Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus19.6.2023

Ennen vesille lähtöä on hyvä tarkastaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissä

Lämmenneet säät saavat viimeisetkin veneilijät laskemaan veneet vesille. Veneily kasvatti suosiotaan koronavuosina, mutta nyt omistajanvaihdokset ovat palautuneet muutaman vuoden takaiselle tasolle. Avainasemassa turvallisessa veneilyssä ovat taidot, varusteet ja kunnossapito.

Viimevuosina lisääntynyt vesillä liikkuminen näkyy myös LähiTapiola Lapissa. LähiTapiolan tilastojen mukaan yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin. Suomessa aiheutuu vuosittain lukumäärällisesti eniten venevahinkoja pohjakosketuksista, karilleajoista ja törmäyksistä. Toiseksi eniten korvataan varkausvahinkoja.

-Voisi sanoa, että tavallisin vakuutusyhtiölle ilmoitettava venevahinko on kesä-heinäkuussa sattuva törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa noin pari tuhatta euroa, toteaa LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.

Moni vahinko olisi estettävissä huolellisuudella ja ennakoinnilla

Jokainen vahinko on usean tekijän summa, mutta harmillisen usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Kauden alussa kannattaa virkistää muistiaan veneilytaitojen osalta ja tarvittaessa lisätä tietotaitoa veneilyseurojen koulutuksilla tai verkkokursseilla. Etenkin kartanlukutaidot, väistämissäännöt ja rantautuminen on hyvä pitää ajan tasalla.

Veneilytaitojen lisäksi myös kaluston kunnosta on pidettävä huolta. Vene kannattaa katsastuttaa, sillä katsastajat huomaavat usein asioita, joita omistaja ei osaa panna merkille.

-Veneiden kunto vaihtelee paljon ja puutteet paljastuvat usein vakuutusyhtiölle ilmoitettujen vahinkojen yhteydessä. Eniten ongelmia merikelpoisuudessa ja turvavarusteissa on juuri mökkiveneissä, jotka saattavat olla hyvinkin iäkkäitä, Koskela kertoo.

Ennen lähtöä tarkasta säätiedotukset ja varustaudu venematkaan sään mukaisesti. Ilmoita myös läheisillesi, kun olet lähdössä vesille. Alkoholi ei kuulu veneilyyn. Noin puoleen hukkumistapauksista liittyy alkoholi.

Mikäli veneen pidemmän matkan siirtely on tarpeen, kannattaa kuljetus maanteitse jättää ammattilaisille. Jos kuljetat venettä itse, kiinnitä huomiota kiinnitykseen ja tuentaan, sillä huonosta kiinnityksestä aiheutuneita kuljetusvahinkoja ei korvata venevakuutuksesta.

Perämoottorit kelpaavat varkaille

Joka kesä vakuutusyhtiölle ilmoitetaan perämoottorivarkauksia. Moottorin ja veneen tunnistetiedot kannattaakin kirjata ylös sekä kuvata mahdollisten varkaiden varalta. Myös Traficomin rekisteröintitiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Tiedot voi päivittää sähköisesti Traficomin palvelussa.

-Veneilijän kannattaa satsata lukko-turvallisuuteen ja lukita sekä moottorit veneeseen, että vene laituriin, puuhun tai kiinteään tankoon. Veneessä ei kannata säilyttää arvokasta ja varkaita houkuttelevaa omaisuutta. LähiTapiola ei peri omavastuuta perämoottorivarkaudesta, jos moottori on lukittu asianmukaisella perämoottorilukolla, Koskela vinkkaa.

Veneilykauden alussa, ennen veneen vesille laskua kannattaa tarkistaa:

 • rungon läpivientien ja perävetolaitteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys

 • perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan

 • nestekaasuletkujen kunto ja vuotamattomuus

 • pilssipumpun toiminta

 • polttoaineen riittävyys ja tuoreus

 • veneen pohjapropun kiinnitys

Tarkista aina kauden alussa myös varusteet:

 • Huomioi paukkuliivien patruunan uusimisväli.

 • Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.

 • Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).

 • Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.

 • Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.

Lisätietoja:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi