Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola LappiElämänturva20.2.2023

Sairauskuluvakuutusten kysyntä kasvussa

Vapaaehtoisen sairauskuluvakuutuksen suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vakuutus on jo lähes joka neljännellä suomalaisella. LähiTapiola arvioi vuoden alusta voimaan tulleen sairausvakuutuslain muutoksen lisäävän vapaaehtoisten terveysvakuutusten kysyntää entisestään.

Julkisia terveyspalveluja täydentävä sairauskuluvakuutus mahdollistaa nopean hoitoon pääsyn omavalintaiseen tai vakuutusyhtiön suosittelemaan hoitolaitokseen. Finanssiala ry:n mukaan vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus on jo 24 % suomalaisista. Noin 1,3 miljoonasta vakuutetusta 36 % on lapsia ja noin viidesosan vakuuttaa työantaja. Sairauskuluvakuutuksen kysyntä on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kasvua on etenkin aikuisten sairauskuluvakuutuksissa.

-Niin yksityinen terveydenhuolto kuin sairauskuluvakuutusten määrä on kasvanut viime vuosina. Keskeisin syy sairauskulu- ja terveysvakuutusten kasvun suosioon liittyy hoitoon pääsyyn. Yhä useampi suomalainen hakee rahoituskeinoja vaivojensa hoitamiseen ja hoidon paremman saatavuuden turvaamiseksi, LähiTapiola Lapin liiketoimintajohtaja Heli Kallio kertoo.

Vapaaehtoisen terveysvakuuttamisen kysynnän kasvuun vaikuttaa julkisuudessa käyty keskustelu suomalaisen terveydenhuollon tilasta.

-Ihmiset haluavat varautua. Huoli omasta ja läheisten terveydestä kasvattaa sairauskuluvakuutusten suosiota, Kallio jatkaa.

LähiTapiola Lapissa henkilöasiakkaiden sairauskuluvakuutusten myynti kasvoi viime vuonna 63 % vuoteen 2021 nähden. Kysyntään on vastattu myös uusimalla vakuutusvalikoimaa.

-Kasvu on merkittävä. Uusista vakuutuksista etenkin ilman terveysselvitystä myönnettävä suppea sairauskuluvakuutus on ollut suosittu. Se mahdollistaa nopean ja vaivattoman hoitoon pääsyn myös sellaisille asiakkaillemme, jotka eivät perinteistä sairauskuluvakuutusta saa esimerkiksi terveydentilan vuoksi.

Kallion mukaan myös etälääkäripalveluiden tarjonta ja käyttö ovat kasvussa, ja ihmiset ovat tottuneet käyttämään etäpalveluja. LähiTapiola avasi TerveysHelppi-etälääkäripalvelun jo vuonna 2018.

-Etälääkäripalvelu tasaa maantieteellisiä eroja terveydenhuollossa ja nopeuttaa hoitoon pääsyä asuinpaikasta riippumatta.

Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten leikkaus lisännee vapaaehtoisen vakuutusten kysyntää

Eduskunta hyväksyi viime vuonna sairausvakuutuslain muutoksen, jonka mukaan Kela-korvaus poistui suurimmasta osasta yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä vuoden 2023 alusta.

Kela-korvaus säilyi mielenterveyden ja suun hoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Myös psykologin tekemistä tutkimuksista saa korvauksen. Yleis- tai erikoislääkärin tekemistä tutkimus- tai hoitotoimenpiteistä ei saa enää Kela-korvausta.

-Käytännössä esimerkiksi yleis- tai erikoislääkärin määräämät laboratoriokokeet ja magneettitutkimukset ovat Kela-korvausten ulkopuolella, Kallio kertoo.

Kallio arvioi Kela-korvausten muutosten paitsi lisäävän vapaaehtoisen terveysvakuutusten kysyntää, myös tuovan painetta sairauskuluvakuutusten hinnoitteluun.

-Muutos näkyy väistämättä vakuutusyhtiöiden korvausmenossa. Mahdollisten hinnankorotusten suuruutta on kuitenkin vielä aikaista arvioida.

Lisätietoja:

Heli Kallio, liiketoimintajohtaja, LähiTapiola Lappi, puh. 044 060 3046, heli.kallio@lahitapiola.fi