Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjoinenTurvallisuus6.6.2023

Tahalliset liikenteenvaarantamiset kiusana Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn perusteella erilaiset liikenteen tahalliset vaarantamiset ovat Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan liikennekulttuurissa arkipäivää. Lähes 60 % vastaajista on todistanut kuskina tai kyydissä ollessaan vaarallista ohitusta, ja puolella on kokemusta tarpeettomasta perässä roikkumisesta.

Lähes puolet (46 %) on joko itse kuskina jättänyt noudattamatta tai ollut kyydissä, kun kuski on jättänyt noudattamatta stop-merkkiä, liikennevaloja tai esimerkiksi suojatiemerkkiä. Kaksi viidestä (40 %) on lisäksi todistanut liikenteessä keskisormen näyttämistä, nyrkin puimista tai muuta käsimerkin käyttöä.

Noin kolmanneksella on lisäksi kokemusta esimerkiksi tarpeettomasta äänimerkin käytöstä tai huutamisesta, kiihdyttämisestä kun toinen ohittaa tai kisalähdöistä liikennevaloissa.

- Vastaukset kertovat, että liikennekulttuurissamme on niin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla kuin koko Suomenkin tasolla todella vielä kehittämistä. Lienemme kaikki samaa mieltä siitä, että toisten liikenteessä kulkijoiden huomioinnin ja turvallisuusnäkökulmien pitäisi aina olla ykkösasioita. Vastauksista huomaa, että tunteet menevät liian usein järkiajattelun edelle, pohtii LähiTapiola Pohjoisen toimitusjohtaja Veli Rajakangas.