Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Varsinais-SuomiElämänturva5.7.2023

Unohtumaton Tapaninpäivä – Taijan ja Taavetin jouluyllätys ei ollutkaan vauva vaan vesivahinko juuri remontoidussa kodissa

Kuukausi aikaa vauvan laskettuun aikaan ja juuri alkanut vanhempainvapaa oli pyhitetty itsensä hemmottelulle. Ajatukset menivät uusiksi, kun laaja vesivahinko ja raskas puoli vuotta kestänyt korjausprosessi täyttikin Taijan viimeisen raskauskuukauden päivät - ja päivät vielä sen jälkeenkin. Vastoinkäymistä helpotti kuitenkin vakuutusyhtiön asiantuntijoiden osaaminen ja aito huolenpito.

- Havahduin, että leivinuunin luukusta tippuu vettä. Samaan aikaan kotiin levisi erikoinen metallin ja muovin tuoksu. Vesiputki kohisi kovaa ja havahdutti siihen, että nyt tulee vettä jonnekin, Taija Rajala kertoo.

Elettiin Tapaninpäivää 2022. Taija Rajala ja Taavetti Vähätalo olivat palanneet joulun vietosta sukulaisten luota. Ulkona paukkui pakkanen ja kotiin tultua oli kiire laittaa heti uuniin tulet. Tuli rätisi iloisesti leivinuunissa, mutta Taija Rajalan huomion kiinnittänyt tuoksu ja veden kohina putkessa sai pariskunnan tutkimaan tilannetta.

Keittiön seinän takana sijaitsee pesuhuone ja siellä olevan pesukoneen vesiputki vuoti. Rajalat huomasivat myös, että koko seinä pesukoneen takana oli tulikuuma. Sen jälkeen toiminta oli ripeää; pääsulusta vedet kiinni ja puhelinsoitto tutulle putkimiehelle. Veden vuotokohta tulpattiin.

Taija Rajala kertoo, että kaikki tapahtui nopeasti muutamassa tunnissa ja kun kaikki oli hetkellisesti ohi, iski järkytys. Taija oli jäänyt vanhempainvapaalle joululomalla ja vauvan huone oli saatu juuri valmiiksi uutta asukasta varten. Kaiken piti olla hyvin. Viimeinen raskauskuukausi oli tarkoitus pyhittää itsensä hemmottelulle. Suunnitelmiin tuli nyt kuitenkin muutos. Koska Taavetti tekee matkatöitä, alkoi Taija yksin hoitaa vahinkoasioita vakuutusyhtiön suuntaan.

- Ollessani yhteydessä vakuutusyhtiöön, LähiTapiola Varsinais-Suomesta ehdotettiin, että purkaisimme seinää, jotta näkisimme, onko taustalla jotain rakennusvirheitä. Yllätys oli melkoinen, kun huomasimme että muurissa olikin reikä, kertoo Taija Rajala.

LähiTapiola Varsinais-Suomen vahinkotarkastaja Joni Tuomi tuli paikalle tarkastamaan tilanteen. Todettiin, että leivinuuni oli murtunut ja kuumuus oli päässyt palomuuriin, joka oli sulattanut vesiputken.
Rajaloiden toiminta oli ollut esimerkillistä. Pääsulun sulkemalla saatiin vahinko hallintaan ja pienennettyä vesivahingon laajuutta.

- Monesti asiakkaat ovat epävarmoja toimimaan omatoimisesti ennen kuin ovat olleet yhteydessä vakuutusyhtiöön. Vesivahingon sattuessa on tärkeää, että vahinko saataisiin hallintaan nopeasti - kuten tässä tapauksessa - ja lisävahingot saataisiin estetyksi. Jos vesivahinko on niin suuri, ettei sitä saada hallintaan omin voimin, on syytä pyytää nopeasti apua palokunnalta, putkimieheltä tai kuivausliikkeeltä. Kun tilanne on hallinnassa, niin tämän jälkeen on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman pian vakuutusyhtiöön, sanoo Joni Tuomi.

Ennen vahinkotarkastusta kohteessa oli tehty vahinkokartoitus, jossa oli tutkittu vahingon aiheuttajaa ja laajuutta keittiön ja pesuhuoneen osalta. Tuomi totesi, että kosteuskartoitus on tehtävä uudestaan. Lopulta kävi ilmi, että vesivahinko oli levinnyt isoon osaan vasta remontoitua taloa. Keittiö, pesuhuone, sauna, olohuone, eteinen ja vauvan huone oli kastunut. Alkoi laatikkovalssi, kun tavaroita pakattiin laatikoihin ja siirrettiin remontin alta huoneesta toiseen.

Joni Tuomi kertoo, että useimmiten vahinkoilmoituksen jälkeen LähiTapiolasta tilataan kohteeseen kosteuskartoittaja. Isoimmissa vahingoissa LähiTapiolan vahinkotarkastaja tulee paikalle. Kosteuskartoituksen ja vahinkotarkastuksen yhteydessä selvitetään vesivahingon laajuus ja syy. Kun vahingon laajuus ja syy on kartoitettu, voidaan ottaa kantaa vahingon korvattavuuteen.  Vaurioituneiden tilojen kuivaus ja muut tarvittavat toimenpiteet aloitetaan saman tien. Joskus vesivahingosta aiheutuneet korjaustyöt ovat niin laajoja, että asunnosta on muutettava tilapäisesti pois. Jos vesivahinko on aiheutunut vakuutuksesta korvattavasta syystä, korvataan asukkaan kotivakuutuksesta myös tilapäisestä asumisesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset.

- Tuntui, että kaikki oli yhtä kaaosta. Kuitenkin vahinkotarkastaja Jonin kanssa keskustellessa tuli olo, että asiat ovat hyvissä käsissä ja kyllä tästä selvitään. Talon oston yhteydessä olimme päättäneet keskittää vakuutuksemme LähiTapiolaan ja ottaa parhaimmat vakuutukset talolle mitä valikoimasta löytyy. Tässä kohtaa olimme todella tyytyväisiä tehtyyn päätökseen, sanoo Taija Rajala.

Asiat järjestyivät, vauva syntyi ja kesäkuussa perhe pääsi muuttamaan takaisin omaan kotiin. Korjaustöiden ohessa taloon vaihdettiin omakustanteisesti myös uusi lämmitysjärjestelmä, joka onnistui kätevästi, kun vahingon takia lattiat oli jouduttu avaamaan muutoinkin. Perhe on kiitollinen hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta, jota heille omasta paikallisesta vakuutusyhtiöstä tarjottiin. Nyt on aika laittaa vahinko muistojen laatikkoon ja keskittyä uuden pienen perheen elämään ja sen ihmeisiin.