Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous1.2.2023

Kyselyt vakuutuksien karsimisesta yleistyneet huonontuvan taloustilanteen myötä – ”Seurauksena voi olla melkoinen aikapommi”

Hintojen nousu on saanut ihmiset pohtimaan myös vakuutuksiensa karsimista. Asiantuntijat kannustavat kääntymään vakuutusyhtiön puoleen, jotta hätäisesti tehdyt päätökset eivät vaikeuttaisi taloudellista tilannetta entisestään.

Kuluttajien luottamus talouteen on edelleen heikko. Suomalaiset ovat huolissaan hintojen noususta, ja menoista joudutaan nyt tinkimään lähes joka taloudessa. Loppuvuodesta 2022 LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä huolestuksestaan kertoi yli 90 prosenttia vastaajista. Kymmenen prosenttia pelkää, että heidän taloutensa ei kestä hintojen nousun jatkumista.

Sähkön, ruoan ja polttoaineen hintojen pysyessä korkealla säästöä haetaan lähes kaikesta mahdollisesta. Viime aikoina keskusteluihin on noussut myös pohdinta vakuutuksista.

– Meille on tullut asiakkailta jonkin verran vakuutuksien karsimiseen tai irtisanomiseen liittyviä yhteydenottoja. Tämä on poikkeuksellista, sillä vastaavaa ei ole tullut vastaan edes aiemmissa taantumissa. Ilmiö kuvastaa hyvin sitä, että ihmisten huoli oman talouden kriisinkestävyydestä on todellinen, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen liiketoimintajohtaja Markus Suominen.

Tähän mennessä vakuutusturvaa on Suomisen mukaan pääosin saatu järkevöitettyä ilman irtisanomisia. Hän on kuitenkin huolissaan ilmiön vaikutuksista länsisuomalaisten taloudelliseen tilanteeseen pidemmällä aikavälillä.

– Omia vakuutuksia on syytäkin tarkastella asiantuntijan kanssa säännöllisesti. Jos säästöjä kuitenkin aletaan laajemmin hakea yhtäkkisillä irtisanomisilla, seurauksena voi olla melkoinen aikapommi. Pieniin vahinkoihin voi hyvin varautua säästämällä, mutta isommissa vakuutus usein pelastaa taloudellisilta ongelmilta.

Omasta terveydestä ollaan valmiita karsimaan, lemmikkien terveydestä ei

Hankalassa taloustilanteessa omien vakuutuksien karsiminen aloitetaan usein henkilövakuutuksista. Tällaisia ovat esimerkiksi henki-, tapaturma- ja sairauskuluvakuutus.

– Usein ajatellaan, että oman terveyden pystyy hoitamaan julkisessa terveydenhuollossa ja että esimerkiksi pankilta otettu lainaturva riittää pahimman varalle varautumiseen. Samaan aikaan lemmikkien vakuutusturva kuitenkin pidetään ennallaan, Suominen kertoo.

Suomisen mukaan henkilövakuutuksien hyödyt kannattaa kuitenkin punnita tarkkaan.

– Henkivakuutuksella on mahdollista turvata esimerkiksi perheen toimeentuloa kattavammin kuin pelkällä lainaturvalla. Tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksella puolestaan voi varmistaa nopean hoitoon pääsyn ja kattaa suuriksikin kasvavia hoitoon liittyviä ylimääräisiä kuluja, jotka muuten jäisivät itselle maksettavaksi.

Ajoneuvo- ja kotivakuutuksista ei yleensä luovuta tukalissakaan tilanteissa kokonaan. Liikennevakuutuksen puute estää auton käytön, kun taas kotivakuutusta edellyttävät useimmiten vuokranantajat ja rahoittajat.

– Tyypillistä on, että erityisesti iäkkäämpien autojen kaskovakuutuksia vaihdetaan vähemmän kattaviksi. Samaan tapaan kotivakuutuksissa saatetaan siirtää riskiä itselle kasvattamalla omavastuun suuruutta, Suominen summaa.

Joka neljännelle sattuu vahinko – ja se korvataan lähes aina

Vuonna 2022 LähiTapiola Länsi-Suomi maksoi omistaja-asiakkailleen korvauksia yhteensä yli 50 miljoonaa euroa. Lähes jokainen vahingoista korvattiin.

– Pienimmät ovat yleensä muutamien satasien irtaimistovahinkoja. Suurimmat taas ovat pahoja liikennevahinkoja, joissa nuori kuljettaja tai matkustaja loukkaantuu ja jää pysyvästi työkyvyttömäksi, kertoo LähiTapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

– Noin 47 000:sta sattuneesta vahingosta korvasimme yli 95 prosenttia. Kauaa ei joudu odottelemaan, sillä valtaosa saa päätöksen samana tai seuraavana päivänä.

Ihmisten liikkumisen lisääntyessä myös vahingot tulevat Väinölä-Mäen mukaan todennäköisesti lisääntymään.

– Olemme alkaneet palata pahimman koronavaiheen jälkeen normaalimpaan elämään, mikä näkyy heti myös vahinkojen määrässä. Viime vuonna noin joka neljännelle asiakkaallemme sattui vahinko, joten haaverit eivät ole lainkaan niin harvinaisia kuin voisi ajatella.

Sekä Suominen että Väinölä-Mäki kannustavat omaa taloutta ja vakuutusasioita pohtivia olemaan rohkeasti yhteydessä asiantuntijoihin.

– Vakuutuksien irtisanomisesta on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Vakuutusalan asiantuntijan kanssa kasvotusten tai etänä keskustelemalla on lähes aina löydettävissä ratkaisu, jonka avulla voi säästää vakuutusmaksuissa irtisanomatta niitä kokonaan.

Asiantuntijoiden vakuutusvinkit haastavaan taloustilanteeseen

 1. 1.

  Älä hätiköi vaan ota yhteyttä vakuutusyhtiöön. Näin voit yhdessä asiantuntijan kanssa kartoittaa tilannettasi ja vaihtoehtojasi. Oma vakuutusturva kannattaa ylipäätään tarkistuttaa vähintään kerran vuodessa.

 2. 2.

  Karsi päällekkäisiä vakuutusturvia. Tarkista, onko sinulla esimerkiksi liiton tai urheiluseuran kautta vakuutuksia ja miten laajasti ne korvaavat vahingon sattuessa.

 3. 3.

  Pohdi, voisitko nostaa vakuutuksesi omavastuun määrää. Korotus omavastuussa alentaa vakuutusmaksuasi.

 4. 4.

  Varaudu pieniin vahinkoihin säästämällä ja isompiin vakuuttamalla. Riittävä taloudellinen puskuri tarjoaa pelivaraa myös omavastuun osalta.