Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus28.3.2023

Onko sammutintasi koskaan tarkastettu? LähiTapiola Pirkanmaan sammutintarkastuspäivillä tarkastetaan maksutta tuhansia sammuttimia

Sammutintarkastuspäivät ovat yksi LähiTapiola Pirkanmaan paikallisista omistaja-asiakaseduista ja vastuullisuusteoista, joiden tavoitteena on paloturvallisuuden edistäminen ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen.

Tämän kevään sammutintarkastuskiertue toteutetaan 12.-25.4. Kaksi tarkastuspaikkaa on huhtikuun jälkeen kesäkuussa ja muutama vielä syksyllä. Tarkastusajat ja paikat löydät tämän jutun lopusta. Tarkastus on maksuton LähiTapiola Pirkanmaan omistaja-asiakkaille. LähiTapiola Pirkanmaa tarkastuttaa vuosittain maksutta noin 6 000 sammutinta yhteistyökumppaneidensa Tamrex Oy:n ja Oriveden Sammutinhuolto Oy:n kanssa.

Moni hankkii kotiinsa käsisammuttimen, mutta ei tule huolehtineeksi sammuttimen säännöllisestä tarkastamisesta sen toimivuuden varmistamiseksi. LähiTapiolan viime vuonna teettämän kyselyn mukaan pirkanmaalaisissa kotitalouksissa alle 10 % omistaa käsisammuttimen ja niistä noin puolta ei ole tarkistettu viimeiseen kahteen vuoteen tai jopa koskaan. Moni ei myöskään tiedä, että palosammutin on ylipäätään syytä määräajoin tarkastaa (*). Tänä vuonna teetetystä kyselystä käy ilmi, että kolmannes vastaajista on joutunut jonkinlaiseen tulipalotilanteeseen (**).

Palosammuttimien säännöllisten tarkastusten tehtävä on varmistaa, että hätätilanteessa sammutin toimii. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta tai sammutejauhe on saattanut paakkuuntua, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn.

- Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta ja liiketoiminnan tuesta vastaava johtaja Antti Määttänen.

Tarkastuksessa sammutinliike tarkastaa sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Kotiin, mökille, veneeseen ja autoon erilaiset sammuttimet


Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Erilaisten palosammuttimien vaihtoehdot ja runsaus voivat hämmentää. Suurin virhe on, jos sammutinta ei ole lainkaan, mutta viisasta sammuttimen valinnassa on kiinnittää huomiota myös sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Myös sammuttimien nimitykset saattavat aiheuttaa epäselvyyttä.

Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.

- Kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, Antti Määttänen opastaa.

- Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa, Määttänen kertoo.

Mökille Määttänen neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.

Palovaroitin ja sammutusvälineet – joka kodin palokunta


Ensisammutuksen merkityksen puolesta puhuvat pelastustoimen tiedot, joiden mukaan vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa. Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

- Toimiva palovaroitin, sammutuspeite, käsisammutin ja alkusammutustaito luovat erittäin toimivan joka kodin palokunnan. Sammuttimen – kuten muidenkin alkusammutusvälineiden - käyttöä on harjoiteltava. Palovaroitin on erittäin tärkeä pelastautumisen kannalta, sillä se antaa aikaa toimia tulipalon sattuessa, LähiTapiola Pirkanmaan korvaustoiminnasta vastaava johtaja Määttänen neuvoo.

Omilla toimintatavoilla voi ehkäistä monia riskejä! Muistilista tulipalon ehkäisemiseksi:

 • Tarkista, että kodissasi on toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliötä kohden. Toimiva palovaroitin antaa kriittisellä hetkellä aikaa pelastautua ja tehdä alkusammutus.

 • Hanki kotiisi sammutuspeite tai käsisammutin. LähiTapiola suosittelee kotiin 6 kg:n kalvovaahto- tai jauhesammutinta ja sammutuspeitettä.

 • Älä käytä viallisia sähkölaitteita tai kuivata pyykkiä kiukaan päällä saunassa.

 • Älä jätä ruokaa liedelle valvomatta äläkä säilytä lieden lähellä helposti syttyvää tavaraa

 • Älä jätä pyykki- tai tiskikonetta päälle ilman valvontaa.

