LähiTapiola SavoTurvallisuus19.6.2023
Itse viritetyt savustimet aiheuttavat paloja Savossa
- Vanhaa kodinkonetta ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen, ja toivoisin, että tämän ilmiön riskeihin taas herättäisiin. Mukaan on saattanut esimerkiksi tulla uusia savustusharrastajia, joita aiempi varoittelu ei ole tavoittanut. Jos omakotitalon tai mökin terassilla oleva savustin syttyy palamaan ja tuli leviää siitä rakennukseen, ovat niin ihmiset, lemmikit kuin omaisuus erittäin suuressa vaarassa, sanoo LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen.
- Esimerkiksi jääkaappi ja savustin voivat olla ihan turvalliset itsenäisinä, mutta ei niitä tule yhdistää. Suosittelen käyttämään savustamiseen vain turvallisia laitteita, ja niidenkin kunto ja puhtaus on hyvä tarkistaa välillä. Esimerkiksi kalasta irronnut rasva voi edistää palon kehittymistä.
Alkusammutuksen merkityksen puolesta puhuvat myös pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan noin 2000 rakennuspalossa Suomessa. Aina ei kuitenkaan olla ihan varmoja, miten usein esimerkiksi käsisammutin on syytä tarkistaa.
Riskien ennaltaehkäisijänä LähiTapiolan tehtävänä on turvata omistaja-asiakkaiden elämää riskien varalta, mutta sen lisäksi auttaa myös ennaltaehkäisemään vahinkoja. Vuosittain tarjottavat maksuttomat sammutintarkastukset ovat olleet vilkkaita päiviä.
- Tarkastimme tänäkin keväänä toista tuhatta sammutinta ympäri maakuntaa. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska siihen on voitava luottaa onnettomuustilanteessa - paras sammutin on se, joka on lähellä hädän hetkellä. On tärkeää, että sammutin on tarkastettu ja hyvin merkitty, Rissanen muistuttaa.
Käsisammutin on tarkastettava vähintään vuoden välein, jos sammutinta säilytetään alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle.
Tai kahden vuoden välein, jos sammutinta säilytetään kodin kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.
Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.
Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.
Tulipalojen ehkäisemiseksi kannattaa myös tarkistaa, että myös kodin palovaroittimet ja muut alkusammutusvälineet ovat kunnossa.
Jos tulipalo syttyy, ensihetket ovat alkusammutuksen kannalta ratkaisevat. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palonalun, vaikka ei itse olisi tilassa.
Jos käsisammutin ei ole ennalta tuttu väline, sen käyttöön kannattaa perehtyä. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää.
Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi käsisammuttimet, sammutuspeitteet ja pikapalopostit. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.
Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia.
Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.
Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.
Risto Rissanen, LähiTapiola Savon korvausjohtaja
p. 050 492 0850, risto.rissanen@lahitapiola.fi