Ennakoi vahingot ja turvaa yrityksesi toiminta – muista nämä viisi asiaa
Jos yritys ei osaa varautua vahinkoihin etukäteen, voi seurauksena olla iso lasku ja yritystoiminnan pysähtyminen, pahimmassa tapauksessa jopa kaatuminen. Asiantuntijamme kertoo, kuinka yritys voi estää tai vähentää häiriöitä ja vahinkoja järjestelmällisesti.
Milloin yrityksessäsi on viimeksi järjestelmällisesti pohdittu yritystoimintaa uhkaavia vahinkoja? Mitä tapahtuisi, jos yrityksen toimitiloissa syttyisi tulipalo? Entä onko lukitusturvallisuutta tai tietoturvaa käyty läpi työntekijöiden kanssa?
Erilaisten vahinkojen todennäköisyys vaihtelee toimialoittain, joten jokaisen yrittäjän ja yrityksen päättäjän olisi pysähdyttävä käymään läpi vaaranpaikat juuri omalla alallaan ja varauduttava niihin sen mukaisesti.
– Isoissa yrityksissä on yleensä erikseen määritellyt vastuuhenkilöt, jotka vastaavat eri osa-alueiden turvallisuudesta. Pienemmissä yrityksissä asiasta huolehtiminen jää usein yrittäjälle itselleen. Se on iso tontti, kertoo myyntijohtajana LähiTapiola Pääkaupunkiseudulla työskentelevä Assi Kokko.
Käy läpi ainakin nämä Assi Kokon vinkit yrityksen toiminnan turvaamiseksi:
1. Paloturvallisuus tarkoittaa myös siisteyttä ja järjestystä
Yrityksille ei ole erikseen asetettu tiettyä ohjetta tarvittavien palovaroittimien määrästä. Majoitus- ja hoitoalan yrityksissä varoitin tulee olla jokaisessa majoitustilassa. Muuten voidaan noudattaa vastaavaa ohjetta kuin asuinhuoneistoissa, eli jokaista 60 neliötä kohti olisi hyvä olla varoitin. Toimialasta riippuen varoittimia voidaan asentaa enemmänkin. Myös sammutuspeitteiden ja muiden alkusammutusvälineiden on oltava käden ulottuvilla.
Usein tulipalojen taustalla on silkkaa huolimattomuutta.
– Esimerkiksi ravintola-alalla uunien, liesien ja sähkölaitteiden lähelle ei pidä jättää paperiroskia, Kokko havainnollistaa.
Paloturvallisuutta edistää myös se, että käydään pahimmat mahdolliset tapahtumakulut läpi jo etukäteen. Mikä olisi juuri meidän yrityksessämme palon todennäköisin syttymissyy?
2. Pysy kartalla, kuka yrityksen tiloissa liikkuu
Jos yrityksen tiloihin on murtauduttu siten, että murrosta on jäänyt selvät jäljet, voi korvausta hakea vakuutuksesta. Tilanne on hankalampi, jos vierasta väkeä on päässyt yrityksen tiloihin ilman, että heidän liikkeistään on pidetty kirjaa.
– Vierailijat on aina hyvä nimetä vastuuhenkilölle, joka on heidän seurassaan koko vierailun ajan, Kokko sanoo.
Vakuutusyhtiöiden yleisesti hyväksymät lukot ovat useimmilla aloilla varma valinta, mutta esimerkiksi kultasepänliikkeissä vaatimukset lukoille ovat korkeammat.
Lukkojen tyypistä riippumatta työntekijöiden on aina huolehdittava, että ovet, ikkunat ja muut mahdolliset kulkuväylät tulevat työpaikalta lähtiessä kiinni.
– Myöskään avaimia ei saa päästää hukkateille eikä niihin saa kirjoittaa kohteen tietoja tai osoitetta. Murtohälyttimiinkin kannattaa panostaa.
3. Aktiivinen huolto ehkäisee vesivahinkoja
On tärkeä varmistua, että kiinteistön putket ja niiden huolto ovat ajan tasalla ja että kiinteistöyhtiön kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.
Työntekijöitä on opastettava sulkemaan hanat ja sammuttamaan pesukoneet, jos tiloista ollaan pois pidempään.
– Tärkeintä olisi, että mahdollinen vuoto huomataan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Muuten tilanne voi päästä pahaksi pikkuhiljaa.
4. Tietoturvauhat koskevat kaikkia aloja
Yritykselle tärkeitä tietoja voi päästä vääriin käsiin niin hakkereiden hyökkäyksen seurauksena kuin vaikkapa sitä kautta, että tärkeät paperit unohdetaan panna silppuriin.
– Ei myöskään kannata lähettää arkaluontoisia tietoja sähköpostilla. Vaihtoehtona on suojattu meili tai tietojen välittäminen esimerkiksi verkkoon kirjautumalla.
Perusasioiden kuten virustorjunnan sekä automaattisten päivitysten ja tallennusten lisäksi eri palveluiden ja ohjelmien käyttöoikeudet on hyvä miettiä tarkkaan.
5. Varmistu, että yrityksen vakuutusturva on oikealla tasolla
Vakuuttaminen on yksi yrityksen tärkeimmistä tavoista varautua uhkiin. Vakuutuksen tarkka sisältö harkitaan aina tapauskohtaisesti. Joku pitää omavastuun mieluummin korkeana ja varautuu vakuutuksella vain isompiin vahinkoihin, mikä laskee vakuutusmaksuja. Toinen taas haluaa vakuutusturvasta mahdollisimman kattavan.
– Vakuutuksen on hyvä kattaa paitsi tilojen korjaamisen kulut, myös yrityksen toiminnan pysähtymisen kustannukset. Miten yrittäjä muuten saisi maksettua laskut ja työntekijöiden palkat myös pysähdysajalta?
Monella alalla tärkeää on myös vastuuvakuutus toiselle osapuolelle aiheutetun vahingon varalta.
– Yritystoiminta muuttuu vuosien varrella. Siksi vakuutus on hyvä päivittää esimerkiksi kerran vuodessa.
Tutustu omaisuuden ja toiminnan vakuutuksiin
Juttu on myös julkaistu kaupallisena artikkelina mediassa.