LähiTapiola LappiTurvallisuus21.4.2023
Pyöräily lisää suosiotaan – varo näitä pyöräilijän riskitilanteita
Hiekkaa tiellä. Irtohiekka tai talvella ajoväylille levitetty sepeli voivat kevään tullen yllättää pyöräilijän. Pyörä voi lähteä alta esimerkiksi hiekkaisessa alamäen mutkassa, jolloin kuljettaja usein kaatuu kyljelleen.
Äkkiliike tai -jarrutus. Jos edellä menevä pyöräilijä tai jalankulkija tekee äkkiliikkeen, pyöräilijä voi joutua vetämään jarrut pohjaan. Äkkijarrutus voi johtaa esimerkiksi kaatumiseen ohjaustangon yli. Äkkijarrutuksia voi tulla muissakin liikennetilanteissa.
Törmäys esteeseen. Osuma kadun reunakivetykseen, irtonaiseen esineeseen tai esimerkiksi betoniporsaaseen voi viedä pyöräilijän tasapainon.
Törmäys ajoneuvon kanssa. Yhteentörmäyksessä auton kanssa seuraukset pyöräilijälle ovat usein vakavat, etenkin jos vauhtia on tilanteessa yhtään enemmän. Tarkkaavaisuutta kannattaa lisätä etenkin risteys- ja ohitustilanteissa.
Iskut kypärättä. Jos pyöräilijä törmäys- tai kaatumistilanteessa lyö päänsä esimerkiksi maahan tai ajoneuvoon, eikä sitä suojaa kypärä, loukkaantumisen ja asteeltaan vakavien vammojen riski kasvaa. Pyöräilykypärä voi myös pelastaa hengen: OTI:n pyöräilyraportin mukaan vuosina 2016–2020 sattuneissa pyöräilijöiden kuolemantapauksissa kypärän käyttö olisi voinut pelastaa yli puolet (26) kypärää käyttämättömistä.
Tankojuoppous. Alkoholi kasvattaa riskinottoa, heikentää tarkkaivaisuutta ja pidentää reaktioaikaa. Vahingonaiheuttajan päihtymys voi vaikuttaa myös vakuutuskorvaukseen omaisuusvahingoissa: jos päihteillä todetaan syy-yhteys vahinkoon, voidaan korvausta alentaa myötävaikutuksen perusteella.