Milloin sähköpyörä tarvitsee vakuutuksen?
Sähköpyörät ovat yleistyneet katukuvassa parin viimeisen vuoden aikana huimasti. Sähköpyörät ovat useimmiten perinteistä polkupyörää arvokkaampia ja siksi rosvojen keskuudessa haluttuja. Vakuutuksiakin joskus tarvitaan - milloin pyörä kuuluu kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen ja milloin sille tarvitaan erillinen vakuutus?
Polkupyöräily jatkaa edelleen suosionsa kasvattamista. Perinteisten pyörien rinnalla sähköpyörät ovat ottaneet sijaa katukuvasta. Sähköpyörän avulla pidempikin matka taittuu kevyemmin ja perinteistä polkupyörää vähän nopeammin.
Sähköiset liikkumisvälineet eli sähköpyörien lisäksi myös sähköpotkulaudat ja sähköiset tasapainolaudat, jotka eivät vaadi liikennevakuutusta, kuuluvat kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen, josta korvataan esimerkiksi palo-, varkaus- ja ilkivaltavahinkoja. Huomioitavaa kuitenkin on, että vakuutus ei korvaa, jos sähköpyörä rikkoutuu käytössä.
-Jos sähköpyörällä, jossa ei tarvita liikennevakuutusta, aiheutetaan vahinkoa ulkopuoliselle henkilölle tai omaisuudelle, vahinkoja korvataan kuljettajan kotivakuutuksen vastuuvakuutuksesta, mikäli vahinko on syntynyt vakuutuksenottajan tuottamuksesta, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela kertoo.
Kuljettajalle itselleen sattuneita vahinkoja korvataan kuljettajan omasta tapaturmavakuutuksesta, jos sähköpyörä ei vaadi liikennevakuutusta.
-Liikennevakuutetun sähköisen ajoneuvon, kuten sähköpyörän kohdalla kuljettajalle sattuneet vahingot korvataan liikennevakuutuksesta, kuten tavanomaisestikin, Koskela jatkaa.
Sähköpyörän liikennevakuutusvelvollisuus määräytyy sen mukaan, mikä on pyörän teho ja kulkunopeus.
Sähköavusteiset polkupyörät, joiden enimmäisteho on 250W ja maksimi kulkunopeus sähköavusteisesti 25 km/h kuuluvat kotivakuutuksen irtaimistovakuutukseen eikä niille ole tarpeellista ottaa liikennevakuutusta.
Jos pyörän sähköavustus avustaa yli 25 km/h nopeudessa ja teho on maksimissaan 1kW, on pyörälle otettava tieliikennelain mukaan liikennevakuutus.
-Sähköpyöriä on vakuutettu Lapissa joitakin kymmeniä. Iso osa sähköpyöristä ei ole vakuutusvelvollisuuden piirissä, LähiTapiola Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio kertoo.
Kesä on polkupyörävarkauksien sesonkiaikaa
LähiTapiola Lapin vahinkotilastojen mukaan varkausmäärät ja ilkivaltavahingot ovat olleet viime vuosina kasvussa. Pyörävarkauksia tehdään eniten kesäaikaan ja eritoten heinäkuussa.
-Kesäaikaan polkupyörien kauppa käy kuumana ja tästä kaupasta varkaatkin haluavat osansa. Varkauksia tapahtuu viikonpäivistä eniten viikonloppuisin, jolloin pyöriä on luultavasti kaupungeissa kaikkein eniten liikkeellä ja monet niistä puutteellisesti lukittuna, sanoo Koskela.
Kaikista varkauksista sähköpolkupyörien osuus on vielä pieni, mutta niiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Sähköpyörissä varkaita kiinnostavat paremmat ansaintamahdollisuudet. LähiTapiolaan ilmoitettujen varastettujen sähköpyörien arvo liikkuu tyypillisesti 1 500 eurossa.
-Tietojemme mukaan jopa kolmasosa sähköpyöristä varastetaan lukituista sisätiloista, kuten ulkovälinevarastoista ja autotalleista. Varmin ratkaisu on viedä kallis pyörä sisälle, aina kun se on mahdollista. Kerrostalossa painavaa sähköpyörää voi olla hankala kuljettaa asuntoon, mutta taloyhtiössä tulee panostaa polkupyörävarastojen kulunvalvontaan ja lukitukseen. Lisäksi polkupyörävarastoissa tulisi olla telineet, johon pyörät voidaan lukita rungosta kiinni, sanoo Koskela.
Polkupyöriä varastetaan, koska niille on ostajia. Ostaja voi toimia tahattomastikin ja tietämättään ostaa varastetun pyörän, jolloin hän syyllistyy tietämättään rikokseen ja menettää ostamansa polkupyörän vastikkeetta. Myyjältä tulee aina pyytää polkupyörän ostokuitti ja tarkistaa myyjän henkilöllisyys.
-Usein myyjän kiire, halpa hinta, rikkoutuneet lukot, avainten puute ja se, että samalla myyjällä on useita polkupyöriä myynnissä ja hän ei osaa kertoa polkupyörän ominaisuuksista, voi viitata epäselvyyksiin omistussuhteissa, Koskela summaa.
Lisätietoja:
Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi
Heli Kallio, liiketoimintajohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 044 060 3046, heli.kallio@lahitapiola.fi