 • Sijoita kynttilät harkiten ja sammuta ne aina, jos olet viimeinen huoneesta poistuja.

 • Säilytä tulentekovälineet poissa lasten ulottuvilta, esimerkiksi lukollisessa laatikossa.

 • Älä tupakoi sisällä. Voit torkahtaa, jolloin tupakka sytyttää helposti tulipalon.

 • Varmista kodin poistumistiet (tarpeen mukaan varatietikkaat).

 • Käytä tulisijaa käyttöohjeiden mukaisesti. Nuohouta tulisija ja savuhormi säännöllisesti.

 • Varmista alkusammuttimen, sammutuspeitteen ja palovaroittimen toimivuus.

 • Varmista myös, että jokainen perheenjäsen osaa käyttää alkusammutuslaitteita, ja tietää, missä niitä säilytetään.

LähiTapiola Pirkanmaan sammutintarkastuspäivät 2023:

 • ke 12.4. klo 9-11: Kangasala - Sahalahti, VPK:n piha, Sahalahdentie 1242

 • ke 12.4. klo 13-15: Pälkäne - Onkkaala, VPK:n piha, Koulutie 3

 • ke 12.4. klo 16.30-18: Pälkäne - Rautajärvi, VPK:n piha, Vaahterakuja 24

 • to 13.4. klo 9-14: Punkalaidun, tori, Lauttakyläntie 2

 • to 13.4. klo 9-15: Ruovesi, S-marketin piha

 • pe 14.4. klo 9-12: Nokia, Prisman piha

 • pe 14.4 klo 13-16: Ylöjärvi, Teivo ABC:n piha

 • pe 14.4. klo 9-15: Virrat, Virtain Pirtti, Virtaintie 15

 • ti 18.4. klo 9-14: Orivesi, S-marketin piha

 • ti 18.4. klo 15-17: Orivesi - Eräjärvi, Salen piha

 • ke 19.4. klo 9-12: Sastamala - Mouhijärvi, toimiston piha, Uotsolantie 39

 • ke 19.4. klo 13.30-16.30: Sastamala - Suodenniemi, VPK:n piha, Lehtotie 5

 • to 20.4. klo 9-14: Mänttä-Vilppula, toimiston takapiha, Ratakatu 6

 • to 20.4. klo 9-15: Sastamala - Vammala, Puuilon piha, Itsenäisyydentie 1

 • pe 21.4. klo 9-15: Kangasala, Prisman piha

 • ma 24.4. klo 9-12: Jämsä - Länkipohja, Symppis, Länkipohjantie 14

 • ma 24.4. klo 14-16: Juupajoki - Korkeakoski, VPK:n piha, Koskitie 67

 • ti 25.4. klo 9-15: Hämeenkyrö, S-marketin piha

 • ti 25.4. klo 9-13: Tampere - Kämmenniemi, Teiskon VPK:n piha, Taavankuja 1

 • ti 25.4. klo 15-17: Ruovesi - Murole, Muroleen kylätalon piha, Muroleen kanavantie 84

 • pe 30.6. klo 10-12: Kihniö, paloaseman piha, Kihniöntie 48

 • pe 30.6. klo 15-17: Ylöjärvi - Kuru, Keihäslammen koulun piha, Myllymäentie 2

 • ti 5.9. klo 9-12: Orivesi, toimiston piha, Anttilantie 7

 • ke 6.9. klo 9-14: Virrat, Virtain Pirtti, Virtaintie 15

 • to 7.9. klo 9-12: Hämeenkyrö, S-marketin piha

 • pe 8.9. klo 9-12: Sastamala - Vammala, toimiston piha, Puistokatu 8

Lähteet:

Pelastustoimi.fi
Pelastustoimen Pronto-onnettomuusjärjestelmä

(*) LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 4.1.–26.1.2021 välisenä aikana kaikkiaan 5 539 suomalaista. LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueella vastaajia oli 322 (Hämeenkyrö, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Virrat, Ylöjärvi). Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja alueellisen otoksen +/- 6,7 prosenttiyksikköä.


(**) LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 4.–30.1.2023 yhteensä 5 567 suomalaista. LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueelta vastaajia oli 348. Kyselyn toteutti Kantar Public. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Pirkanmaan alueella noin +/- 5,2 prosenttiyksikköä.