Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuElämänturva31.5.2023

Jo 5 000 lasta käynyt Stop kiusaamiselle -riemutunneilla: ”Reipas touhuaminen tuottaa mielihyvää”

"Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen arkeen ja liikunnan iloon ilman pelkoa joutua kiusatuksi”, Esport Oilersin nuorisovalmentaja Kari Helander sanoo. LähiTapiola ja Esport Oilers tarjoavat alakoululaisille riemukkaan tunnin, jossa liikutaan, leikitään ja puhutaan kiusaamisesta. Mukana on ollut jo 5 000 lasta.

Posket punoittavat ja iloiset huudot kajahtelevat ympäriinsä, kun Espoon Kilon koulun kolmasluokkalaiset viilettävät Esport Arenan kentällä. Meneillään oleva vanneviesti on selvästi yksi suosikkileikeistä.

Tänään ei suoriteta eikä etsitä voittajaa. Leikkimielisen kisan riemu onkin käsinkosketeltavaa – kaikille taputetaan ja jokaista kannustetaan.

”Liikunta, leikki, ilo ja nauru kuuluvat lapsen elämään. Reipas touhuaminen tuottaa mielihyvää ja on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan usein lapsena, mikä lisää todennäköisyyttä liikkua myös aikuisena”, urheiluseura Esport Oilersin kokenut nuorisovalmentaja Kari Helander sanoo.

Yritysten tuki mahdollistaa lasten riemun

Helander vetää koululaisten tuntia ohjaajaparinsa Tähti Heikuran kanssa. Kilon koululaisten vierailu Espoon Esport Arenalla on osa syksyllä 2022 alkanutta Stop kiusaamiselle -kampanjaa, jonka Esport Oilers toteuttaa yhdessä LähiTapiolan ja muiden kumppaniensa kanssa.

Kaksikko on liikuttanut, leikittänyt ja tsempannut jo 5 000 lasta. Pääosin Esportissa on vieraillut lapsia Espoon kouluista. Mukana on ollut muutama luokka Helsingistäkin.

”Kampanja on todella merkityksellinen. Pystymme tavoittamaan valtavan määrän alakoululaisia. Ilman yritysten tukea emme voisi järjestää näin laajamittaista toimintaa”, he kiittävät.

Julkisuudessa käydään keskustelua kiusaamisesta ja lasten liikkumattomuudesta. Koronarajoitukset vielä pahensivat tilannetta. Fyysinen aktiivisuus väheni monilla, kun lapset eivät päässeet esimerkiksi joukkueharrastuksiinsa.

”Nyt on tärkeää saada lapset liikkeelle, jottei kukaan syrjäydy tai jää yksin. Muuten maksamme liikkumattomuuden velkaa vuosikymmeniä”, Helander sanoo.

LähiTapiola ja Esport Oilers ovat tehneet yhteistyötä jo 40 vuotta tarjoamalla lapsille ja nuorille matalan kynnyksen tasavertaisia ja turvallisia liikuntamahdollisuuksia.

Stop kiusaamiselle -kampanjalla kumppanit jalkauttavat kiusaamisen vastaista sanomaa myös pelikenttien ulkopuolelle.

Kari Helander ja Tähti Heikura ovat kiertäneet kymmenissä espoolaisissa alakouluissa tapaamassa rehtoreita ja opettajia. He ovat toivottaneet luokat tervetulleiksi liikkumaan ja leikkimään maksutta.

”Tunnit ovat olleet valtavan suosittuja. Sana on levinnyt, kuinka hauskaa toimintaa ja hienot puitteet meillä on. Pääsemme innostamaan viikossa noin kahtasataa lasta, se on upea määrä.”

Liikuntaleikit tuliaisina Yhdysvalloista

Kari Helander eli tuttavallisemmin Coach Kari on saanut urheilulta paljon. Hän asui 30 vuotta Yhdysvalloissa ja pelasi siellä jalkapalloa, kunnes loukkasi akillesjänteensä. Sen jälkeen hän valmensi nuoria eri lajeissa amerikkalaisissa kouluissa.

Monet Stop kiusaamiselle -kampanjan hauskat leikit hän onkin tuonut mukanaan Yhdysvalloista.

”Täällä ne ovat lapsille uusia, ja lapset suorastaan rakastavat niitä. Opettajat ovat vieneet leikkejä kouluihinsa.”

Kun lapset ovat purkaneet energiaansa ja hiki on mukavasti pinnassa, ohjaajakaksikko kokoaa koululaiset ringiksi ympärilleen. Heillä on paperilla seitsemän kiusaamiseen ja hyvään käytökseen liittyvää iskulausetta.

Laput jaetaan lapsille, ja he lukevat ne ääneen: puutun kiusaamiseen, uskallan sanoa mielipiteeni, noudatan sääntöjä. Yhdessä pohditaan, mikä niissä on tärkeää.

”Kiusaamisesta on tärkeää puhua, vaikka se ei sillä hetkellä koskettaisi lapsen elämää. Mitä enemmän lapsi tietää kiusaamisesta, sitä helpompi hänen on suojautua kiusaamisen eri rooleilta ja vahvistaa turvallista ilmapiiriä koko ryhmässä”, Helander sanoo.

Yhdessä leikkiminen vahvistaa luokkahenkeä

Tunti on ohi. Lapset säntäävät silmät tuikkien pukuhuoneisiin vaihtamaan vaatteet. Kilon koulun opettaja Iina Rautio kiittelee ohjaajia uudenlaisesta ja hauskasta kokemuksesta.

”Tämä on vilkas ja herkästi innostuva luokka. Oli mukavaa, että lapsille oli heti ensiminuuteista kivaa tekemistä ja toimintaa – ettei kampanja ole sellainen, missä lapset kuuntelevat ja aikuiset puhuvat.”

Raution mukaan Esportin tapaiset retket nostattavat luokan yhteishenkeä.

”Aiomme käsitellä kiusaamisteemoja myöhemmin vielä koulussa. Varmasti lapset tulevat leikkimään myös nyt oppimiaan uusia suosikkileikkejä."

Näin LähiTapiola Pääkaupunkiseutu tukee lasten ja nuorten hyvinvointia: