Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiElämänturva13.7.2023

Kysely: Lapissa lemmikinomistajien huoli numero yksi on hoidon järjestäminen - myös kouluttaminen ja allergiat perheessä tai lähipiirissä huolettavat lappilaisia lemmikin omistajia keskimääräistä enemmän

Lemmikit tuovat iloa perheeseen, vähentävät stressiä ja ovat seuraksi, mutta ne vaativat myös omistajiltaan aikaa, rahaa sekä sitoutumista. Huoliltakaan ei aivan säästy, jos lemmikille tulee vaivoja tai sattuu tapaturmia.

Lemmikit muodostuvat suomalaisille päivä päivältä tärkeämmiksi. Tilastokeskuksen vuoden 2016 selvityksen mukaan noin 31 prosentissa suomalaisista kotitalouksista oli jokin lemmikki. LähiTapiolan vuonna 2023 toteuttamassa kyselyssä* jo 38 prosenttia kertoi omistavansa lemmikin.

Lapissa lemmikkikoteja on kyselyn mukaan hieman koko maata enemmän, sillä 39 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoo omistavansa yhden tai useamman lemmikkieläimen ja 34 prosenttia vastaajista on omistanut lemmikin aiemmin.

Lappilaisia lemmikinomistajia huolettavat eniten hoidon järjestäminen matkan tai oman sairastumisen ajaksi sekä lemmikin eläinlääkäri- ja lääkekulut. Kummastakin on huolissaan yli 40 prosenttia vastaajista. Keskimääräistä enemmän lappilaisia pohdituttavat lemmikin kouluttamiseen liittyvät asiat, kuten siihen vaadittava aika ja osaaminen - yli kolmannes miettii näitä asioita, kun valtakunnallisesti vain viidesosa suomalaisista on tästä huolissaan. Lisäksi neljäsosaa lappilaisista mietityttää mahdolliset allergiat perheessä tai lähipiirissä – valtakunnallisesti tästä on huolissaan vain viidesosa vastaajista.

Huolet eivät ole tuulesta temmattuja - vahinkomäärät ja hoitokulut kasvussa

Lemmikkien määrän kasvu Lapissa näkyy myös vakuutusyhtiön tilastoissa eläinvakuutusten kysynnän kasvuna. Tähän vaikuttavat korona-ajan pentubuumi ja lemmikinomistamisessa tapahtunut kulttuurin muutos - lemmikkejä pidetään nykyään perheenjäseninä ja niiden hoitoon halutaan panostaa.

Suomalaiset ovat jo vuosia kasvattaneet lemmikkeihin käytetyn rahan määrää. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan eläinlääkäriin ja muihin lemmikkieläinpalveluihin vuosittain käytetyn rahan määrä yli tuplaantui vuodesta 2012 vuoteen 2016.

-Huoli lemmikkiin liittyvästä rahanmenosta ei ole missään nimessä turha, sillä esimerkiksi eläinlääkärikulut ovat hoitomahdollisuuksien parantuessa kasvaneet huimasti. Yhä useammin eläinvakuutukseen halutaan sisällyttää eläinlääkärikuluja korvaava turva, kertoo LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.

Tammi-toukokuussa 2023 LähiTapiola Lappi maksoi eläinvakuutuksesta korvauksia yli 186 000 euroa, kun vuonna 2020 summa oli runsaat 120 000 euroa. Vuosina 2020-2023 ilmoitettiin yli 3760 lemmikille sattuneesta vahingosta. Yleisimpien vaivojen joukossa olivat ruoansulatuskanavan ja suoliston oireet sekä tulehdukset korvassa, ihossa, tassussa tai silmässä.

-Korvausmenojen kasvaessa joudumme vakuutusyhtiönä myös itse seuraamaan eläinvakuuttamisen kannattavuutta ja puntaroimaan oikeaa hintatasoa, Koskela jatkaa.

Koskela korostaa vakuutuksen merkitystä yllättäviin kuluihin varautumisessa.

-Vakuutuksen avulla oman lemmikin terveysmenoihin on mahdollista budjetoida ennalta tietty summa. Ilman vakuutusta yksittäisen eläinlääkärikäynnin hinta voi helposti nousta tuhansiinkin euroihin.

Etäeläinlääkärillä säästöä

Lemmikin hoitokuluja on mahdollista pitää kurissa myös etäeläinlääkäripalvelun avulla.

-Olen itse välttänyt useamman kerran ajomatkan eläinlääkärin päivystykseen ja takaisin etäeläinlääkärin palveluiden avulla. Etäeläinlääkäri osaa arvioida lemmikin terveystilanteen, antaa hoito-ohjeet ja ohjata tarvittaessa jatkohoitoon klinikalle. Esimerkiksi ampiaisen pistoon sain konsultaatiota ja hoito-ohjeet etänä, LähiTapiola Lapin markkinointiasiantuntija ja Hippu-koiran omistaja Mirva Smeds kertoo.

LähiTapiolan koiran tai kissan eläinlääkärikuluvakuutukseen kuuluvan LemmikkiHelppi-etäpalvelun yhteydenottomäärät ovatkin kasvaneet vuosittain 10–20 prosenttia, ja jopa 70 prosenttia tapauksista saadaan hoidettua etänä.

-LemmikkiHelpin etäeläinlääkäripalvelut ovat käytettävissä ilman omavastuuta kaikille, joiden koiralla tai kissalla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus, Smeds vinkkaa.

*LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 kaikkiaan 5 567 suomalaista. LähiTapiola Lapin toiminta-alueelta vastaajia oli 182. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Lapin alueella noin +/- 7,2 prosenttiyksikköä.

Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Mirva Smeds, markkinointiasiantuntija, LähiTapiola Lappi, puh. 041 730 2572, mirva.smeds@lahitapiola.fi