Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuElämänturva3.2.2023

”Koriskenttä voi olla lapselle ainoa turvapaikka” – yritysten tuki on urheiluseuroille entistä tärkeämpää

”Lasten ei pitäisi kokea eriarvoisuutta. Perheiden auttaminen on sijoitus tulevaisuuteen”, Tapiolan Hongan koripalloilija ja junnuvalmentaja Tuukka Kotti sanoo. LähiTapiola ja Tapiolan Honka ovat tehneet yhteistyötä lähes 40 vuotta sen eteen, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi tasavertainen mahdollisuus harrastaa koripalloa.

Pallot sinkoilevat ympäriinsä, kun Tapiolan Hongan 5- ja 6-vuotiaat junnut lämmittelevät ennen treenejä. Kun pilli soi, pojat kerääntyvät rinkiin kuuntelemaan ohjeita.

Treeneissä heiluu metrin verran muita pidempi pelaaja, Tuukka Kotti. Menestyksekkään korisuran Suomessa ja ulkomailla tehnyt Kotti pelaa nykyään Hongan liigajoukkueessa. Lapsille huippupelaaja on Tuukka vaan, lempeä apuvalmentaja.

Tänään harjoitellaan keskittymistä ja kuuntelemista. Pohditaan, miksi syötetään, ja opetellaan puolustamista. Monen tekisi jo kovasti mieli pompotella.

"Olen aina halunnut toimia lasten kanssa. Omien lasten myötä halu on vain voimistunut. Nautin heidän riemustaan", Tuukka Kotti sanoo.

Vaikka hän tietää koriksesta kaiken, lasten ohjaaminen on oma lajinsa. Valmennettaviin kuuluu myös oma Noa-poika.

"Ammattilaispelaajan pitää keskittyä pienimpiinkin yksityiskohtiin. Täällä tärkeintä on, että lapset viihtyvät, ja lopuksi kaikilla on hiki ja punaiset posket."

Yhteiset arvot toivat Hongan ja LähiTapiolan yhteen jo vuonna 1985. Siitä lähtien kumppanukset ovat tehneet yhteistyötä sen eteen, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi tasavertainen mahdollisuus harrastaa koripalloa.

Hongalla on rahasto, johon LähiTapiolan, muiden yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoitukset ohjataan.

"Lahjoitusvaroilla voimme auttaa hyvin konkreettisesti esimerkiksi maksamalla vähävaraisten perheiden lasten kausimaksuja. Monen lapsen arkiliikunta on urheiluseurojen varassa. Lasten liikkumisen tukeminen on tärkeää myös kansanterveyden kannalta", sanoo Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund.

Tuen hakijoiden määrä on kasvanut, sillä korona tuntui monissa perheissä lomautuksina tai työttömyytenä.

Harrastetukea saa vuosittain noin 40 lasta. Vuosien saatossa siitä ovat hyötyneet jopa sadat perheet. Eklundin mieleen on jäänyt erityisesti eräs vähävarainen perhe, jonka poika osoittautui lahjakkaaksi pelaajaksi.

Seura pystyi lahjoitusvaroilla kustantamaan hänen kausimaksunsa – nyt pojalla on tulevaisuus liigatasolla.

"Pystyimme auttamaan perhettä myös asunnon hankkimisessa. Perheen nuoremmatkin lapset pelaavat nyt korista."

Perheen tiukan rahatilanteen takana voi olla useita syitä, mutta niin Kotti kuin Eklundkin haluavat muistuttaa, että apua ja tukea kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä.

Hongassa esimerkiksi huomattiin, että osa lapsista ei koskaan osallistunut leireille ja turnauksiin. Nyt seura tukee myös näissä kustannuksissa.

"Haluamme olla esikuva suomalaisessa koripallossa, seuratoiminnassa ja lasten liikkumisen tukemisessa. LähiTapiolan vuosittaisen lahjoituksen ansiosta se on mahdollista. Emme ole joutuneet kertaakaan sanomaan tukea hakeneille perheille, että emme voi auttaa. Kannustamme myös muita yrityksiä mukaan tärkeään työhön tukemaan lasten harrastamista", Eklund sanoo.

Tukea harrastusmaksuihin voi hakea lomakkeella, jonka voi tulostaa seuran verkkosivuilta. Voit lukea kausimaksuista tarkemmin Hongan verkkosivuilta.

Pallojen pauke tuntuu korvissa, mutta pelin ilo ja punaiset posket näkyvät katsomoon asti.

Kun Tuukka Kotti vielä oli korisjunnu Forssassa, silloisen edustusjoukkueen pelaaja piipahti junnujen harjoituksissa – sen Kotti muistaa yhä.

"Kun esikuvat tulevat lähelle, on mahdollisempaa ajatella, että minäkin voin päästä joskus yhtä pitkälle."

Kotti ei osaa edes kuvitella nuoruutta ilman rakasta urheiluharrastusta.

"Kentällä kaikki muu unohtui. Se oli turvapaikka, ja on sitä edelleen. Koris on antanut minulle paljon ja haluan antaa sitä hyvää takaisin."

Kotin halu auttaa kumpuaa myös vakaumuksesta. Kun on saanut paljon, sitä haluaa jakaa myös muille.

"Lasten ei pitäisi kokea eriarvoisuutta. Pienen lapsen on vaikea käsittää, miksi toinen voi tehdä jotain mikä ei ole itselle mahdollista. Meidän aikuisten pitäisi ruokkia lasten innostusta ja lapsen saada harrastaa mitä tykkää. Perheiden auttaminen on sijoitus tulevaisuuteen."