Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus16.6.2023

Varo vaurioita Lapin teillä – taipaleet saavat tänä kesänä päällystettä vain 95 km

Routavauriot ovat kesän myötä paljastuneet Lapin tiestöillä, jonka kunnossapito painottuu tänä vuonna pitkälti vaurioiden paikkaukseen. Huonokuntoiset tiet hidastavat matkantekoa ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja vahinkoa autoille.

Tielläliikkujille huonokuntoiset tiet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja ajoneuvovaurioita. Irtokivien lentely vahingoittaa tuulilaseja. Routakuopat ja reiät teissä voivat aiheuttaa rengas-, vanne- ja iskunvaimenninvaurioita. Teiden kunnon huonontuminen ei välttämättä lisää vakavien onnettomuuksien lukumäärää, koska nopeusrajoituksia alentamalla voidaan hillitä riskejä. Matkanteko on kuitenkin monilla teillä hidastunut.

- Teiden huono kunto on tuttu puheenaihe keväällä ja alkukesästä, kun lentelevät irtokivet, teiden päällysteiden reiät, halkeamat ja kuopat aiheuttavat harmia ja pahimmillaan vahinkoja teidenkäyttäjille, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.

Esimerkiksi kaskovakuutuksesta korvataan vuosittain noin 1000 autojen lasivahinkoa Lapin alueella.

Tänä vuonna teitä päällystetään vähemmän kuin viime vuonna

Lapin maanteitä päällystetään tänä kesänä vain 95 km matkalta, pyöräteistä päällystettä uusitaan 6 km matkalta. Määrä on todella pieni ja vähemmän kuin vuonna 2022, jolloin Lapin teistä 145 km sai uuden pinnoitteen. Maanteiden kunnossapidosta vastaavan Väyläviraston tietojen mukaan uutta päällystettä tulee eniten valtatie 21:lle välille Maunu-Ailakkalahti – kilometrejä kertyy 21. Tämän lisäksi uusitaan kantatie 79 ja kantatie 81 pintoja.

-Tämä on melkoisen masentava uutinen, sillä korjausvelkahan kasvaa nyt roimaa vauhtia. Tämä vaatii tienkäyttäjiltä varovaisuutta ja hermoja. Jos autolle sattuu vahinko tiestön vauriosta johtuen, vahingonkärsinyt voi hakea korvausta kaskovakuutuksesta, mutta myös ELY-keskukselta. Mikäli vahingonkärsinyt on käyttänyt vakuutustaan ja ELY-keskuksen päätös on myönteinen, voidaan korvausta hakea takautuvasti ELY-keskukselta. Näissä tapauksissa ELY maksaa korvauksen vakuutusyhtiölle ja omavastuun osuuden vahingonkärsineelle, kertoo Koskela.

Kuoppia tiessä ja ihmisiä työssä – varoittavat liikennemerkit kannattaa ottaa vakavasti

Tiestön varteen asetetut liikennemerkit kannattaa ottaa vakavasti, varoittivat ne sitten tien vaurioista tai korjaustöistä. Liikenneturvalla on selkeät ohjeet, miten toimia, jos tietyömaan ohitustilanteissa. Usein kuulee, että esimerkiksi rajoituksia ei noudeta. Niille on kuitenkin selkeä syy - sopivan alhainen tilannenopeus mahdollistaa kuljettajan reagoinnin yllättäviin tilanteisiin tarpeeksi ajoissa. Mikäli haluaa välttää tietöitä omalla reissullaan, voi ne tarkistaa Väyläviraston karttasovelluksesta.

-Toinen matkaa hidasta tekijä voi tietenkin olla tien kunto. Mikäli liikennemerkit varoittavat vaurioista tiessä, kannattaa ne ottaa vakavasti. Turhaan niitä ei varmasti ole paikalle tuotu, Koskela toteaa.

Näin voi antaa palautetta huonokuntoisista teistä:

  • Jos havaitset tiellä liikennettä vaarantavan ongelman, soita Tienkäyttäjän linjalle, puh. 0200 2100 (24 h/vrk). Sieltä viestisi välitetään edelleen urakoitsijalle, joka ryhtyy toimiin Väyläviraston asettamien laatuvaatimusten mukaisesti. Viesti menee tiedoksi myös urakanvalvojalle. Tienkäyttäjän linjalle kuuluvia ilmoituksia ovat esimerkiksi maanteiden päällystevauriot (reiät, kuopat), vaarallinen liukkaus, tielle nouseva vesi tai tielle kaatunut puu. Puhelimeen ladattavalla 112-sovelluksella voi soittaa Tienkäyttäjän linjalle karttapaikannuksen kanssa.

  • Palautetta tien kunnosta tai hoidosta voi antaa ottamalla yhteyttä Liikenteen asiakaspalveluun 029 502 0600.

  • Hätätilanteessa soita aina 112.

Lisätietoja:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi