LähiTapiola Loimi-HämeTurvallisuus23.3.2023
Aurinkopaneelit ovat yleistyneet voimakkaasti sähkökriisin aikana – asennuksiin liittyy paljon riskejä
Aurinkopaneelien suosion kasvaessa markkinoille on tullut myös epäpäteviä toimijoita nopean kaupan toivossa. Suurimmat riskit liittyvät pääsääntöisesti epäammattimaisesti tehtyihin asennustöihin, kertoo riskienhallinta-asiantuntija Jouni Savolainen LähiTapiola Loimi-Hämeestä.
Aurinkopaneeleja harkitsevan kannattaa kiinnittää huomiota ammattitaitoiseen ja kokeneeseen asentajaan, jolla on aurinkosähköön liittyvää osaamista. Aurinkosähköjärjestelmiä asentavan toimijan oikeuden tehdä sähkötöitä voi tarkistaa Tukesin rekisteristä:
Ennen kuin aurinkopaneelit otetaan käyttöön, pitää asennuksille tehdä käyttöönottotarkastus ja käyttöönottotarkastuksesta pöytäkirja sähköalan ammattilaisen toimesta. Mikäli sulakekoko yli 35A, on tehtävä myös varmennustarkastus. Edellä mainittujen tarkastuksien laiminlyönnistä voi aiheutua korvausten alentaminen vahinkotilanteessa, mikäli vahinko on aiheutunut asennusvirheestä, muistuttaa Savolainen.
Nykyisin suositellaankin aurinkopaneelien asennusta maatelineille kattojen sijaan.
Viime vuosina Suomessa aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain keskimäärin kymmenen tulipaloa, mutta nyt vahinkomäärä on rajusti kasvussa. Pahimmillaan asennusvirheet voivat johtaa omaisuus- ja henkilövahinkoihin.
Aurinkosähköjärjestelmien tulipaloja ovat aiheuttaneet mm. kaapelistot, akustot, vaihtosuuntaajat ja muut komponentit. Myös myrskyt ja isot lumikuormat voivat vaurioittaa järjestelmää ja siksi ne tulee ottaa myös huomioon jo suunnittelussa ja kattorakenteiden kiinnityksen mitoituksessa.
Kiinteistön omistajan on huolehdittava pelastus- ja huoltohenkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi varoituskylteistä ja tietokortista. Aurinkosähköjärjestelmän tietokortti on tiivistetty kuvaus järjestelmästä ja sen sijainnista kiinteistössä. Siitä saa nopeasti tarvittavat turvallisuustiedot esimerkiksi pelastus-, huolto- tai remonttitöihin. Tietokortti nopeuttaa pelastuslaitoksen työtä kaikissa hälytystehtävissä.
Lisätietoja vaadittavista merkinnöistä löydät Motivan sivuilta