Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pirkanmaa 2.2.2023

LähiTapiola Pirkanmaa tukee vaikeassa elämäntilanteessa olevia - 30 000 euron lahjoitus ViaDia Pirkanmaan asunnottomuus- ja ruoka-aputyöhön

Kun ihmisellä on koti, se on perusta jolle voi rakentaa omaa elämänhallintaa. Kun saa katon pään päälle ja vielä ruokaa syödäkseen, inhimillisen elämän lähtökohdat paranevat. LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti ViaDia Pirkanmaa ry:n asunnottomuus- ja ruoka-aputyöhön 30 000 euroa.

ViaDia Pirkanmaa ry on vuonna 2013 perustettu diakoniajärjestö. Toiminta-ajatuksena on etsiä, kehittää ja soveltaa toimintatapoja, joilla vastataan ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin ja toteutetaan kristillistä lähimmäisenrakkautta. ViaDia Pirkanmaa esimerkiksi jakaa viikossa yli 600 ruokakassia vähävaraisille, joka tekee vuodessa yli 30 000 kassia. Lisäksi lapsiperheille jaetaan perjantaisin 30 laatikollista ruokaa ja Rappuryhmä jakaa toistasataa kassillista kuukausittain. Asunto löytyy vuosittain kodin 30 kodittomalle.

ViaDia Pirkanmaa ry tekee yhteistyötä myös vankien kanssa, jotta vapauduttuaan he pääsisivät kiinni rikoksettomaan elämään. Jos vanki palaa asunnottomana takaisin yhteiskuntaan, ajaudutaan helposti takaisin niihin vanhoihin piireihin, joista juuri pitäisi päästä irti.

- Suomalainen Asunto ensin –periaate on hyvä ja näyttää toimivan. Vuosittain kolmisenkymmentä asunnotonta on saatu asutettua, ja heistä toistakymmentä, noin 30 % pääsee omaan asuntoon tukitoimien jälkeen. Asunnottomuustyöhön saamme hankerahaa julkisista lähteistä, kuten Euroopan sosiaalirahastosta ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA). Kaiken kaikkiaan yhdistyksellä on rahoituslähteitä noin kymmenkunta, mutta silti haasteena on varojen riittävyys, kertoo ViaDia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Laihia .

- Asunnottomuustyöhön löysimme onneksi merkittävän tukijan. Asunnottomuustyön lisäksi LähiTapiola Pirkanmaan lahjoituksella tuetaan ruoka-aputyötä, iloitsee Laihia.

LähiTapiola Pirkanmaalle ViaDia Pirkanmaa ry oli tuttu jo aiemmista yhteistyömuodoista. Ruoka-aputyön tukemisessa yhtiö oli mukana ensimmäisen kerran vuonna 2020, jolloin yhdistys rakennutti saamillaan lahjoitusvaroilla pakastehuoneen ruokatavaroiden kylmäsäilytystä varten.

- Joskus arki on selviytymistä, ja apua tarvitaan toimentulon tukemiseksi. LähiLahjoitus-rahastomme avulla meillä on onneksi mahdollisuus auttaa vaikeassa elämäntilanteissa olevia. Tällä 30 000 euron lahjoituksella haluamme kantaa sosiaalista vastuutamme omassa paikallisyhteisössämme, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Minna Metsälä .

Ympäristöministeriön asunnottomuuden toimenpideohjelma synnytti markkinoille Huoneistoturvavakuutuksen


LähiTapiola Pirkanmaa oli mukana vuosina 2016-2018 ympäristöministeriön toimenpideohjelmassa asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi, jolloin markkinoille kehitettiin Huoneistoturvavakuutus ennaltaehkäisemään asunnottomuutta. ViaDia Pirkanmaan edellinen toiminnanjohtaja Pekka Matilainen toimi selvityshenkilönä Vakuutuspilotti-hankkeessa.

Useat vuokranantajat edellyttävät vuokralaiselta kotivakuutusta erityisesti siihen kuuluvan vastuuvakuutuksen vuoksi. Vakuutusyhtiöllä ei ole velvollisuutta myöntää vakuutusta henkilölle, jolla on toistuvia maksuhäiriömerkintöjä. LähiTapiola Pirkanmaa loi ympäristöministeriön hanketta varten pilottituotteen, jota kokeiltiin 2 000 tukiasunnossa Pirkanmaalla ja muualla Suomessa. Vakuutuspilotti-hankkeen myötä Huoneistoturvavakuutus laajeni Pirkanmaalta koko LähiTapiola-ryhmän tuotevalikoimaan.

- Hankkeella haluttiin edistää tasapuolisuutta asuntojen saamisessa vaikeissa elämäntilanteissa sekä mahdollistaa paikallisyhteisöjen asuttamista. Huoneistoturvavakuutuksella on merkittävä vaikutus henkilön asunnonsaantimahdollisuuteen, ja sitä kautta se parantaa elämänlaatua, lisää tasapainoisuutta ja ennaltaehkäisee asunnottomuuden tuomia haittavaikutuksia, kertoo toimitusjohtaja Metsälä.

Kuva: vasemmalla ViaDia Pirkanmaan toiminnanjohtaja Pekka Laihia ja oikealla LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Minna Metsälä

LähiTapiola Pirkanmaan LähiLahjoitus-rahasto:

  • Lahjoitus annetaan LähiTapiola Pirkanmaan vuonna 2018 perustamasta LähiLahjoitus-rahastosta, josta on tuettu vastikkeetta kuluneen viiden vuoden aikana useita yleishyödyllisiä toimijoita Pirkanmaalla jo yli 450 000 eurolla.

  • Lahjoituksia on kohdistettu nuorten mielenterveyttä edistävälle toiminnalle, syrjäytymistä sekä peli- ja päihderiippuvuutta ehkäisevälle toiminnalle, ruoka-avustus- ja perhetoiminnalle, elinvoimaisia kyläyhteisöjä ylläpitävälle ja turvallisuutta edistävälle toiminnalle, Tampereen yliopiston koulutus- ja tutkimustoiminnalle sekä Punaisen Ristin kautta Ukrainan sotaan liittyvälle avustustoiminnalle.

  • LähiTapiola Pirkanmaa tukee vuosittain lahjoituksin myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.