Punkit ovat levinneet yhä ylemmäs Lappiin – pohjoisinkaan kolkka ei ole säästynyt
Punkkikausi on tänä keväänä käynnistynyt vilkkaana myös Lapissa. Punkkeja on aiempina vuosina esiintynyt etenkin Simon ja Kemin alueella, mutta nyt punkkihavaintoja on ilmoitettu runsaasti myös Torniosta ja Rovaniemeltä. Jos punkki pääsee tarttumaan iholle, tärkeintä on säilyttää maltti, mutta poistaa punkki iholta nopeasti.
Ennen Lapissa oli harvinaista törmätä puutiaiseen eli punkkiin, mutta tänä keväänä tilanne näyttää muuttuneen. Turun Yliopiston yhdessä Pfizerin kanssa kehittämässä
-Koiran omistajat törmäävät usein punkkiin, kun ne tarttuvat ulkoillessa koiran turkkiin. Tästä löytyy omakohtaistakin kokemusta – asun Torniossa ja meillä on poistettu koirasta pelkästään toukokuun aikana 14 punkkia. Viimekesänä punkkeja löytyi yhteensä viisi ja sitä edellisenä en ollut punkkia koskaan vielä nähnytkään eli levinneet ne nyt ovat, LähiTapiola Lapin markkinointiasiantuntija Smeds Mirva kertoo.
-Koiran omistajat kertovat tehneensä punkkihavaintoja ihan omasta pihapiiristä, kauas metsään ei tarvitse mennä. Tässä on vertailtu ja pohdittu sopivia torjuntakeinoja yhteistuumin muiden koiranomistajien kanssa, Smeds jatkaa.
Pelätyt punkit levittävät tauteja
Punkkeja on maailmassa satoja ja Suomessa muutamia eri lajeja. Suomessa ihmiselle tauteja aiheuttavia mikrobeja levittää kaksi punkkilajia, puutiainen eli punkki ja taiga- eli siperianpunkki. Sama punkki voi kantaa sekä borrelia-bakteeria että vakavaa puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta. Noin kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa, ja kaksi prosenttia useampaa kuin yhtä.
Vakavalta puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua rokottautumalla, mutta sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Borrelioosia vastaan ei voi suojautua rokottautumalla, mutta sitä voidaan hoitaa antibiootein.
Punkkisotaan on monenlaisia keinoja
Punkkien torjumiseen on olemassa useita keinoja - lemmikkieläimille on tarjolla erilaisia valeluliuoksia, mutta myös nieltäviä tabletteja. Riippuen tuotteesta ne karkoittavat, tappavat tai tekevät molempia. Myös luontaisempia keinoja on olemassa - lemmikkiliikkeet myyvät mm. erilaisia torjuntaan tarkoitettuja huiveja, pantoja, ravintolisiä ja ultraäänikarkottimia punkkien pitämiseksi loitolla.
-Olipa oma punkkien torjuntatapa sitten mikä tahansa, suosittelen jokaiselle ulkoilevalle lemmikille punkkisyyniä ulkoilun jälkeen. Meillä kaikki punkit ovat löytyneet koirasta pään alueelta, vaikka muualtakin on etsitty. Punkkien löytymisessä on auttanut tiheäpiikkinen kampa, jolla koira on kätevä kammata lävitse. Punkit tarttuvat piikkeihin tai nousevat turkin pintaan, jolloin ne on helppo poistaa, Smeds kertoo.
Ihmisten kohdalla parhaat torjuntakeinot ovat pitkähihainen ja –lahkeinen vaatetus. Myös oma punkkitarkastus ulkoilun jälkeen on hyvä tehdä. Lisäksi on olemassa erilaisia suihkeita, joiden luvataan pitävän punkit loitolla. Ultraäänikarkottimet käyvät myös ihmisille, samalla tavalla kuin lemmikeillekin.
-Itsestäni en ole vielä yhtään punkkia löytänyt, vaikka koirakin niitä voi meille sisälle tuoda. Ehkäpä tarkka syyni on tuottanut tulosta, Smeds pohtii.
