Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola SavoTalous15.2.2023

Vahva vakavaraisuus tuo vakautta ja turvaa omistaja-asiakkaille

Vakavaraisuutemme vahvistui vuonna 2022 tuoden vakautta ja turvaa omistaja-asiakkaille. Se luo pohjaa asiakasetujen lisäämiseen, liiketoiminnan asiakaslähtöiseen kehittämiseen ja alueemme vastuullisuustekoihin.

Kuluttajien luottamus talouteen on edelleen heikko. Suomalaiset ovat huolissaan hintojen noususta ja menoista joudutaan nyt tinkimään lähes joka taloudessa. Tukeakseen tilannetta LähiTapiola Savon omistaja-asiakkaista koostuva hallinto päätti olla siirtämättä täysimääräisesti kustannusten nousua asiakkaidemme maksettavaksi. Hinnan tarkistukset ovatkin noin miljoona euroa pienemmät kuin yleinen kustannusten nousu.

Sairauden hoitokulujen kasvu huolestuttaa myös asiakkaitamme ja olemme onnistuneet yhdessä rakentamaan heille kattavampaa henkilöturvaa ja huolehtimaan näin talouden pärjäämisestä vakavimmissakin tilanteissa, kertoo LähiTapiola Savon toimitusjohtaja Antti Pulkkanen.

Yhteiskunnallisen aktiviteetin lisääntyessä koronarajoitusten purun jälkeen asiakkaidemme ilmoittamat vahingot kasvoivat 5,5 % ollen 26 000 tuhatta kappaletta. Suurempia vahinkoja sattui tälle vuodelle vähemmän, mutta kohonnut inflaatio kasvatti korvauskuluja loppuvuoden aikana. Korvauskulut olivat kokonaisuudessaan 23,5 miljoonaa euroa. Lähes jokainen ilmoitettu vahinko korvattiin. Vertailukelpoinen vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 92,2 prosenttia.

LähiTapiola Savon maksutulo kasvoi 1,9 % 43,2 miljoonaan euroon. Vakuutustoiminnan positiivinen tulos mahdollistaa omistaja-asiakkaidemme etujen kehittämisen ja vahinkojen ennaltaehkäisyn jatkossakin. Lisäksi omistaja-asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 3,9 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 1,6 miljoonaa euroa.

LähiTapiola Savon vahinkovakuutustoiminnan vertailukelpoinen kate oli 2,8 miljoonaa euroa. Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut. LähiTapiola Savon liiketulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitusympäristö oli koko vuoden ajan haasteellinen ja näin ollen sijoitustuotot olivat tappiolliset käyvin arvoin noin 7,2 prosenttia.

Vahinkovakuutuksen volyymin kasvu, panostukset liiketoiminnan kehittämiseen ja yhteiskunnallisen aktiviteetin lisääntyminen pandemian jälkeen ovat kasvattaneet yhtiön toimintakuluja edelliseen vuoteen verrattuna. Toimintakulut kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta ajasta 34,6 prosenttiin. Luvut ovat tilintarkastamattomia.

LähiTapiola Savo on jo pitkään ollut monipuolisesti maakunnan urheilun kumppanina mahdollistamassa noin 50 urheiluseuran ja –joukkueen tai muun harrastustoiminnan tukemista. Lasten ja nuorten tasapuoliset harrastusmahdollisuudet ovat meidän arvojen mukaista elämänturvaa.

Olemme myös kouluttaneet jo 3 700 Savon alueen viidesluokkalaiselle elvytystaitoja vuodesta 2016 ja tarkastamme omistaja-asiakasetunamme vuosittain 1 500 käsisammutinta maksuttomissa sammutinhuolloissa. Haluamme tehdä konkreettisia turvallisuustekoja, joilla vaikutetaan paikallisesti alueemme asukkaiden arkeen ja rakennetaan turvallisempaa elämää, kertaa Pulkkanen.

-Tämä oli toinen hiljattain tekemämme alueellinen sijoitus vuoden 2020 Nostetta Ventures North Savo StartUp fundin lisäksi. Paikallisilla sijoituksillamme haemme ennen kaikkea lisätä elinvoimaa ja hyvinvointia maakuntaamme. Gebwell Oy on ympäristöystävällisiä ja ekologisia lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja toimittava yhtiö, jonka asiakkaita ovat LVI-urakoitsijat ja loppukäyttäjinä erityisesti suuret yrityskiinteistöt ja asunto-osakeyhtiöt.

Näimme vuonna 2006 perustetun Gebwellin vastuullisena sijoituksena, joka tavoittelee merkittävää roolia ympäristöystävällisten ratkaisuiden tuottajana energiamurroksessa, jossa tarve uusille fossiilittomille ratkaisuille on voimakkaassa kasvussa, tiivistää Pulkkanen.

- LähiTapiola on uudistanut myös suurasiakkaidemme asiakaspalvelumallia. Jatkossa suurtyönantajat saavat entistäkin paikallisempaa, toimialaerikoistuneempaa sekä henkilökohtaisempaa asiakaspalvelua. Uudistuksen myötä suurtyönantajiemme kasvua ja menestystä tukee neljä asiantuntijaa Kuopiossa, kertoo LähiTapiola Vahinkovakuutusyhtiön Itä-Suomen aluejohtaja Timo Kokko.

LähiTapiola Savo toimii Pohjois-Savossa: Joroinen, Karttula, Keitele, Kuopio, Leppävirta, Maaninka, Pieksämäki, Pielavesi, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus ja Vesanto.

Lisätiedot
Antti Pulkkanen, toimitusjohtaja
050 422 6039, etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi