt tarjoavat hyvää työnantajamielikuvaa. Hyvät eläke-edut ovat tapa osoittaa arvostusta, niiden avulla työnantajan on mahdollista osallistua eläkesäästämiseen. Sopivia vakuutustuotteita löytyy niin yrityksen avainhenkilöiden palkitsemiseen kuin yrityksen henkilöstön eläketurvan täydentämiseen.

– Lisäeläke voi olla sekä rekrytointivaltti että keino palkita työntekijöitä ja näin sitouttaa heitä, sanoo LähiTapiola Henkivakuutusyhtiön myyntipäällikkö Markus Kauppila.

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen voi sanoa olevan yksi kustannustehokkaimmista tavoista sitouttaa ja palkita henkilöstöä. Vakuutusmaksuja ei lueta palkaksi, joten yrityksen ei tarvitse maksaa niistä työnantajan sivukuluja. Vakuutusmaksut ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa. Lisäeläkkeestä saatava hyöty voi ylittää palkankorotuksen tai bonusten tuoman hyödyn.

Lisäeläke karttuu laajan sijoitusvalikoiman kautta. LähiTapiolassa vakuutuksiin voidaan LähiTapiolan omien rahastojen lisäksi liittää suositut Seligsonin rahastot. Lisäeläkeratkaisun hyöty on myös turva kuoleman varalta. Kertynyt eläkesäästö maksetaan täysimääräisenä kuolemanvaraturvana valitulle edunsaajalle.

Yritys mukana työntekijöiden eläkesäästämisessä

Henkilöstön eläketurvan täydentämiseen soveltuvan ryhmäeläkevakuutuksen etuna on sen joustavuus: maksut ovat vapaaehtoisia, ja ne joustavat yrityksen taloudellisen tilanteen mukaan. Maksut voi jättää tauolle, jos olosuhteet niin vaativat.

– Vakuutus voidaan tehdä tietylle henkilöstöryhmälle tai koko yrityksen henkilöstölle. Ryhmässä on vakuutuksen alussa oltava vähintään kaksi henkilöä. Vakuutettuna voi olla esimerkiksi yrityksen johto, myyntihenkilöstö tai yrityksen esimiehet, Kauppila sanoo.

Yrittäjälle lisäeläkeratkaisu tuo turvaa eläkepäiviin

Yrittäjälle lisäeläkkeen säästäminen tarjoaa mahdollisuuden parempaan elintasoon eläkeaikana: sen avulla yrittäjän on mahdollista parantaa eläkeajan toimeentuloa. Ratkaisu on joustava myös yrittäjille: maksamista voi suunnitella. Eläkemaksut voi tarvittaessa laittaa tauolle, jos yritystoiminta vaikeutuu hetkellisesti.

Tavallisesti lisäeläkkeen tarpeeseen havahdutaan eläkeiän lähestyessä, Kauppila kertoo. Se saatetaan kokea erityisen tarpeelliseksi, jos työuralla on ollut katkoksia tai vaikka työskentelyä ulkomailla. Moni saattaa myös kaivata eläkkeen alkutaipaleelle enemmän varoja, jotta on mahdollista toteuttaa haaveita, esimerkiksi matkustella. Vapaaehtoinen eläkevakuutus toimii myös turvana työkyvyttömyyttä vastaan, koska eläkettä voi nostaa ennen eläkeikää.

– Lisäksi lisäeläke mahdollistaa hallitun poisjäämisen työelämästä, jos ei esimerkiksi pysty täysipainotteiseen työhön. Tätä monen kannattaa pohtia nyt, kun eläkeiät nousevat, Kauppila sanoo.

Lisää ajatuksia työntekijöiden sitouttamisesta ja palkitsemisesta ja kuinka rekrytoida alan parhaita osaajia tarjoilee LähiTapiolan sijoitusratkaisut yritysasiakkaille -webinaari 12.10. klo 9.00. Lähetyksessä LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaro antaa katsauksen talousnäkymistä. Lisäksi LähiTapiola Varainhoidon aluejohtaja Johanna Sarviaho kertoo yritysasiakkaiden tarpeisiin rakennetuista sijoittamisen palveluista ja LähiTapiola Henkiyhtiön myyntijohtaja Noora Grönlund jakaa kokemuksia lisäeläkkeestä henkilöstön sitouttajana ja rekrytointivalttina. Webinaari on suunnattu erityisesti yritysten talous- ja HR-asioista päättäville.

Ilmoittaudu mukaan täältä!