Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuTerveys25.4.2023

Pärjäisitkö palkkasi puolikkaalla? ”Varmista toimeentulosi sairauden ja tapaturman varalta”

Mitä jos jäisit yllättäen työkyvyttömäksi? Pystyisitkö maksamaan vuokrasi tai lyhentämään asuntolainaasi? ”Tilapäisen työkyvyttömyyden turva varmistaa, että tulotasosi ei romahda pidemmän sairausloman aikana”, talouden ja henkilöturvan asiantuntija Evelina Tinus kertoo.

"Ihmiset vakuuttavat autonsa ja kotinsa mahdollisimman kattavasti, mutta unohtavat turvata itsensä. Autovakuutuksesta ollaan valmiita maksamaan, koska kolarin sattuessa korjauskuluja ei haluta pulittaa omasta pussista. Entä kuka maksaa, jos sinulle käy jotain?”, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun talouden ja henkilöturvan asiantuntija Evelina Tinus kysyy.

”Terveydenhoitokulut ja työkyvyttömyys voivat tulla huomattavaksi kalliimmaksi kuin pellin suoristaminen. Meidän työtämme on nostaa kaikki näkymättömät ja raskailtakin tuntuvat riskit asiakkaiden tietoon ja auttaa varautumaan niihin,” hän jatkaa.

Tilapäisen työkyvyttömyyden turva varmistaa, että tulotaso ei romahda pidemmän sairausloman aikana. Turvan suuruus on aina asiakaskohtainen ja hintaan vaikuttavat vakuutetun ikä sekä valittu turvan laajuus.

”Esimerkiksi kolmekymppiselle turva sairausloman varalta maksaa arviolta 20 euroa kuukaudessa ja viisikymppiselle arviolta 45 euroa kuukaudessa”, Evelina arvioi.*

"Yleisin harhaluulo on..."

Evelina on työskennellyt riskihenkivakuutusten parissa viitisen vuotta ja tehnyt jo tuhansia henkilökohtaisia turvakartoituksia asiakkaille. Samat kysymykset ja harhaluulot nousevat usein esiin keskusteluissa.

”Ihmiset harvemmin tietävät, että oman toimentulon voi turvata pidemmän sairausloman varalta. On hyvä huomioida, että työnantaja maksaa usein sairausloman ajalta palkkaa vain yhdestä kolmeen kuukautta. Tämän jälkeen Kela maksaa puolestaan sairauspäivärahaa, jonka suuruus riippuu ihmisen ansiotuloista”, Evelina avaa.

”Autamme tapaamisissa asiakkaitamme ymmärtämään työttömyyskassan, sosiaaliturvan ja vakuutusten roolit toimeentulon turvaamisessa. Työttömyys ja työkyvyttömyys saattavat mennä termeinä helposti sekaisin. Yleinen harhaluulo esimerkiksi on, että kassa auttaa pidempien sairauslomien aikana, vaikka näin ei ole. On hyvä huomioida, että työttömyyskassasta saa turvaa työttömyyden varalta, mikä on aivan eri asia kuin pitkä sairausloma”, Eve korostaa.

Kokemuksia kartoituksesta:

”Kartoitus meni erittäin hyvin, sillä huomioitiin erinomaisesti minun elämäntilanteeni.”

”Huomaavainen ja hienovarainen asiantuntija, otti ymmärtäväisesti minun elämäntilanteeni huomioon. Kiva kokemus, kiitos!”

”Koin, että minulle annettiin tarvittava tieto ja asiat perusteltiin hyvin. Kohtaaminen oli aito. Asiakaspalvelijan ulosanti ei ollut kryptistä, vaan selkeää.”*

* Palautteet: Asiakastyytyväisyyskysely 2022, LähiTapiola Pääkaupunkiseutu.

* Kolmekymppisen esimerkki on laskettu vuonna 1987 syntyneelle 50 euron päivärahalla, jota maksetaan enintään 730 vrk. Omavastuuaika on 30 vrk. Viisikymppisen esimerkki on laskettu vuonna 1972 syntyneelle 70 euron päivärahalla, jota maksetaan enintään 365 vrk ja omavastuuaika on 30 vrk.

* Henkivakuutukset myöntää LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.