Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu26.4.2023

Kotivakuutus – mikä se on ja mitä se korvaa?

Kotivakuutus kattaa ikäviä yllätyksiä, jotka liittyvät asuntoon, sen esineisiin, laitteisiin sekä koko taloon. LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausasiantuntija Jenni Malanin selvittää kotivakuutuksen yksityiskohtia ja korvausten perusteita. Lue hyödylliset faktat!

1. Mikä on kotivakuutus? Onko se pakollinen?

"Kotivakuutus korvaa kodille ja sen tavaroille sattuneita vahinkoja. Kotivakuutuksen ottaminen ei ole pakollista, mutta erittäin suotavaa, sillä esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon sattuessa kustannukset voivat olla mittavia. Myös monet vuokranantajat vaativat kotivakuutuksen ottamista."

2. Mitä kotivakuutus korvaa?

"Kotivakuutuksesta korvattavia vahinkoja ovat esimerkiksi tulipalo, vesivahinko, myrsky tai varkaus. Yleisiä kotivakuutuksesta korvattavia vahinkoja ovat rikkoutuneet kodin esineet, kuten kännykät ja kodinkoneet. Myös esimerkiksi asunnon sisäikkunan rikkoutuminen kuuluu Laajan kotivakuutuksen piiriin.

Itse vahinkojen korvaamisen lisäksi kotivakuutus kattaa esimerkiksi muualla asumisen kuluja tilanteessa, jossa kotona ei voi asua siellä tapahtuneen vakuutusehtojen mukaisen vahinkotapahtuman vuoksi. Asumismuotosi vaikuttaa siihen, millainen vakuutus sinun kannattaa ottaa."

3. Minkä kotivakuutuksen otan, kun haluan mahdollisimman kattavan vakuutuksen kodilleni?

"Suppea kotivakuutus ei korvaa, jos esimerkiksi televisio tai astianpesukone hajoaa. Suppeampi turva voi hyvin riittää esimerkiksi erämökille, jossa ei säilytetä huomattavaa omaisuutta tai siellä ei ole talotekniikkaa.

Perusturva kattaa vain niin sanottuja ilmiöpohjaisia vahinkoja, eli esimerkiksi vesivuodon, tulipalon tai murtovarkauden aiheuttamia kuluja.

Laaja kotivakuutus korvaa myös rikkoutumisia, eli jos kodin irtaimistoa, kuten matkapuhelimia, kodinkoneita, vaatteita tai arvoesineitä menee rikki.

Laajaan kotivakuutukseen voi lisätä myös Laaja Plussan, joka antaa irtaimiston vahingoissa paremmat ikävähennykset kuin muut kotivakuutukset. Siihen kuuluu myös tiedostojen palautusturva, joka kattaa tietokonevahingon yhteydessä tiedostojen etsintä- ja palautuskuluja. Tilapäisasumisen kustannuksista ei vähennetä lisäomavastuuta. Laaja Plussaan sisältyy parempi turva myös huoneiston kiinteille sisustuksille."

4. Millainen vastuu minulla itselläni on vahingoista?

"Kotivakuutukseen liittyy turvallisuuteen liittyviä ohjeita, joita kutsutaan suojeluohjeiksi. Suojeluohjeiden mukaan vahinkoja pitää parhaansa mukaan yrittää välttää ja rajoittaa.

Esimerkiksi lieden päällä ei tule säilyttää mitään, ja vapaa-ajanasunnolta pitää laittaa vedet pois päältä talveksi jäätymisvahinkojen estämiseksi. Ohjeet voi lukea tarkemmin vakuutuksen ehdoista.

Suojeluohjeiden avulla vakuutuksenottaja voi siis omalla toiminnallaan vaikuttaa korvauksen määrään. Korvausten maksamatta jättäminen vaatii kuitenkin suojeluohjeen törkeää laiminlyöntiä."

5. Miten kodin arvo lasketaan?

"Kotivakuutuksessa ei rakennukselle yleensä määritetä arvoa etukäteen eli kotia ei vakuuteta tietystä summasta vaan täydestä arvostaan. Jos talo esimerkiksi palaisi kokonaan, vakuutuksenottaja saa samansuuruisen korvauksen kuin mikä talon arvo vahingon tapahtumishetkellä oli. Kodinkoneiden ja muiden kodin laitteiden sekä irtaimiston vahingoittuessa niiden arvo on vahinkohetken käypä arvo, ei hankintahinta."

6. Korvaako kotivakuutus vahinkoja, jotka sattuvat omalle omaisuudelle kodin ulkopuolella?

"Kotivakuutus on voimassa 10 000 euroon saakka, jos kodin tai vapaa-ajan asunnon irtaimistoa siirretään vakuutuspaikasta tilapäisesti muualle Suomessa enintään 12 kuukauden ajaksi ja on tarkoitus, että se palautetaan takaisin vakuutuspaikkaan tämän ajan puitteissa.

Jos tavarat vahingoittuvat esimerkiksi vuokravarastossa tai tavaroita ottaa mukaan kesäasunnolle, eikä mökillä ole omaa vakuutusta, kotivakuutuksesta korvataan niille aiheutuneita vahinkoja. Yli 12 kuukauden varastointi tulkitaan pysyväksi ja silloin irtaimisto täytyy vakuuttaa erikseen. Ulkomailla kotivakuutus ei ole voimassa."

7. Minulla on jo kotivakuutus, tarvitsenko sen lisäksi erikseen vakuutuksen autolleni?

"Kyllä, sillä ajoneuvot tai niiden osat eivät kuulu kotivakuutuksen piiriin."

8. Kuuluuko mökki kotivakuutuksen piiriin?

"Jokainen kiinteistö ja sen pysyvä irtaimisto tulee vakuuttaa erikseen. Vakuutuksen laajuus kannattaa suhteuttaa mökin varustelutasoon."

9. Kattaako kotivakuutus muiden ihmisten, kuten vaikkapa remontoijan aiheuttamia vahinkoja kodilleni?

"Kotivakuutuksesta ei korvata vahinkoa, joka on aiheutunut suunnittelu-, asennus-, käsittely-, käyttö- tai työvirheestä. Nämä kuuluvat remonttifirman korvausvastuuseen."