Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous6.3.2023

Haluatko aloittaa sijoittamisen? – Huomioi nämä neljä asiaa

Sijoittaminen voi tuntua tavoitteelta, jota on vaikea lähestyä. LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, mitä sinun aloittelijana tarvitsee tietää ja kuinka pääset alkuun.Lue lisää sijoittamisesta

Monen kohdalla sijoittamisen aloittaminen on jäänyt, koska se mielletään vaikeaksi. Totta onkin, että sijoittajien puheessa vilisee erikoisia sanoja kuten allokaatio tai volatiliteetti. Huojentavaa on, että erilaisia ratkaisuja löytyy jokaiselle aloittelijasta allokaatioita analysoivalle.

1. Tee päätös aloittamisesta

Sijoittamisen tärkein päätös on aloittaa, koska aika on sijoittajan puolella. Sijoittajan on nimittäin mahdollista päästä nauttimaan maailman kahdeksannesta ihmeestä – korkoa korolle -ilmiöstä. Siinä sijoitetulle summalle kertyvät korot kasvavat myös korkoa alkuperäisen sijoitussumman lisäksi.

–  Aloittelijan ei kannata murehtia, onko nyt vai vasta ensi vuonna paras mahdollinen aika aloittaa. Sitä ei tiedä kukaan. Aloittavalle sijoittajalle laskumarkkinatkaan eivät ole niin vaarallisia, koska varoja ei ole niin paljon alttiina laskulle, ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Pitkäaikainen sijoittaja ehtiikin nähdä monet nousut ja laskut markkinoilla. Siispä paras aika aloittaa on nyt.

2. Aseta sijoittamisen tavoite

Säästämisessä on hyvä asettaa erilaisia tavoitteita. Yksi tärkeimmistä on kartuttaa puskuri eli varakassa yllättäviä menoja varten. Suositus on, että säästötilillä olisi parin kuukauden nettopalkan verran. Säästää voi myös ensi kesän lomamatkaa, keittiöremonttia tai vaikka koiranpentua varten.

Sijoittaminen taas palvelee parhaiten pitkän aikavälin säästämistä, vaikkapa eläkeaikaan varautumista. Sijoittaa kannattaa varat, jotka jäävät yli kulujen maksamisen ja puskurisäästämisen jälkeen.
Moni lykkää sijoittamisen aloittamista, koska ajattelee, ettei siihen ole varaa. Asianlaidan todenperäisyyden saa selville oman talouden tulojen ja menojen läpikäynnillä – jääkö kulujen jälkeen summa, jonka voisit sijoittaa?

Voi olla myös hyvä idea tarkastella omaa kulutusta. Onko mahdollista karsia menoja, jotta rahaa olisi sijoitettavaksi. Sijoittamisen voi aloittaa jo pienillä summilla, esimerkiksi muutamalla kymmenellä eurolla.

3. Mieti minkälainen sijoittaja olet

Sijoittajaa auttaa sijoitussuunnitelma. Kun summa on tiedossa, on aika päättää mihin sijoittaa. Itselle sopivaa sijoituskohdetta valittaessa on hyvä pohtia, kuinka paljon haluaa käyttää aikaa omien sijoitusten hoitamiseen ja minkälainen riskinottaja on.

– Pohdi miten suhtaudut sijoitustappioihin. Miltä sijoituksen arvonlasku tuntuisi, Nummiaro kysyy.

Aloittelijalle vaihtoehtoja löytyy monipuolisesti rahastoista. Rahastoja on niin varovaiselle kuin tuottohakuiselle. Osa rahastojen viehätystä on valmiin paketin ratkaisu. Rahastoissa salkunhoitaja hoitaa varoja asiakkaiden puolesta. Ne ovat myös valmiiksi hajautettuja, joten sinun ei tarvitse huolehtia eri sijoituskohteiden valitsemisesta.

– Rahastot ovat se helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Tililtä rahastoon siirtäminen on yhtä helppoa kuin netistä vaatteiden ostaminen. Mutta totta kai sijoitustapoja on monia. Olen monesti sanonut, että ei ole yhtä oikeaa tapaa sijoittaa, Nummiaro sanoo.

4. Perehdy hajauttamiseen ja pysy suunnitelmassasi

Sijoittamiseen liittyy aina riski. Hajauttamalla riskiä voi pyrkiä kuitenkin tasoittamaan. Nummiaro puhuu turvasatamista, jotka tasaavat laskua.
Hajauttamisen perusperiaatteena on se, että kaikkia sijoituksia ei tehdä samoihin sijoituskohteisiin tai ajallisesti samana hetkenä. Sijoituksia voi hajauttaa eri tavoin, esimerkiksi maantieteellisesti tai toimialoittain. Ajallinen hajauttaminen onnistuu säännöllisellä kuukausisäästämisellä helposti, jolloin ostohetki hajautuu eri ajankohdille.

Sijoittajan täytyy varautua markkinoiden heilahteluun. Pitkäaikainen sijoittaja tulee näkemään monet nousut ja laskut, joten hetkellisistä laskuista ei pidä hätääntyä. Sijoittamalla säännöllisesti hyödyt erilaisista markkinatilanteista ja keräät sisukkaasti korkoa korolle. Sehän sijoittamisen suola onkin.

– Minun kestovinkkini on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa, Nummiaro toteaa.