Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
Yhtiöt tiedottavatAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
LähiTapiola LappiTurvallisuus19.6.2023Ennen vesille lähtöä on hyvä tarkastaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissäLämmenneet säät saavat viimeisetkin veneilijät laskemaan veneet vesille. Veneily kasvatti suosiotaan koronavuosina, mutta nyt omistajanvaihdokset ovat palautuneet muutaman vuoden takaiselle tasolle. Avainasemassa turvallisessa veneilyssä ovat taidot, varusteet ja kunnossapito.
Viimevuosina lisääntynyt vesillä liikkuminen näkyy myös LähiTapiola Lapissa. LähiTapiolan tilastojen mukaan yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin. Suomessa aiheutuu vuosittain lukumäärällisesti eniten venevahinkoja pohjakosketuksista, karilleajoista ja törmäyksistä. Toiseksi eniten korvataan varkausvahinkoja.-Voisi sanoa, että tavallisin vakuutusyhtiölle ilmoitettava venevahinko on kesä-heinäkuussa sattuva törmäys- tai pohjakosketus, jonka korjaus maksaa noin pari tuhatta euroa, toteaa LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.Moni vahinko olisi estettävissä huolellisuudella ja ennakoinnillaJokainen vahinko on usean tekijän summa, mutta harmillisen usein taustalla on yhdistelmä kokemattomuutta ja huolimattomuutta. Kauden alussa kannattaa virkistää muistiaan veneilytaitojen osalta ja tarvittaessa lisätä tietotaitoa veneilyseurojen koulutuksilla tai verkkokursseilla. Etenkin kartanlukutaidot, väistämissäännöt ja rantautuminen on hyvä pitää ajan tasalla.Veneilytaitojen lisäksi myös kaluston kunnosta on pidettävä huolta. Vene kannattaa katsastuttaa, sillä katsastajat huomaavat usein asioita, joita omistaja ei osaa panna merkille.-Veneiden kunto vaihtelee paljon ja puutteet paljastuvat usein vakuutusyhtiölle ilmoitettujen vahinkojen yhteydessä. Eniten ongelmia merikelpoisuudessa ja turvavarusteissa on juuri mökkiveneissä, jotka saattavat olla hyvinkin iäkkäitä, Koskela kertoo.Ennen lähtöä tarkasta säätiedotukset ja varustaudu venematkaan sään mukaisesti. Ilmoita myös läheisillesi, kun olet lähdössä vesille. Alkoholi ei kuulu veneilyyn. Noin puoleen hukkumistapauksista liittyy alkoholi.Mikäli veneen pidemmän matkan siirtely on tarpeen, kannattaa kuljetus maanteitse jättää ammattilaisille. Jos kuljetat venettä itse, kiinnitä huomiota kiinnitykseen ja tuentaan, sillä huonosta kiinnityksestä aiheutuneita kuljetusvahinkoja ei korvata venevakuutuksesta.Perämoottorit kelpaavat varkailleJoka kesä vakuutusyhtiölle ilmoitetaan perämoottorivarkauksia. Moottorin ja veneen tunnistetiedot kannattaakin kirjata ylös sekä kuvata mahdollisten varkaiden varalta. Myös Traficomin rekisteröintitiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Tiedot voi päivittää sähköisesti Traficomin palvelussa.-Veneilijän kannattaa satsata lukko-turvallisuuteen ja lukita sekä moottorit veneeseen, että vene laituriin, puuhun tai kiinteään tankoon. Veneessä ei kannata säilyttää arvokasta ja varkaita houkuttelevaa omaisuutta. LähiTapiola ei peri omavastuuta perämoottorivarkaudesta, jos moottori on lukittu asianmukaisella perämoottorilukolla, Koskela vinkkaa.Veneilykauden alussa, ennen veneen vesille laskua kannattaa tarkistaa:
  • rungon läpivientien ja perävetolaitteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys
  • perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan
  • nestekaasuletkujen kunto ja vuotamattomuus
  • pilssipumpun toiminta
  • polttoaineen riittävyys ja tuoreus
  • veneen pohjapropun kiinnitys
Tarkista aina kauden alussa myös varusteet:
  • Huomioi paukkuliivien patruunan uusimisväli.
  • Tarkista ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.
  • Varmista sammuttimen toimintakunto ja leimaus (sammutin pitää tarkistuttaa ammattiliikkeessä vuosittain).
  • Tarkista myös veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.
  • Onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.
Lisätietoja:Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi
Muita ajankohtaisia asioita
LähiTapiola Pohjoinen16.3.2025Emmin ensimmäinen raskaus oli kuin oppikirjasta - ”Kuopus olikin sitten asia erikseen”Ensimmäinen raskaus meni Emmi Hyvärisellä kuin oppikirjan mukaan. Nyt 7 kk ikäisen kuopuksen kanssa erilaiset lisäseurannat ja huolikin tulivat tutuiksi odotusaikana. LähiTapiola Savo-Karjala14.3.2025Varautumisen voima -seminaari kokosi asiantuntijat ja yrittäjät yhteenLähiTapiola Savo-Karjala mahdollisti 5 000 euron käyttörahastolahjoituksella Etelä-Savon yrittäjien järjestämää Varautumisen voima -seminaaria. Seminaari tarjosi yrittäjille arvokasta tietoa riskienhallinnasta, varautumisesta ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta. LähiTapiola Pohjoinen13.3.2025”Iskä, miksi valot räpsii ja poksuu?” - Lukiolainen pelasti oululaisen perheen kodin tulipaloltaTiesitkö, että sähköpalot ovat yksi yleisin syy kotien tulipaloihin? Sähköpalo voi aiheutua sähkölaitteen viasta, asennusvirheestä, väärästä tai huolimattomasta käytöstä tai puutteista kunnossapidossa. Näin vähennät tulipalon riskiä ja tunnistat alkavan sähköpalon.
Katso lisää tiedotteita
UutishuoneTiedotteetEnnen vesille lähtöä on hyvä tarkastaa perusasiat – moni onnettomuus olisi vältettävissäHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn