Hiihtoloman pilaa hätiköinti ja omien taitojen yliarviointi
Talvilomalla lähdetään usein hiihtokeskuksiin tai mökeille. Jotta lumisista ulkoilukeleistä nauttiminen ei vaihtuisi vahinkoihin ja harmitukseen, kannattaa jättää hoppuilu ja varautua riittävällä huolellisuudella.
- Laskettelu- ja hiihtoreissuihin liittyy niin henkilö-, omaisuus- kuin ajoneuvovahinkojakin, kertoo korvausjohtaja Marjaana Niskanen LähiTapiola Idästä.
Yleisiä vammoja talvilajeissa ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, ruhjeet ja erilaiset raajojen murtumat. Suksilla kaatuessa vaarassa ovat myös mukana olevat pienet käyttöesineet, kuten silmälasit ja matkapuhelimet.
- Oma taitotaso on tärkeää tunnistaa, Niskanen muistuttaa. -Liian vaikeat suoritukset ja liian haastavat rinteet altistavat tapaturmille. Varsinaisten tapaturmien lisäksi kärsitään paljon rasitusvammoista, jotka syntyvät usein, jos aloittaa uuden lajin tai tekee liian pitkiä urheilusuorituksia suhteessa omaan tasoon.
Lisäksi talviurheilussa on syytä huolehtia oikeanlaisista varusteista ja omasta voinnista.
- Esimerkiksi laskettelussa ja luistelussa tulee käyttää kypärää ja välineiden tulisi olla ehjät ja oikeankokoiset, Niskanen kertoo. -Rinteeseen, ladulle tai jäälle ei tule mennä päihtyneenä, krapulassa, väsyneenä tai sairaana.
Kiire kannattaa jättää jo ennen lomaa
Monilta vahingoilta voi välttyä omalla huolellisuudella. Tärkeää onkin varata riittävästi aikaa, jotta ei hätiköinnillä aiheuttaisi turhia harmeja.
Jo autoa pakatessa syntyy tilanteita, joissa vahinkoriski kasvaa. Sukset tai sauvat jäävät takaluukun väliin ja katkeavat, tavaroita unohtuu kuolleisiin kulmiin ja ihmiset ajavat niiden yli tai suksiboksi jää auki, jolloin tavaroita lentää ajaessa.
- Huolellisuus on tarpeen niin oman kuin muidenkin turvallisuuden vuoksi sekä tietysti harmillisten esinevahinkojen välttämiseksi, Niskanen neuvoo. –Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua, joten vakuutuksetkin ovat tärkeitä.
Matkavakuutus on voimassa myös kotimaassa, kun kohde on yli 50 kilometrin päässä kotoa, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnolta. Omalla, puolison omistamalla tai muun samassa taloudessa asuvan henkilön omistamalla asunnolla tai vapaa-ajanasunnolla matkavakuutus ei puolestaan päde, koska silloin ei matkavakuutuksen ehtojen mukaan olla matkalla. Tällaisissa kohteissa, kuten omalla mökillä, sattuneiden tapaturmien tai sairastumisten hoitokuluja voidaan kuitenkin korvata yksityisestä tapaturma- tai sairauskuluvakuutuksesta.
Merkittyjen rinteiden ulkopuolella laskemista varten tulee ottaa erillinen vakuutus, jotta siellä sattuneet tapaturmat ja muut mahdolliset kulut tulevat vakuutuksesta korvattavaksi.
Vinkit talvilomamatkalle lähtevälle:
1. Tarkista vakuutusturvasi. Ainakin matka- ja tapaturmavakuutukset on hyvä olla voimassa.
2. Varaa riittävästi aikaa! Suunnittele aikataulu siten, ettei lähdön hetkellä tai autoillessa tule kiire.
3. Tarkasta, että autossa riittää öljyä, jäähdytysnestettä, lasinpesunestettä ja polttoainetta, rengaspaineet ovat kunnossa ja ajovalot toimivat. Peräkontista tulisi löytyä varoituskolmio, ensiapulaukku, heijastinliivi, otsa- tai taskulamppu ja lumilapio.
4. Varmista kotoa lähtiessä, että kaikki jää kuntoon, esimerkiksi sähkölaitteista on virrat katkaistu ja ulko-ovet lukittu.
5. Pakkaa auto huolellisesti, ettei oven tai takaluukun väliin jää tavaraa ja suksiboksi tai kattoteline on kunnolla kiinnitetty.
6. Ulkoilu on lomalla parasta! Liiku oman taitosi ja kuntosi mukaan, ja käytä asianmukaisia varusteita.
6. Jos sairastut tai joudut tapaturmaan kotimaan matkalla, voit käyttää TerveysHelppi-etälääkäripalvelua. TerveysHelpissä sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat sinua joka päivä klo 7–23.