Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus7.7.2023

LähiTapiola Lapilta pelastusrenkaat Lankojärvelle, Sieppijärvelle ja Keminmaan Itäkoskelle

Hukkumiskuolemia tapahtuu etenkin kesäisin, kun ajanvietto veden äärellä lisääntyy ilmojen lämmetessä. LähiTapiola Lappi on lahjoittanut kolme pelastusrengasta eri puolille Lappia vesiturvallisuuden edistämiseksi. Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta sosiaalisessa mediassa saatujen ehdotusten pohjalta.

Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin noin 110* ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan yleisimmät hukkumisen tapahtumatyypit ovat uiminen, tahaton veteen joutuminen, vesiliikenne ja jäihin putoaminen. Hukkumiskuolemat keskittyvät kesäkuukausiin, jolloin veden äärellä vietetään enemmän aikaa. Suru-uutisia on mahtunut myös tähän vuoteen, selviää Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastosta. Koko maassa on sattunut 30 ja Lapissa kaksi hukkumiskuolemaa kesäkuun loppuun mennessä**.

-Jokakesäinen pelastusrengaslahjoitus on vakiinnuttanut paikkansa osana vahinkojen ennaltaehkäisyä. Se on hyvin konkreettinen turvallisuusteko ja ilahduttaa palautteiden perusteella suuresti paikallisia kyläyhdistyksiä ja rantojen käyttäjiä, kertoo liiketoimintajohtaja Heli Kallio LähiTapiola Lapista.

Pelastusrenkaat luovutettiin kohteisiin kesäkuun aikana. Paikat valittiin paikallisilta yksityishenkilöiltä sosiaalisessa mediassa saatujen ehdotusten pohjalta. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

  • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.

  • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.

  • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.

  • Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:

  1. 1.

    Hälytä apua

  2. 2.

    Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa

  3. 3.

    Etsi Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri

  4. 4.

    Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Lähde: Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto

*SUH:n hakukone hukkumisista, vuodet 2018-2022.

**SUH:n hukkuneiden ennakkotilastosta voi tarkistaa ajankohtaisen hukkuneiden määrän. Tiedote on kirjoitettu heinäkuun alkupuolella päivitetyn tilaston mukaan.

Lisätiedot:
Heli Kallio, liiketoimintajohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 044 060 3046, heli.kallio@lahitapiola.fi