Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus25.8.2023Vakuutusyhtiön asiantuntija varoittaa: ”Riski metsästysvahingoille on suurin kauden alussa”Metsästyskausi alkoi vesilintujen osalta sunnuntaina 20.8. LähiTapiola Länsi-Suomen asiantuntija muistuttaa, että metsällä kävijän on syytä varautua monenlaisiin vahinkoihin.
Metsästyskauden alku tuo mukanaan myös metsästykseen liittyvät vahingot. LähiTapiola Länsi-Suomen vahinkojen ennaltaehkäisyn asiantuntija Esa Nummi näkee asialle varsin yksinkertaisen selityksen.– Moni lähtee varsinkin sorsa- tai kyyhkysjahtiin heti kauden alkaessa eikä välttämättä ensimmäisen reissun jälkeen käy samalla kaudella enää uudestaan. Mitä enemmän väkeä on liikenteessä, sitä suuremmaksi myös vahingon todennäköisyys kasvaa.Nummen mukaan huolellisen ja turvallisen aseen käsittelyn on oltava metsästysreissulla itsestäänselvyys. Hän kuitenkin painottaa, että myös muunlaisiin vahinkoihin varautuminen on syytä ottaa tosissaan.– Usein ajatellaan aineellisia vahinkoja kuten aseen kiikaritähtäimen rikkoutumista, mikä toki on aivan mahdollista. Mutta totuus on, että yleisimpiä vahinkoja ovat metsässä tarpoessa pyörähtäneet nilkat ja kaatumisen yhteydessä loukatut ranteet. Reissussa mukana on usein myös koiria, joille voi maastossa sattua ja tapahtua.Miten metsästäjä vakuutetaan?Kaikki riistanhoitomaksun maksaneet ovat vakuutettuina LähiTapiolan metsästäjävakuutuksella. Metsästäjävakuutus kattaa metsästyksen ja siihen liittyvän kilpailemisen tai harjoittelun aikaiset tapaturmat, jotka aiheutuvat aseen laukeamisesta itselle tai jollekin toiselle henkilölle.Muiden vahinkojen kuten metsällä tapahtuvien nyrjähdysten varalta metsästäjä voi vakuuttaa itsensä tapaturmavakuutuksella. Aseen ja varusteet voi vakuuttaa kotivakuutuksella, ja yksityishenkilönä aiheutettuihin vahinkoihin voi varautua vastuuvakuutuksella. Metsästyskoiralle puolestaan kannattaa hankkia eläinvakuutus.– Paras vahinko on tietysti se, jota ei satu ensinkään. Tähän voimme kaikki vaikuttaa yhdessä kiinnittämällä erityistä huomiota omaan ja muiden turvallisuuteen metsällä ollessa, Nummi peräänkuuluttaa.Muista nämä säännöt metsällä:
  • Ammu vain, jos täysin varmasti tunnistat ammuttavan kohteen. Vuosittain Suomessa tapahtuu metsästysvahinkoja, jossa laukaus osuu tahattomasti ihmiseen tai metsästyskoiraan. Lähes poikkeuksetta vahinko on aiheutunut siitä, että laukaus on ammuttu sektoriin, johon ei olisi pitänyt ampua lainkaan, ampuja ei ole tunnistanut kohdetta tai tiedostanut jahtikaverin tai -koiran sijaintia.
  • Veneessä on turvallista vain yhden ampua ja toisen soutaa.
  • Ampujan henkilökohtaisen ampumataidon ylläpitäminen tapahtuu vain ampumalla. Siksi ampumaratojen hyödyntäminen ennen jahtikautta ja myös sen aikana on suositeltavaa.
  • Käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Pidä ase taitettuna tai lukko auki taukopaikalla. Laita patruunat aseeseen vasta passipaikalla ja pura patruunat pois aseesta ennen passipaikalta poistumista. Poista patruunat aseenpiippu maahan tai ilmaan suunnattuna. Metsästäjällä on yksiselitteisesti vastuu jokaisesta ammutusta laukauksesta. Asetta on turvallisinta kuljettaa lataamattomana suojuksessa.
  • Metsästyksen johtajan ohjeiden noudattaminen on tärkeää: passilinjojen suunnittelu ja niiden noudattaminen riistalaukausten yhteydessä.
  • Promillet veressä ja metsästysaseiden käyttö eivät sovi yhteen. Vaikka metsästykselle ei ole promillerajaa, on alkoholin ja muiden päihteiden alaisena metsästäminen kiellettyä. Metsästämisessä on nollatoleranssi alkoholin suhteen.
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen7.5.2025Täällä ovat Oulun riskialtteimmat kolaripaikat – ”Liikennesäännöt unohtuvat parkkipaikoilla” LähiTapiola Pohjoisen vahinkotietojen mukaan Oulussa eniten liikennevahinkoja syntyy parkkipaikoilla ja -halleissa sekä tiiviisti liikennöityjen risteysalueiden ja liittymien yhteydessä. Kyselyn mukaan parkkipaikoilla syntyy vaaratilanteita eritoten siksi, etteivät autoilijat ota kanssaihmisiä riittävän hyvin huomioon. LähiTapiola Loimi-Häme5.5.2025Kysely: Joka viides kokenut ”läheltä piti” -palovahinkotilanteen kotona tai mökillä – ”jokainen sekunti on arvokas”Paloturvallisuus on tärkeää kaikkialla, erityisesti kotona, mökillä ja veneessä. Toimiva sammutin voi olla ratkaiseva tekijä palon alkuvaiheessa, jolloin se voi estää tulipalon leviämisen ja pelastaa omaisuutta sekä ihmishenkiä.LähiTapiola Länsi-Suomi5.5.2025Mökillä on syytä käytellä moottorisahaa jo nyt – Kaatunut puu syypää joka toiseen myrskyvahinkoon Myrskyt ovat aiheuttaneet vahinkoja joka kolmannen länsisuomalaisen kodissa, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Joka toisen vahingon syynä on kaatunut puu. Mökkikauden alku on asiantuntijan mukaan paras aika riskipuiden ennakoivalle kaatamiselle, mutta myös vaaran paikka itse tekevälle.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetVakuutusyhtiön asiantuntija varoittaa: ”Riski metsästysvahingoille on suurin kauden alussa”Haluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn