Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa Elämänturva 6.8.2023

Kuusi uutta pelastusrengasta Etelä-Pohjanmaalle

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa lahjoittaa tänä kesänä kuusi pelastusrengasta paikallisten ehdottamiin sijainteihin Etelä-Pohjanmaan alueelle. Tavoitteena on turvata ajanviettoa rannoilla ja vesien läheisyydessä.

Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 ihmistä, joista noin puolet kesäkuukausien aikana. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUH:n mukaan suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella.

- Kesäkuukaudet ovat hukkumisten sesonkiaikaa. Hukkuneiden määrä valitettavasti kasvaa, kun sää on suotuisa ja ihmisiä on paljon liikkeellä vesillä ja veden äärellä. Surullisinta on se, että hukkumiset ovat suurilta osin ennaltaehkäistävissä. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä, sanoo SUH:n koulutussuunnittelija Aleksandr Efimov .

- Osa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta yllättäen veteen. Vene voi kokeneellakin veneilijällä kaatua, rantapenkereeltä tai laiturilta voi kompastua ja pudota. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Sirpa Hakala-Ostensen LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta. On tärkeää toimia veden äärellä ennakoivasti ja huolellisesti, oli sitten kesäisellä uimareissulla tai talviaikaan pilkillä.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa keräsi sosiaalisen median kautta ehdotuksia yleisistä uimarannoista ja satama-alueista, jotka ovat uuden pelastusrenkaan tarpeessa. Ehdotuksia tuli eri puolilta Etelä-Pohjanmaata, niin asukkailta kuin erilaisilta kyläyhdistyksiltä, jotka ylläpitävät paikallisia uimapaikkoja. Kaikki kuusi pelastusrengasta luovutetaan kohteisiin kesän aikana. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Lahjoitettavien pelastusrenkaiden saajat:
Mekkoranta, Ähtäri
Valkjärvi, Evijärvi
Kuortaneen urheiluopiston ranta, Kuortane
Holmankankaan uimaranta, Kauhava
Parra, Teuva
Sapsalammin kylätalon uimaranta, Alavus


10 VINKKIÄ VESITURVALLISEEN VIIKONLOPUN VIETTOON
· Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
· Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
· Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
· Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
· Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
· Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
· Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
· Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
· Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
· Muista terve järki ja selkeä arviointikyky - oikea asenne luo turvaa.

Lähde: Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto

Hukkuneiden ennakkotilasto 2023