Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiTurvallisuus20.7.2023

Lomittaja Lasse Vasaran nopealla alkusammutuksella vältettiin mittavat vahingot maatalousyhtymässä – LähiTapiola Keski-Suomi jakoi kunnianosoituksensa sekä palkitsee ripeästä toiminnasta

LähiTapiola Keski-Suomen asiakkaana jo pitkään olleessa Mulin maatalousyhtymässä koettiin vaarallinen läheltä piti -tilanne, jossa 200 lihamullikkaa olisi voinut menettää henkensä ja pihapiirissä olleet rakennukset tuhoutua suurpalossa.

Lomittajana työskentelevä Lasse Vasara oli navetassa tekemässä normaalia päivittäistä eläinten ruokintaa traktorilla, kun yllättävä tilanne osui kohdalle.

- Navetan oviaukko on sen verran matala ja traktorin pakoputki osuu aika lähelle kattoa, joten oviaukon eteen on hetkeksi pysähdyttävä. Hetken olin paikallaan ja jatkaessa matkaa, huomasin epämääräisen valkoisen pölähdyksen. Mennessäni katsomaan sitä tarkemmin, näin katosta tulevan savua.

Navetan katossa ollut painepesuri oli onni onnettomuudessa. Tilanne oli nopea ja Vasara ei paljoa aikaillut, vaan tarttui painepesuriin ja aloitti tulen sammuttamisen.

-Toinen maatalousyhtymän osakas ja isäntä Veijo Muli tuli avuksi ja kiipesi vintille ruiskuttaen savun sekaan letkulla vettä. Vieläpä joutui traktoriakin siirtämään 10 metriä pois tieltä, Vasara kertoo.

Tulevaisuutta varten tilalla on jo tehty parannuksia turvallisuuden eteen, jottei vastaavia tilanteita syntyisi.

-Kattoon laitettiin pellit, jotka suojaavat mahdolliselta lämmöltä, joka tulee pakoputkesta. Pakoputki laitettiin myös mutkalle, jotta se puhaltaa pakokaasun suoraan eteen, eikä se kohdistu enää kattoon, kertoo Vasara.

LähiTapiola Keski-Suomi palkitsi viime viikolla Vasaran ripeästä alkusammutuksesta ja esimerkillisestä toiminnasta. Vasara itse on saamastaan huomiosta hämillään.

-Tuntuu hieman hössötykseltä tämä. Toimin kuitenkin normaalisti omasta mielestäni, niin kuin tilanteessa kuuluisikin toimia, Vasara sanoo.

Tällaista tilannetta ei ole vielä tullut aiemmin vastaan tilalla ja nytkin onneksi selvittiin pelkällä säikähdyksellä.

-Jos paloa ei olisi saatu sammutettua, suurimpana menetyksenä olisivat olleet eläimet. Rakennuksia taas saa aina uusia, Muli sanoo.

Lue lisää maatilojen paloturvallisuudesta tästä linkistä.