Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva20.4.2023

Venevakuutus voi pelastaa lomakassan

Vene-elämä on iloa, kunnes onnettomuus iskee. Venevakuutus ei maksa paljon, sen ottaminen kestää noin kymmenen minuuttia ja se voi pelastaa koko lomakassan.

Veneisiin sijoitetaan usein paljon rahaa. Veneonnettomuus voi siis koitua kalliiksi.

– Vahingon kustannukset vaihtelevat tapauksittain, mutta jos rahat täytyy ottaa lomakassasta, se kirpaisee lähes aina, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan vahinkotarkastaja Conny Westerholm.

Karilleajo, joka on melko tavallista Pohjanmaan saaristossa, voi pienemmällä moottorillakin maksaa 2000-3000 euroa. Vaikka oma vene olisikin halvempaa luokkaa, laiturinaapurin arvokkaamman kulkupelin vaurioittaminen voi koitua hyvin kalliiksi.

Rahaa tärkeämpää

Venevakuutuksissa on kuitenkin kyse enemmästä, kuin vain rahasta ja kalustosta. Kuten tieliikenteessä, henkilövahinkoja voi sattua sekä veneen sisä- että ulkopuolella, esimerkiksi jonkun uidessa veneväylällä.

– Hyvä venevakuutus on suuri turva niin taloudelle kuin veneenomistajallekin, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan edustaja Paulina Sand.

Vauriot ja varkaudet

Vaurioiden yleisimpiä syitä ovat pohjakosketukset, kuten karilleajot. Tukkiin tai muuhun vedessä kelluvaan esineeseen törmääminen on myös tavallista. Varsinkin syksymyrskyt aiheuttavat usein vaurioita veneen hangatessa laituriin.

Myös varkaudet ovat suhteellisen yleisiä. Varkaat vievät harvoin koko veneen, vaan pääasiassa moottoreita ja varusteita, kuten piirtureita.

Aja varovasti

Veneilystä itsekin nauttiva Paulina Sand toteaa, että varsinkin sesongin alussa on melko tavallista, että reimareita puuttuu tai ne ovat siirtyneet oikealta paikaltaan.

– GPS-paikantimen ja merikartan käyttäminen on hyvä käytäntö turvallisen kulkureitin varmistamiseksi, hän sanoo.

Paulina Sand suosittelee lisäksi suojavarusteiden toimivuuden tarkistamista, veneen katsastusta ja saaristomerenkulun kurssia.

Jotkut ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat jopa alentaa venevakuutuksen hintaa. Veneen tyyppi ja muut ominaisuudet vaikuttavat tietenkin loppuhintaan, mutta venevakuutus voi maksaa niin vähän kuin 20 euroa vuodessa.

Kiinnitä kunnolla

Conny Westerholm, joka itsekin viihtyy merellä, neuvoo turvaamaan veneen sen seisoessa laiturissakin. Varsinkin syksyllä on erityisen tärkeää tarkistaa, että pumppu toimii hyvin, tai tarvittaessa itse tyhjentää venettä.

– Kannattaa tarkistaa, että vene on kiinnitetty kunnolla ja että köydet ja hihnat ovat oikean kokoisia ja hyvässä kunnossa, Conny Westerholm sanoo.

Pysäytä varkaat

Varkauden vaikeuttaminen ja hidastaminen ovat tärkeä osa sen estämisestä. Veneen turvallinen lukitseminen on useimmille itsensä selvää, mutta erillinen rattilukko ja veneen lukitus laituriin ovat hyviä lisätoimia varkauden estämiseksi.

Asiantuntijat suosittelevat myös videovalvontaa, portteja ja aitoja.

On hyvä muistaa, että hyvä venevakuutus on voimassa myös maalla. Se pätee täten sekä venettä laskettaessa että sitä varastoitaessakin, esimerkiksi jos puu kaatuu veneen päälle tai jos auto vahingossa törmää siihen.

Mikä on sitten helpoin tapa hankkia venevakuutus?
Poimi vain esille veneen tiedot ja soita LähiTapiola Pohjanmaan palvelunumeroon 06 534 2000. Lue lisää venevakuutuksista.