Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Lappi Elämänturva 14.9.2023

Vain harva jättää kotinsa vakuuttamatta – muutettaessa vakuutuksen päivittäminen voi unohtua

Syksy on aktiivista muuttoaikaa nuorten muuttaessa opiskelujen tai töiden perässä. Tavaroiden rikkoutumiset ovat yleisimpiä muuttajalle sattuvia vahinkoja. Kotivakuutus tuo turvaa niin muuttoon kuin asumiseenkin, mutta sen päivittäminen unohtuu usein muuton yhteydessä. Suomalaisista 88 prosenttia on vakuuttanut kotinsa.

Suomalaiset muuttavat ahkerasti. Peräti kaksi kolmesta suomalaisesta on muuttanut elämänsä aikana vähintään viidesti, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä . Kun muutto toteutettiin viimeksi, selvä enemmistö (69 %) kertoo hoitaneensa sen itse tai talkoohengessä kavereiden tai perheen kanssa. Noin joka viides kertoo käyttäneensä muuttofirmaa.

Kun elämä pakataan laatikoihin ja siirretään paikasta toiseen, voi sattua kaikenlaista. Muuttopäivä on usein pitkä ja jännittävä, ja silloin tehdään monia asioita yhtä aikaa. LähiTapiolan havaintojen mukaan yleisimpiä kotivakuutuksesta korvattuja muuttovahinkoja ovat erilaiset irtaimistovahingot.

-Irtaimistoa voi rikkoutua esimerkiksi kannettaessa muuttoautoon tai kuljetuksessa, LähiTapiola Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio kertoo.

Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen tekevät muutosta sujuvampaa ja stressittömämpää.

-Muuttoon kannattaa varata riittävästi muuttolaatikoita ja pakkaus aloittaa ajoissa. Herkästi särkyvät esineet on hyvä pakata erityisellä huolella. Myös lattioiden suojaus kannattaa huomioida, jos asunnossa on esimerkiksi arvokas parketti, Kallio vinkkaa.

Lisäksi vakuutuksen voimassaolo muuton aikana on syytä tarkistaa. LähiTapiolan kotivakuutus on voimassa muuton aikana kuljetuksissa ja molemmissa muuttajan hallinnassa olevissa asunnoissa. Kotivakuutukseen kuuluvasta vastuuvakuutuksesta voidaan myös korvata, jos muuton aikana aiheuttaa vahinkoa ulkopuolisille. Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus taas voi olla avuksi mahdollisissa asuntokauppariidoissa.

Lähes puolelta LähiTapiolan kyselyyn vastanneista suomalaisista unohtuu vakuutuksen voimassaolon varmistaminen uuteen kotiin muutettaessa.

-Kotivakuutus ei siirry automaattisesti uuteen asuntoon, vaan osoite ja uuden kodin tiedot on ilmoitettava vakuutusyhtiöön, Kallio muistuttaa.

Useimmat vakuuttavat kotinsa, eivät kuitenkaan kaikki

Finanssialan vuoden 2022 Vakuutustutkimuksen mukaan kotivakuutus on 88 prosentilla suomalaisista. Vakuutuksen hankintaan vaikuttavat kodin omistaminen ja ikä. Omistusasunnossa asuvilla 91 prosentilla on kotivakuutus, kun taas vuokra-asujista kodin on vakuuttanut 82 prosenttia. Vanhemmilla puolestaan on kotivakuutus todennäköisemmin kuin nuorilla. Opiskelijoista 78 prosentilla on kotivakuutus.

-Suomalaiset vakuuttavat kotinsa kiitettävän hyvin. Vuokra-asujia kotivakuutuksen ottamiseen kannustaa usein vuokranantajan edellytys kotivakuutuksesta, Kallio kertoo.

Vakuuttamattomuudelle voi olla erilaisia syitä. Nuorilla kotivakuutus voi jäädä ottamatta siksi, että omaa irtaimistoa ei ole paljoa tai sitä ei pidetä arvokkaana. Kotivakuutus tuo kuitenkin turvaa myös esimerkiksi tilapäisiin ylimääräisiin asumisen kustannuksiin.

-Esimerkiksi vuotovahingon sattuessa kotivakuutus korvaa muualla asumisen vahingon korjauksen ajan, silloin kun itse vuotovahinkokin olisi vakuutuksesta korvattava. Ei tarvitse asua vessattomassa kämpässä tai muuttaa kaverin nurkkiin, Kallio sanoo.

- Toisaalta vähäinenkin irtaimisto voi olla arvokasta. Esimerkiksi kodin älylaitteista, kuten puhelimesta, tietokoneesta ja tabletista kertyy jo iso summa.

Yhä useammalta suomalaiselta löytyvä merkintä luottotiedoissa voi myös olla yksi syy sille, että kotivakuutusta ei oteta. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan ole automaattisesti este kotivakuutuksen myöntämiselle.

-Vähäinen maksuhäiriömerkintä ei yleensä estä kotivakuutuksen ottamista. Voimme kuitenkin periä ensimmäisen vuoden vakuutusmaksun ennakkoon. Sen sijaan vakavat, toistuvat ja tuoreet maksuhäiriömerkinnät voivat kertoa siitä, että ongelmia maksuissa on myös jatkossa ja silloin vakuutusyhtiö voi olla myöntämättä kotivakuutusta. Arvioimme jokaisen vakuutuksenhakijan tilanteen tapauskohtaisesti, Kallio kertoo.

Lisätiedot:
Heli Kallio, liiketoimintajohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 044 060 3046, heli.kallio@lahitapiola.fi

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public. Kyselyyn vastasi 19.–25.5.2023 välisenä aikana kaikkiaan 2 129 henkilöä, jotka edustavat maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pois lukien Ahvenanmaalla asuvat). Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.