Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola EteläTalous14.2.2023

LähiTapiola Etelän kasvu oli vahvaa ja sijoitustoiminnan tulos oli hyvällä tasolla haasteellisesta vuodesta huolimatta

LähiTapiola Etelälle vuosi 2022 oli vahinkovakuutuksen kasvun ja kannattavuuden suhteen vahvalla tasolla. Sijoitustoiminnan osalta vuosi oli poikkeuksellisen haastava. Yhtiön vakavaraisuusasema vahvistui entisestään ja oli 278 % vuoden lopussa. Tilikauden voitto verojen jälkeen oli 6,6 miljoonaa euroa, josta yli puolet tuli sijoitustoiminnan tuloksesta. Sijoitusomaisuuden poikkeuksellisen heikosta kehityksestä huolimatta sijoitustoiminnan tulos oli positiivinen ja se muodostui pääosin osinkotuotoista ja myyntivoitoista.

”Vuosi 2022 oli poikkeuksellinen. Sijoitusmarkkinoiden heikosta kehityksestä huolimatta tuloksemme jäi noin 12 % vertailukautta paremmaksi, erityisesti sijoitustoiminnan tuloksen ansiosta. Myös varsinainen liiketoimintamme jatkui vakaana ja kannattavana. Vakavaraisuutemme vahvistui entisestään tuoden vakautta ja turvaa omistaja-asiakkaillemme”, yhtiön toimitusjohtaja Ari Lagerström toteaa.

Vahinkovakuutustoiminnan maksutulo oli 45,1 miljoonaa euroa ja se kasvoi 3,9 prosenttia vuoden takaisesta. Vahvinta kasvu oli henkilövakuutuksissa, joiden maksutulo kasvoi lähes 6 % vauhtia. Vahingonkorvauksia maksettiin 33,7 miljoonaa euroa, joka on yli 3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhdistetty kulusuhde oli hyvällä tasolla, 95,6 %, riskisuhteen ollessa 65,9 % ja toimintakulusuhteen 29,7 %. Suurvahinkoja sattui vuoden aikana 12 kappaletta. Suurimman vahingon määrä oli yli 500.000 euroa. Liiketoiminnan kasvaessa ja yhteiskunnallisen aktiviteetin lisääntyessä koronarajoitusten purun jälkeen myös asiakkaidemme ilmoittamat vahingot kasvoivat yli 12 prosenttia vuotta aiempaan nähden.

Yhtiön asiakasmäärä on noin 54.000. Yhtiö palkitsee asiakkaitaan vakuutusten keskittämisestä ja jakoi asiakkailleen asiakasetuja 10,6 miljoonan euron arvosta vuoden 2022 aikana. Yhtiö on vahinkovakuuttamisen markkinajohtaja toimialueellaan, liikennevakuutuksen markkinaosuuden ollessa 38 prosenttia, jossa oli kasvua noin 0,5 prosenttiyksikköä. Vuodelle 2023 laskettiin henkilö- ja pakettiautojen liikennevakuutusten hintoja kaikille asiakkaille yhtiön vahvan vakavaraisuuden ansiosta. Tämän edun vaikutus asiakkaille oli yhteensä yli 1,5 miljoonaa euroa.

LähiTapiola Etelä on asiakkaidensa omistama yhtiö ja yhtiön strategiana on kasvattaa asiakkaidensa elämänturvaa ja asiakashyötyjä sekä ennaltaehkäistä vahinkoja. Paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Etelä haluaa olla lähellä asiakkaitaan ja tukea paikallista yhteisöä.