Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiTurvallisuus30.5.2023

Pyörän sarvesta päähän – näin saat lapsesi käyttämään kypärää

Pyöräilykypärä suojaa vain päähän laitettuna. Aika ajoin lasten keskuudessa on havaittavissa trendi, jossa kypärän käyttö koetaan noloksi ja pään sijasta kypärä keikkuukin pyöräilymatkalla ajan ohjaustangossa. Paras tilanne olisi, kun kypärän käyttöön tottuisi pienestä pitäen. Miten lapsen saisi innostumaan kypärän käytöstä?

Tärkeimmäksi keinoksi kannustaa lasta kypärän käyttöön nousee vanhempien ja muun perheen esimerkki. Kun kaikki perheessä käyttävät johdonmukaisesti kypärää pyöräillessä, lapsen on tähän helpompaa samaistua. Myös rehellinen keskustelu lapsen kanssa siitä, millaisia seuraamuksia siitä voi olla, jos kypärää ei käytä ja vahinko sattuu. Aina esimerkkinä toimiminenkaan ei riitä, tällöin rajojen vetäminen voi auttaa – pyörän selkään ei nousta, jos kypärä ei ole päässä.

-Pyöräilykypärissä löytyy nykypäivänä valinnanvaraa, joten mieluisan kypärän löytyminen ei pitäisi jäädä siitä kiinni. Tarjolla on erilaisia malleja, kuoseja ja jopa eläinhahmoja. Lisäksi erilaiset tehosteet etenkin pienten lasten kypärissä on suosittuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että vilkkuvia valoja kypärässä ei saa olla, mutta eteenpäin saa näkyä valkoinen tai vaaleankeltainen valo ja taakse punainen, LähiTapiola Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio muistuttaa.

Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä

LähiTapiolan tietoon tulleet pyörävahingot ovat yleensä melko lieviä. Vammat ovat pieniä ruhjeita tai vakavammissa tapauksissa luun murtumia. Päävammat ovat harvinaisia, mutta kriittisimpiä vammoja. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärän tehokkuus kuolemaan johtavien vammojen vähentämisessä on 73 prosenttia. Päävammojen, aivovammojen ja vaikeiden aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63–88 prosentilla.

Jos pyöräilijä törmäys- tai kaatumistilanteessa lyö päänsä esimerkiksi maahan tai ajoneuvoon, eikä sitä suojaa kypärä, loukkaantumisen ja asteeltaan vakavien vammojen riski kasvaa. Pyöräilykypärä voi myös pelastaa hengen: OTI:n pyöräilyraportin mukaan vuosina 2016–2020 sattuneissa pyöräilijöiden kuolemantapauksissa kypärän käyttö olisi voinut pelastaa yli puolet (26) kypärää käyttämättömistä.

Tieliikennelain suosituksen mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. Silti pyöräilykypärän hyödyistä keskustellaan aika ajoin julkisuudessa.

-Pyöräilykypärät ovat pelastaneet monet kaatuneet pahoilta päävammoilta. On vaikea keksiä, miksi kukaan haluaisi välttää kypärän käyttöä ja ottaa riskin omalla tai lapsensa kohdalla, LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela pohtii.

-Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä. Pyöräily itsessään on erittäin terveellistä ja elämänlaatua lisäävä harrastus, kunhan asenne liikenteessä on kohdallaan. Nuorena opittu asenne ja taito pyöräilyyn liittyen kantavat koko elämän läpi, Koskela lisää.

Viisi vinkkiä – miten kannustaa lasta käyttämään pyöräilykypärää:

  1. 1.

    Vanhemman sekä sisarusten oma esimerkki auttaa – näin kypärän käytöstä tulee rutiinia.

  2. 2.

    Totuuden kertominen siitä mitä voi tapahtua, jos kypärää ei käytä ja vahinko sattuu.

  3. 3.

    Valinnanvaraa kypärissä löytyy, joten lapsen on helppo valita kypärä ”oman tyylinsä” mukaan.

  4. 4.

    Jos kypärä ei ole päässä, pyörän selkään ei myöskään nousta.

  5. 5.

    Erilaiset tehosteet kypärässä ovat pienten lasten keskuudessa ”hitti”. Vilkkuvia valoja kypärässä ei saa olla, mutta eteenpäin saa näkyä valkoinen tai vaaleankeltainen valo ja taakse punainen.

Lisätietoja:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Heli Kallio, liiketoimintajohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 044 060 3046, heli.kallio@lahitapiola.fi

Muita ajankohtaisia asioita

Katso lisää tiedotteita