Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous24.3.2023

Moni elää nyt talouden stressitestiä todeksi – Lue asiantuntijan vinkit oman talouden suojaamiseen

Omaa talouden turvaverkkoa on mahdollista vahvistaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että vaikutuksiltaan isot riskit kannattaa vakuuttaa ja pienempiä varten rakentaa puskuria säästöillä.

Ruuan hinta nousi, asuntolainan korko hilautui ylöspäin ja sähkö kallistui. Samalla rahalla saa aiempaa vähemmän, joutui moni suomalainen huomaamaan viime vuonna.

LähiTapiola kysyi suomalaisilta, mistä he ovat säästäneet, kun hinnat ovat nousseet. Kärjessä olivat päivittäiset ruokakulut, ulkona syöminen sekä autoilu ja muu liikkuminen. Yli 90 prosenttia kyselyn yli tuhannesta vastaajasta oli huolissaan hintojen noususta. Huolissaan olivat kaikki: niin miehet kuin naiset, nuoret ja vanhat, hyvin toimeentulevat ja niukasti elävät. Kyselystä selvisi, että vakuutuksista suomalaiset eivät kuitenkaan ole merkittävästi säästäneet.

– Vaikuttaa siltä, että poikkeukselliset ajat ovat saaneet monen ymmärtämään taloudellisten turvaverkkojen merkityksen, myyntijohtaja Eeli Hulmi LähiTapiola Henkiyhtiöstä sanoo.

– Vakuutusten perusideahan on se, että kun omassa menopuolessa tapahtuu yllättäviä heilahduksia, joita ei omasta tulopuolesta pysty kattamaan, voidaan vakuutuksista kattaa tämä heilahdus. Kun säästöjä tai varallisuutta ei ole kertynyt, vakuutukset antavat turvaa, hän lisää.

Varaudu elämän suuriin vastoinkäymisiin taloudellisesti

Suomalaiset ovat nyt aiempaa menotietoisempia, mutta lisäksi yhtä tärkeää olisi muistaa turvata toimeentulo ja olla tulotietoinen, Hulmi sanoo. Hänestä jokaisen tulisi pohtia, mikä oman perheen taloutta voisi horjuttaa. Yhtenä esimerkkinä hän nostaakin esiin varautumisen vakavaan sairastumiseen. Terveys ja kyky tehdä töitä ovat tärkeimpiä asioita oman talouden turvaamisessa.

– Korvaus voi auttaa, jos sairastumisesta on koitunut menoja tai esimerkiksi työtulot ovat jääneet vajaiksi sairauden aikana. Keskituloiselle vuoden kestävästä sairauslomasta voi syntyä yli 10 000 euron lasku tulonmenetyksenä – jos vakuutukset eivät ole kunnossa. Vakavan sairauden turvasta saaman summan voi käyttää, kuten itse haluaa, hän sanoo.

Vakavaa sairastumista tai työttömyyttäkin suurempia vastoinkäymisiä voi olla. Kuoleman vaikutusta perheen talouteen ei usein mietitä samalla tavoin kuin muita perheen talouteen liittyviä uhkakuvia. Vaikka kuolema on usein läheisille taloudellinen riski, harva suomalainen on silti varautunut riittävän suuruisella henkivakuutuksella, selviää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen viimevuotisesta tutkimuksesta. Henkivakuutus voi kuitenkin auttaa tilanteessa, jossa yhden pitää suoriutua kuluista, joita ennen maksoi kaksi.

– Henkivakuutuksen korvauksen ansiosta perheen voi olla helpompi selviytyä esimerkiksi laskuista ja perintöverosta. Eikä heidän ehkä tarvitse miettiä halvempia asumisratkaisuja tilanteessa, joka on muutenkin raskas, Hulmi sanoo.

Suojaa talouttasi säästämällä

Moni meistä on joutunut käyttämään säästöjä arjen kasvaneisiin kuluihin. Eikä oman talouden puskuria ole ehkä ollut mahdollista kerryttää entiseen tapaan, vaan ollaan eletty sitä pahaa päivää, jota varten säästöjä on kartutettu.

Se kuinka paljon ja miten säästää, on aina henkilökohtaista ja riippuu elämäntilanteesta. Hulmi kuitenkin kannustaa säästämään heti, kun se on taas mahdollista, koska puskurin kerryttäminen auttaa varautumaan yllättäviin menoihin kuten auton remonttiin tai rikkoutuvaan pesukoneeseen. Suositusten mukaan puskurin tulisi olla vähintään kahden kuukauden nettotulojen suuruinen.

Lisäksi hän suosittelee, että säästötavoitteita on hyvä asettaa sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille. Sijoittaminen palvelee hyvin pitkän aikavälin säästämistä, koska sijoittamisessa aika on usein sijoittajan puolella. Sijoitusmarkkinoilla on parempia ja huonompia hetkiä, mutta pitkällä aikavälillä ne tasoittuvat. On kuitenkin muistettava, että sijoittamiseen liittyy aina riski.

Hän myös ehdottaa, että omaa säästösuunnitelmaa voi mukauttaa esimerkiksi pienentämällä omaa kuukausittaista säästösummaa, jos tekee tiukkaa. Lisäksi hän muistuttaa säästämisen perusneuvosta:

– Säästämiseen avautuu enemmän mahdollisuuksia, kun tulot ja menot saa tasapainoon. Tässä auttaa budjetoiminen. Kun tulot ja menot ovat tiedossa, on selvillä, paljonko kuukaudessa on mahdollista säästää.

Juttu on julkaistu aikaisemmin kaupallisena yhteistyönä.