Apua, punkki puri!
Jos torjunnasta ja tarkastelusta huolimatta punkki on päässyt kiinnittymään iholle, kannattaa se pyrkiä poistamaan iholta mahdollisimman nopeasti. Punkki olisi hyvä saada pois iholta kokonaisena. Jos punkin kiinnittymisestä on alle 24 h, on tautitekijöiden tarttumismahdollisuus käytännössä olematon, toki pieni riski on aina olemassa, koska puutiaisaivotulehdusvirus voi tarttua niin sanotusti heti ensipuraisusta.
-Suosittelen jokaista lappilaista hankkimaan kotiin punkkipihdit. Jotkut pitävät pinseteistä, toiset lassosta. Itseltäni löytyy molemmat ja lisäksi myös punkkirauta, jota en ole vielä päässyt testaamaan, Smeds naurahtaa.
Hätääntyneenä punkin irrottaminen menee helposti vähän hosumiseksi ja sen hajottaa helposti. Tilanteessa kannattaa siis pyrkiä pysymään rauhallisena. Esimerkiksi
-Itse olen pari kiinnittynyttä punkkia poistanut koirasta ja tiukassa ne olivat. Punkkia ei sopinut lähteä nyhtämään irti nopeasti vaan kyse oli enemmänkin rauhallisesta vetotaktiikasta, Smeds vinkkaa.
-Meillä on koiralla koiravakuutus LähiTapiolassa ja chattasin tilanteesta myös LemmikkiHelppiin varmistaakseni, että tarvitseeko jotain huomioida. Sieltä osattiin kertoa, että punkki erittää ihoon sementtimäistä ainetta, jolla se kiinnittyy tiukasti uhriinsa, Smeds kertoo.
Jos ihmiseen pääsee kiinnittymään punkki, LähiTapiolan henkilövakuutukseen sisältyvä TerveysHelppi auttaa ja neuvoo myös punkkiasioissa. Mikäli punkin saa kotikonstein pois ja siitä ei jää ihoon esimerkiksi kärsää tai päätä, mitään syytä huoleen ei vielä ole. Puremakohtaa kannattaa tarkkailla muutama viikko ihomuutosten varalta. Tavallisin borrelioosi-tartunnan merkki on puremakohtaan ilmaantuva laajeneva punoittava ihottuma, joka laajenee yli viiden sentin alueelle ja joka ilmaantuu 1-4 viikon kuluttua punkinpuremasta. Jos punoitus on halkaisijaltaan yli 5 cm tai tulee muita oireita punkinpureman jälkeen, on hakeuduttava lääkäriin.
Jos punkista tulee se ikävin seuraus ja siitä sairastuu, voi korvausta hakea LähiTapiolan sairauskuluvakuutuksesta.
-Sairauskuluvakuutuksen turvin voi hakeutua hoitoon yksityisen terveydenhuollon piiriin. Mitä nopeammin hoito saadaan aloitettua, sen parempi ennuste toipumisella tottakai on, Smeds pohtii.
Ohjeet punkin poistoon
Tartu punkkiin poistovälineellä mahdollisimman läheltä ihoa.
Vedä punkkia hitaasti ja rauhallisesti ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Vältä kiertämistä tai liiallista puristusvoimaa. Joskus punkin imukärsä jää ihoon, mutta se poistuu ajan kanssa itsestään eikä yleensä aiheuta mitään haittaa.
Punkin irrotuksen jälkeen voit puhdista ihon desinfioivalla aineella ja vähentää näin ihotulehduksen riskiä. Puhdista tarvittaessa myös poistoon käytetty väline.
Seuraa puremakohtaa parin viikon ajan mahdollisten ihomuutosten varalta. Jos alue tulehtuu tai puremakohdan ympärille kehittyy punoittava rengas, hakeudu hoitoon. TerveysHelpissä hoitajat ja lääkärit auttavat joka päivä klo 7-23.
Lisätietoja:
Mirva Smeds, markkinointiasiantuntija, LähiTapiola Lappi, puh. 041 730 2572, mirva.smeds@lahitapiola.fi