Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Keski-SuomiTurvallisuus18.7.2023

Kun palo roihahtaa, nopeus ja alkusammutusvälineet ovat tärkeitä – Syöte-Huviloilla osattiin toimia tosipaikan tullen

Saarijärveläisessä yrityksessä koettiin säikähdyksen hetkiä, kun lämpökeskuksessa roihahti tulipalo. Työntekijöiden nopea toiminta ja varma alkusammutustyö pelastivat suurelta vahingolta. Yritys on LähiTapiola Keski-Suomen pitkäaikainen asiakas.

Syöte-Huvilat Oy on perheyritys, joka on toiminut hirsirakentamisen uranuurtajana jo lähes 40 vuoden ajan. Yritys sijaitsee Saarijärvellä, jossa se valmistaa omana tuotantona hirret asennusvalmiiksi asti. Syksyllä 2022 Syöte-Huviloilla koettiin säikähdys, kun yhdessä lämpökeskuksista havaittiin tulipalo.

– Pihamaalla ajaessani huomasin savua yhdestä lämpökeskuksestamme. Ymmärsin nopeasti, että savu nousee aivan väärästä kohtaa ja tiesin, että nyt on toimittava nopeasti. Soitin heti pojalleni ja sen jälkeen hätäkeskukseen, jotta saisin lisää apua paikalle. Nappasin käsisammuttimen ja kiipesin tikkaille paloa sammuttamaan, Syöte-Huviloiden perustaja ja nyt jo eläkkeellä oleva Pertti Puurunen kertaa jännittäviä tapahtumia.

Stressaava tilanne voi heikentää toimintavalmiutta

Sana palosta kiiri yrityksen sisällä nopeasti ja paikalle kerääntyi useita työntekijöitä sammuttimet mukanaan.

–  Kyllä siinä aluksi iski pieni hätäännys ja ajatukset menivät sekaisin. Soitin esimerkiksi ensin 118:aan hätänumeron sijaan. Lisäksi tipahdin tikkailta, kun yritin kiivetä paloa sammuttamaan ja siinäkin olisi voinut käydä huonosti, Puurunen sanoo.

Puurusen avuksi palonsammutustöihin rientäneet työntekijät ryhtyivät purkamaan kattoa, jotta palonalkua saatiin suihkutettua käsisammuttimilla. Yhteensä katonrajaan käytettiin noin 15 jauhesammuttimen sisältö, joilla palo saatiin hallintaan. Palokunta ehti paikalle kymmenessä minuutissa ja he viimeistelivät sammutustyön veden avulla. Reilun tunnin päästä palon ensihetkistä juotiin jo kahvit palokunnan kanssa.

– Olemme puualan yritys, joten tällaiset palonalut voivat olla kohtalokkaita. Jos tulisi olisi riistäytynyt käsistä, kyseessä olisi voinut olla tosi iso vahinko. Lämpökeskuksen vieressä on kuivaa puutavaraa sekä polttoainesäiliö, yrityksen toimitusjohtaja Mikko Puurunen sanoo.

– Olemme iloisia, että selvisimme näin vähällä. Lämpökeskus saatiin korjattua nopeasti ja varavoimalla tuotimme jo tunnin päästä palosta kuivaamoon lämpöä. Se oli kriittistä, jotta kuivaamassa olleet puut eivät päässeet homehtumaan, hän lisää.

Alkusammutukseen on panostettava

Palon huomannut Pertti Puurunen on elämänsä aikana oppinut, että tuli on sellainen elementti, jonka alkuhetkiin on panostettava välittömästi.

– Kaksi kotia on elämäni aikana palanut. Vuonna 1952 meni talo kokonaan, Puurunen muistelee. – Alussa on toimittava, muuten tuli vie kaiken mennessään, hän lisää.

Pitkäaikainen asiakkuus on toiminut hyvin

Syöte-Huvilat Oy on ollut LähiTapiola Keski-Suomen asiakkaana vuodesta 2005 alkaen. Puuruset kokevat, että vuosien aikana palvelu on toiminut hyvin. Vakuutukset ovat tulleet tarpeeseen, kun vahinkoja on sattunut. Onneksi suuremmilta vahingoilta on vältytty. Vaikka molemmat Puuruset toivovat viimesyksyisen palon jäävän viimeiseksi, yrityksessä ollaan nyt entistäkin paremmin valmistautuneita mahdollisia palotilanteita varten.

- Olemme puhuneet tilanteen läpi ja miettineet, miten voimme parantaa paloturvallisuutta. Tärkeää on saada sammuttimet heti käyttöön ja niitä on oltava tarpeeksi saatavilla. Käsisammutin on hyvä vehje. Halpa ja tehokas, kun tosipaikka yllättää, Mikko Puurunen summaa.

LähiTapiola Keski-Suomi tarjoaa asiakasetuna maksuttoman sammutintarkastuksen, johon yhtiön asiakkaat voivat viedä kaikki kotitaloudesta tai yrityksestä löytyvät sammuttimet. Sammutintarkastuskiertue järjestetään keväisin, mutta sen lisäksi käytössä on myös jatkuva etu valituilla tarkastuskumppaneilla. Lisätietoa jatkuvasta sammutintarkastusedusta löydät tästä linkistä.

Muista ainakin nämä:

1. Harjoittele ja varaudu etukäteen. Kun tulipalo iskee, on toimittava nopeasti ja yhteistyössä. Jännittävä tilanne voi häkellyttää, joten harjoittele tilanteita käytännössä etukäteen ja huolehdi siitä, että jokainen työntekijä tietää sammutusvälineiden ja hätäpoistumisteiden sijainnin. Sopikaa yhdessä toimintamalli palon sammuttamiseen sekä harjoitelkaa sammutusvälineiden käyttöä.
2. Jos palo syttyy, tiedota muita ja pelasta välittömässä vaarassa olevat henkilöt.
3. Soita hätänumeroon (112.) Kerro puhelussa mahdollisimman tarkasti osoite ja missä palo sijaitsee.
4. Aloita alkusammutus. Sammuta tuli, jos palo on pieni ja sinulla on käytössäsi käsisammutin tai muita alkusammutusvälineitä. Muista, että oma turvallisuus on tärkeintä. Älä yritä sammuttaa paloa, jos se on jo levinnyt laajalle.
5. Poistu rakennuksesta, jos et pysty sammuttamaan paloa. Noudata ennalta määriteltyjä poistumisreittejä, älä käytä hissiä ja varmista, että kaikki muut henkilöt ovat myös poistuneet rakennuksesta.
6. Käytä hengityssuojainta. Jos savua on paljon, käytä kostutettua pyyhettä tai hengityssuojainta suojautuaksesi savulta.
7. Pysy turvassa ja anna lisätietoja. Kun olet päässyt turvaan, pysy paikoillasi ja anna palokunnan hoitaa tulipalo. Kerro palokunnalle, jos tiedät, että joku on jäänyt rakennukseen.