Helle näkyy vakuutusyhtiössä: sekä ihmiset että lemmikit oireilevat kuumuudessa
Helle näkyy myös vakuutusyhtiöiden asiakkaiden yhteydenotoissa, vaikka monet kesäiset ilmiöt ovatkin vuosittain toistuvia. Vanhukset, monisairaat ja lapset ovat helteellä riskiryhmässä. Kesällä lisääntyvät myös yhteydenotot lemmikkieläinten oireista ja haavereista.
Helle näkyy LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelun asiakkaiden yhteydenotoissa. Iäkkäät, monisairaat ja pienet lapset ovat herkemmin alttiita helteen haitoille.
Helteen mahdollisia haittoja ovat muun muassa auringonpistos, jonka oireina on päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta sekä lämpöhalvaus, joka voi pahimmillaan olla hengenvaarallinen. Valtaosa tilanteista on kuitenkin lieviä ja ihminen reagoi niihin yleensä ajoissa. Yleisimpiä yhteydenottoja helteisiin liittyen ovat uupumuksen tunne, heikotus ja päänsärky, jotka voivat olla merkki liiallisesta kuumuudesta ja riittämättömästä nesteytyksestä. Kesällä murhetta saattavat aiheuttaa myös ampiaisen pisto tai kyyn purema.
LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Kirsi Harrin mukaan hellekauden riskien vähentämiseksi erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa välttää tarpeetonta ulkoilua keskipäivisin, jolloin lämpötila ja UV-säteily ovat yleensä pahimmillaan. Iho kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta pukeutumisella ja aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on yli 30. Riittävästä nesteytyksestä on syytä pitää huolta ja juoda pitkin päivää muutakin kuin vettä, koska hikoilun kautta elimistöstä poistuu suuria määriä muun muassa natriumia.
– Kesälomakauteen kuuluvat myös normaalit sairauksiin liittyvät yhteydenotot ja erilaiset tapaturmat. Yleisimmin tapaturmat liittyvät harrastuksiin. Esimerkiksi jalkapallossa yleisiä vammoja ovat nilkan vääntövammat ja polvien ruhjeet, trampoliinitapaturmissa tulee etenkin nilkka- ja jalkaterävammoja. Kesällä liikutaan enemmän epätasaisissa maastoissa, kuten metsissä, joka altistaa tapaturmille, kertoo Harri.
Lemmikit kovilla hellekaudella
Hellekausi rasittaa lemmikkieläimiä. Vaaran paikkoja voivat aiheuttaa kuumat sisätilat, esimerkiksi parkkipaikalla kuumenevat autot aiheuttavat vuosittain vaaratilanteita lemmikeille. Auton sisälämpötilat kohoavat todella nopeasti vaarallisiin lukemiin, minkä vuoksi eläimiä ei saa koskaan jättää yksin autoon.
Helteisinä päivinä pidemmät lenkit koirien kanssa kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Lenkit olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä tehdä luonnonhelmassa, sillä kuumalla asfaltilla koiran anturoihin toi tulla pahojakin palovammoja.
– Hellekausi voi aiheuttaa jonkin verran lämpöhalvauksen oireita koirille ja myös erilaiset ihottumat ovat lisääntyneet koirien uidessa vedessä. Esimerkiksi sinilevästä johtuvat ihottumat aiheuttavat jonkin verran lääkärikäyntejä eläimille. Eniten huolta lemmikkieläinten omistajille aiheuttavat kesällä monesti kyyn puremat, jatkaa Harri.
Kesällä suurin osa lemmikkieläimiin liittyvistä yhteydenotoista liittyykin siihen, että lemmikkieläimet ulkoilevat enemmän ja ovat esimerkiksi kesämökeillä vapaana. Kesäisessä luonnossa touhutessa lemmikki törmää helposti erilaisiin pistäviin ja pureviin eläimiin. Kesään kuuluvat ampiaisten piston lisäksi esimerkiksi punkkien ja käärmeiden puremat.
Autoilijoille hyvä ajokeli parantaa turvallisuutta
Kirsi Harrin mukaan pitkä hellekausi on liikenteessä enemmän turvallisuutta lisäävä asia kuin riski.
– Liikenteessä kuivat tiet ja hyvä näkyvyys ovat aina vaan hyvä asia. Helteisiin liittyy yleensä jossain vaiheessa kuitenkin ukkosia ja hetkittäisiä rankkasateita, joista aiheutuu tavallisesta poikkeavia vahinkoja, kuten salamaniskujen aiheuttamia laitteiden vioittumisia, kaatuneiden puiden aiheuttamia vahinkoja ja rankkasadelammikoihin ajamisesta aiheutuvia moottoreiden hyytymisiä. Nämä ovat kuitenkin enemmän yksittäistapauksia, kertoo Harri.